(11.30 hodin)
(pokračuje Bartoš)

A můj druhý apel. Myslím si, že to je důležité. V tuto chvíli budeme hlasovat o změně rozpočtu, budeme se bavit o míře deficitu. A vláda již na svém jednání nejen deklarativně na tiskových konferencích hovoří o těch impulsech do české ekonomiky k podpoře malých firem, samozřejmě budou to obrovská množství financí i třeba ze zdrojů, které nám na boj s koronavirem poskytne Evropská unie. Chceme využívat tu změnu k tomu, aby třeba domácí firmy mohly dodávat potřebné materiály. A já bych prosil a apeloval, aby toto rozdělování peněz a ta pravidla rozdělování byla naprosto jasně stanovena a aby se tak dělo zcela transparentně, aby bylo jasné, kdo v danou chvíli má na co nárok. Předejde to spekulacím, předejde to i nějakým podezřením. A skutečně bavíme se o desítkách, možná stovkách miliard korun, které v tuto chvíli budou nasměrovány jiným směrem, a je velmi důležité, aby toto bylo vyřešeno.

Já bych chtěl poděkovat ještě jednou panu premiérovi, že dal tu nabídku opozici, která může v tuto chvíli podle vyjádření navrhnout svého zástupce do centrálního krizového štábu. Také bych chtěl ocenit, že pan Vondráček navrhuje - a tady už ta debata proběhla mezi předsedy stran a panem premiérem - zřízení nějakého ekonomického týmu, který bude řešit ekonomické otázky na poli Sněmovny. To si myslím, že je krok správným směrem. A já mám ještě seznam různých návrhů, my je postupně zasíláme na ministerstva, ale já věřím, že teď to budeme moct probrat se zástupci vlády ideálně třeba dnes o přestávce nebo po jednání schůze Sněmovny. Děkuji a věřím, že to společně zvládneme. (Ozývá se potlesk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a za poslanecký klub SPD vystoupí místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, je dobře, že po pár měsících varovných zpráv ze světa a poté, co např. slovenská vláda již přijala 41 opatření na pomoc ohrožené ekonomice, firmám, zaměstnancům a rodinám, tak také česká vláda, byť se značným zpožděním, nabrala dech a přichází i na základě diskuse s námi alespoň s několika návrhy na pomoc lidem postiženým nouzovým stavem. Doufám, že v tom, pane premiére, budete pokračovat.

Chválím české občany a děkuji jim s veškerou úctou. Pomoc druhým se v naší zemi šíří rychleji než koronavirus, a jak je pro naši zemi typické, ještě rychleji se šíří vtipy na koronavir a v této souvislosti na vládu, a dokonce i na mě. Nebereme to jako škodolibost, ukazuje to jen na zdravého ducha, který v naší republice panuje, krize-nekrize, virus -nevirus. A já bych chtěl poděkovat všem občanům, zdravotníkům, lékařům, sociálním pracovníkům, organizacím, kteří se zapojují, táhneme za jeden provaz a určitě to společně všechno zvládneme. A děkuji také za trpělivost a ukázněnost.

Každá krize vede k očistě a v důsledku k posílení a to, doufám, čeká i nás. Jedno z těch pozitiv je poznání několika faktů, která po celá léta naše hnutí SPD zdůrazňuje. Neschopnost Evropské unie je jednou z nich. A na životě nás neohrožuje jen svým přístupem k pandemii koronaviru, ale jak víme, sebevražedný je i její postoj k pandemii islámského radikalismu v šíření islámu, kolonizaci Evropy protievropskými kulturami. Chápu obavy z koronaviru, ale při této příležitosti - a hned vzápětí zdůvodním, proč o tom mluvím - nelze nevarovat před něčím stejně, nebo možná i ze střednědobého hlediska daleko horším, a to je v tuto chvíli hrozící válka mezi dvěma členy NATO, Řeckem a Tureckem. Turecká armáda nasadila k hranici odstřelovače ze speciálních jednotek, kteří ostrou municí útočí na řecké pohraničníky. Jak víme, v Turecku čekají na migraci do Evropy čtyři milióny muslimských migrantů. Řecká armáda k jejich eliminaci nasadila vrtulníky s vyhledávacími systémy. Předminulý týden se dvojice tureckých stíhaček F-16 pokusila takový řecký vrtulník zničit. Řecká armáda na incident reagovala přisunutím několika baterií protiletadlových raket těsně k hranici. Současně Turecko vyslalo 11 útočných ponorek do řeckých pobřežních vod, tedy do Evropské unie.

Když se vrátíme k Evropské unii, tak bych rád zmínil i pana ministra zahraničí, kdy pan Petříček z ČSSD loni 14. října prohlásil, že - cituji: "Na reakci vůči Turecku se musí shodnout Unie." Tak, a teď tu máme březen a stále se v té Unii nic zásadního nerozhodlo. Proč o tom mluvím v souvislosti s koronavirem? Co nám ukázal koronavir? Že když potřebujeme pomoc, tak nejbližší pomoc je na konci našeho ramene, určitě ne v Bruselu. Čekat na rozhodnutí z Bruselu, ať už je to migrace, islamismus, nebo útok Turecka na hranice Schengenu, je, slušně řečeno, politická hloupost. Ostatně všichni si vzpomeňme, jak ještě před pár dny předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a francouzský prezident Macron kritizovali Českou republiku za to, že jsme zavřeli hranice v souvislosti s nouzovým stavem kolem pandemie koronaviru. Opravdu neuvěřitelná vyjádření. Sami nic neudělají a jenom kritizují.

Desetitisíce občanů, kteří si začali sami šít roušky, tisíce firem a dobrovolníků, kteří pomáhají lidem ve svém okolí, a dokonce i státu, dnes a denně dokazují spolu s našimi zdravotníky, policisty, hasiči a mnoha dalšími, že si nakonec musíme pomoct sami. V médiích jsem zaznamenal také pomoc mnoha desítek vietnamských spoluobčanů, kteří nejen šijí roušky, ale také je ve stovkách kusů zdarma dávají spoluobčanům. Těm všem lidem žijícím v České republice patří dík za pomoc a také za to, že snad pomohou otevřít oči těm, kteří chtějí Evropu po bruselsku centralizovat. Přitom opak je třeba a praxe to ukazuje. Dnes a denně mluvíme o soběstačnosti, kterou jsme bohužel ztratili, a teď to právě vidíme v tomto okamžiku krize. A tu soběstačnost bychom měli v České republice pěstovat na všech úrovních, od rodiny přes obce, kraje až po národní stát. To je recept na úspěšnou ekonomiku, to je recept na vypořádání se s krizí, to je recept, abychom se stali státem budoucnosti, decentralizace a maximální soběstačnosti, a to hlavně v těch nejstrategičtějších komoditách, jako jsou např. energetika, potraviny a v neposlední řadě také třeba voda, kterou bychom měli kompletně deprivatizovat a vrátit zpět do správy obcím a krajům.

To nejhorší, jak víme, co nás v České republice čeká, není podle všeho bohudík zdravotnický kolaps. Česká republika si zatím se zvládáním pandemie koronaviru vede dobře ve srovnání s ostatními státy, a to je velmi dobře. To je opravdu dobře. A já doufám a také si přeji a věřím, že naši občané pandemii přežijí ve zdraví. To horší ovšem bude ekonomický propad. A proto jsme dneska ve Sněmovně. A tomu lze úspěšně čelit ne dalšími dluhy, ale změnami, které naše hospodaření, investice a práci zefektivní.

Jsem rád, že si vláda osvojila i některé naše návrhy na finanční a sociální podporu živnostníkům, zaměstnavatelům, zaměstnancům a dalším postiženým skupinám občanů, ale je to stále málo. Znovu říkám, že sousední Slovensko, slovenská vláda již představila 41 opatření, včetně slevy elektrické energie, úplného odpuštění odvodů atd. Ale vláda stále nepřišla s řešeními, co se týče hypoték, co se týče exekucí, co se týče odvahy odpustit zákonné odvody, a jak jsem říkal - sleva energií apod. A občané na to zoufale čekají. A mně píšou opravdu stovky živnostníků a stovky zoufalých občanů, že nemají ani na nájem a že se opravdu dostávají do neřešitelných situací, a bohužel ani dnes ty návrhy zákonů ze strany vlády, které tady máme na stole, tyto situace neřeší.

Obrovský problém je také v oblasti cestovního ruchu, který zaměstnává v České republice 250 tisíc lidí, a jsou to zaměstnanci hotelů, jsou to jejich dodavatelé, výrobci suvenýrů, cestovní kanceláře, agentury, jejich zaměstnanci, průvodci, dopravci. Tady v tomto odvětví také stále vláda ještě nenabídla uspokojivé řešení a skutečně tady hrozí obrovské sociální a ekonomické problémy. Proto znovu a znovu - panu premiérovi jsem v tom smyslu psal v pátek, aby připravil nějaká opatření, tak doufám, že v další fázi tyto návrhy přijdou, protože pro občany je každý den teď kritický. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP