(0.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Tak hezké ráno, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl reagovat na... (Poznámky z pléna.) Tak noc. Noc, ráno, prostě popůlnoc.

Já bych chtěl reagovat na pana kolegu Ferjenčíka prostřednictvím vás, pane místopředsedo, protože on do části facebookové bubliny, kde prezentuje své názory, nějakým způsobem se snažil vštípit to, že ČSSD nemá zájem o to podpořit ty, kteří pracují na dohody o pracovní činnosti či na dohody o provedení práce. Já bych chtěl jenom říct, že to není pravda. My jako vláda ČSSD a ANO tuto věc řešíme. My máme slíbeno od paní ministryně Schillerové to, že podpoříme a najdeme řešení, které bude technicky čisté, my chceme najít technicky čistou variantu. A uznejte, že to nemusí být úplně jednoduchá věc. Váš pozměňovací návrh - a já naprosto chápu, proč jste ho podal, a respektuji ty důvody a podporuji ty důvody, ale byl prostě špatně napsán. A já vám řeknu... A to není důvod se smát. To je prostě fakt. Ten pozměňovací návrh byl bohužel chybný. Umožňoval dodatečné alias zpětné uzavření dohod, na které by potom mohl být vyplácen ten kompenzační bonus. A jak jsem říkal, my pracujeme na vlastním řešení.

Příklad. Vy jste tam měl rozhodné datum 11. března. To by znamenalo, že na takové dohody by bylo možné odvádět pojištění ještě do 20. dubna. To znamená, kdybychom to včera schválili, tak mají lidé ještě cca dva týdny na to, aby uzavřeli dohodu - fiktivní - a poslali odvody. To znamená, najednou bychom mohli mít klidně několik set tisíc pojištěných smluv, které v zásadě neexistují.

Takže opakuji, já rozumím vašim důvodům, já je podporuji, my hledáme řešení samozřejmě pro ty lidi, kteří jsou na dohodách, aby také nezůstali v nouzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: V tuto chvíli s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Patrik Nacher. (Protesty ze sálu.) Počkejte! Dle gentlemanské dohody se nebudou uplatňovat faktické poznámky, avšak poslancům je nelze upřít. To znamená, že jestliže nějaký poslanec trvá na faktické poznámce... (Komentáře posl. Feriho mimo mikrofon.) Hlásíte se mi tady do faktické poznámky. Jestli se hlásíte do rozpravy, tak prosím. Pan poslanec Feri.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji. Pane místopředsedo Filipe prostřednictvím pana předsedajícího, čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou. Jenom hubou! Protože když mají pomáhat fakticky a podpořit naše kvalitní návrhy, které jim skutečně pomůžou, tak scvaknete podpatky, zeptáte se, co si o tom myslí vláda, co si o tom myslí Andrej, a pak tak hlasujete, a ještě to za něco vyobchodujete! Takže prosím, nemluvte na nás takhle! Díky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S přednostním právem pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, mohl bych reagovat na pana kolegu Feriho osobně, nebudu. Až udělá alespoň tolik, kolik já jsem udělal, ještě když jsem byl ve škole, tak ať se přihlásí!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S přednostním právem pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Dobré brzké ráno, paní a pánové. Stalo se to nejhorší, co nás mohlo v těchto hodinách potkat, a to je, že jsme tady začali planě politikařit. Já se nebudu přesvědčovat o tom, jestli ty vaše úžasné, kvalitní návrhy, prostřednictvím předsedajícího pane kolego Feri a vy ostatní, jsou pro nás přijatelné, nebo nejsou přijatelné. Prostě vyjádřili jsme názor hlasováním a nemyslím si, že bychom se mohli takovýmto způsobem tady vzájemně natahovat! Pojďme k věci a nechme toho naprosto zbytečného - kamery sice běží, ale lidé už dávno spí, takže to není vidět na obrazovkách - naprosto zbytečného válčení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S přednostním právem pan předseda Kalousek. Já upozorňuji všechny poslance, že v jednu hodinu definitivně zavírají všechna restaurační zařízení. (Smích v sále.) Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedo Filipe prostřednictvím pana předsedajícího, to bylo opravdu zbytečné. Ne že jste panu poslanci Ferimu říkal, co jste dělal vy, protože on kdyby dělal to, co jste dělal vy, tak by nemohl být v TOP 09. (Pobavení.) Ale pasivní volební právo máme všichni od 21 let a od těch jedenadvaceti až do sta jsme si tady všichni rovnocenní, byť to možná některé z nás dříve narozené svádí občas někomu připomenout: kolik je vám, chlapče, roků, že takhle mluvíte? (Pobavení. Hlas z pléna: Výborně.) Ale je to nefér. Nedělejte to!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Požehnaný Zelený čtvrtek, dámy a pánové. Možná tím ukončením Škaredé středy jsme se přesně dostali do toho, do čeho jsme se jako křesťané dostat nechtěli, že to je přesně ta hádavá atmosféra.

Ale dovolte mi, abych možná drobně edukovala kolegu Luzara prostřednictvím pana místopředsedy, protože on tady napadl Občanskou demokratickou stranu, že by snad mohla za tu stávající legislativu. Tak já bych chtěla upozornit pana kolegu Luzara, že ten exekuční řád, který má číslo 120, tak za tím lomítkem je rok 2001 jako Sbírka. Pane Luzare prostřednictvím pana místopředsedy, podívejte se, kdo byl v té době premiérem! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Patrik Nacher v rozpravě.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já jsem se přihlásil do rozpravy, ne do faktické. Ale já bych se chtěl zeptat - navážu na slova Pavla Blažka. Protože tady jsme jak ministerstvo, tak já, tak jsme tady stáhli návrhy, o kterých celá řada z vás říkala, že nepatří do stavu legislativní nouze, takže bych se chtěl zeptat kolegů Farského a Koláříka, jestli si myslí, že ten jejich návrh, který je koncepční, pojďme se o tom bavit, jestli patří do toho návrhu. Protože to je fakt jako koncepční věc, zkrátit to na tři roky, a my bychom to tady teď vlastně jedním hlasováním projednali. Takže to bych chtěl slyšet, abychom věděli tedy, na čem jsme. Protože buď to všichni vnímáme stejně podobně, anebo ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan zpravodaj se hlásí.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já souhlasím s tím dotazem Patrika Nachera, protože jsem přesvědčen o tom, že to je typologicky stejný návrh, který tady představoval Patrik Nacher, a skutečně to nepatří do stavu legislativní nouze. V tomto bych ho jednoznačně podpořil.

A když už tady stojím, abych nemusel potom vystupovat v rámci závěrečné zprávy, jsem rád, že tady kolegyně Černochová připomněla genezi vzniku exekučního řádu. To je dobře, ať si tu historii trošku osvěžíme. Měl jsem na mysli to samé.

K tomu, co tady představoval Patrik Nacher. Ano, zastavování marných exekucí, které tady jsou často zaparkované léta a léta, je jedno z klíčových opatření, která musí být součástí sněmovního tisku 545. Já myslím, že tady na tom je shoda. My jsme se o tom dneska bavili s panem předsedou Faltýnkem a dalšími. Ano, musí to být. Jestli to bude na úrovni 1 500, jinak, musí tam být samozřejmě chráněno i to právo věřitelů pokračovat v tom vymáhání formou nějaké zálohy apod., ale skutečně je to tak zásadní a koncepční věc, a paní ministryně to říkala také, že není možné, není možné to schvalovat teď ve stavu legislativní nouze. Je to to samé jako bohužel tady u toho pozměňovacího návrhu, který se týká té novely insolvenčního zákona, protože to by byla úplná revoluce oproti tomu, co jsme tady schvalovali v loňském roce.

A úplně na závěr mi dovolte, že bych si velmi přál, kdyby pánbůh a Andrej Babiš dal a ta spolupráce napříč Sněmovnou takto se odehrávala i u těch dalších tisků, které tady projednáváme ve stavu legislativní nouze. Protože já myslím, že toto je ukázkový příklad, jak by to mělo vypadat. Pomíjím stranou teď tu emotivní diskuzi, která se nám trošičku odebrala někam jinam, než jsme všichni chtěli. Pojďme hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP