(11.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já jenom krátce opravdu upřesním, aby to nebylo nějaké kontroverzní, že jsem řekla 3 miliardy 200. Byla to miliarda 200 pro ty záchranné služby. Ale ještě se do těch krajů posílá pro sociální služby, pro které jsou zřizovateli také kraje. Takže opravdu, pane poslanče Martínku vaším prostřednictvím, na kraje se fakt nekašle.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času paní Pastuchové. Nyní pan kolega Foldyna s faktickou poznámkou, poté faktická poznámka paní Vostré. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Když jsem poslouchal, tu diskuzi, která tady probíhala, a tady se argumentovalo tím, co dostáváme z Evropské unie a co my tam dáváme, ale vlastně se tady vůbec neargumentuje tím, co nás stojí aplikace celé řady nesmyslů, které ta Evropská unie a Evropská komise vymýšlí. Viz GDPR a viz celá řada věcí, které my v tuto chvíli musíme platit, a nárůst administrativy a byrokracie, které v České republice vyrostly.

My jsme zrušili okresy a říkali jsme malé kraje. Dneska kraje přikupují další a další baráky a vytváříme a vytváříme, protože evropská byrokracie nás zahlcuje stovkama a tisícovkama různých administrativních úkonů, které musíme platit. A regulují náš průmysl, vymýšlejí pořád nějaké ekologické záležitosti, které jsou mnohdy nesmysl, a jediný, komu to vyhovuje, je německý průmysl, kdy přebytky německého rozpočtu jsou vysoké. Takže nepřehánějme to s těma věcma.

Druhá věc. Mluvíme tady o penězích z rozpočtů měst a krajů. Rozhodujeme tady o někom. Ptali jsme se těch krajů? Jaké je stanovisko Asociace krajů, jaká jsou stanoviska Svazu měst a obcí k tomu úkonu, který tady děláme? Tady starostové a celá řada lidí z praxe jasně a srozumitelně argumentují, co to pro ně bude znamenat. Já jsem pana Gazdíka poslouchal. Málokdy spolu souhlasíme, ale v tomto určitě. Přece nemůžeme na úkor toho, že vytváříme jako pomoc, tu pomoc vlastně těm lidem, nebo tu šanci přežít ten problém, vzít. Já si myslím, že bychom měli hledat jiné cesty. A tou cestou, jak jsem tady říkal, je prostě státní kasa. Ta kasa těch měst, obcí a krajů to nevyřeší, zhoršíme situaci těch lidí.

To jsem chtěl upozornit a to je stanovisko i klubu SPD. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čas vypršel. Nyní tedy jestli jsem správně pochopil, tak paní kolegyně Vostrá, poté ještě faktická poznámka pana poslance Kalouska. Pořád eviduji přednostní právo po faktických poznámkách pana kolegy Bartoška. Měřím čas, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji za slovo. Já už k tomuhle vystupovat nebudu. Jenom ještě zareaguji ještě na pana kolegu Gazdíka. Pane kolego Gazdíku, já si plně uvědomuji, že je řada obcí, které teď pozastavují projekty, protože nedochází tolik peněz. Ale bavíme se o výpadku s kompenzačním bonusem, ale my přece víme, že výpadek v tom výběru daní lze očekávat i v jiných daních, ne jenom kvůli kompenzačnímu bonusu. Takže tady je právě potřeba nastavit to financování pro obce a kraje nejen do toho konce roku 2020, ale i v roce 2021, aby věděly ty obce a kraje, s čím mohou počítat. To je druhá část včerejšího usnesení. A ten termín šestnáctého je tam proto, aby vláda nám tady předložila, jak to vlastně chce dělat. Je tam to předložit návrh řešení pro obce, kraje, investice, 2020 a 2021. Takže nezapomněli jsme i na ty obce, které si chtějí pomoci samy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Miroslava Kalouska. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já už jsem to říkal včera, možná to zaniklo, snad to ještě jednou zopakuji. Prostě se asi shodneme na tom, že kdo platí, tak ten poroučí. A jestliže připravíme obce o jejich autonomní příjmy, které jsou jejich ze zákona, a budeme to nahrazovat centrálními dotacemi, tak to prostě je posílení centrální moci nad demokratickými samosprávami. Je to podle mého názoru velmi škodlivé vychýlení moci směrem k centru, je to porušení zásady demokratické subsidiarity. A pokud chcete porušovat zásadu demokratické subsidiarity a chcete posilovat centrální moc, tak neschvalte ten senátní návrh. Ale prostě platí, že ten, kdo platí, tak poroučí, a vy teď vychylujete vertikální rovnováhu rozdělení moci v zemi ve prospěch centrální vlády na úkor demokratických místních a krajských samospráv. Nic víc, nic míň.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní ještě faktická poznámka kolegy Bělicy. A zase požádám sněmovnu o klid, než začnu měřit čas. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den, pane premiére, pane předsedající, paní ministryně. Já jsem celou dobu tu diskuzi podrobně poslouchal a myslím si, že celkem pozorně. Je třeba si uvědomit, že čelíme zcela mimořádné situaci. Jak již tady padlo, tak z těch opatření asi nikdo není a nebyl nadšený. Dopady to má na celou naši společnost, na celou republiku, a nejenom na ty obce. A ano, je pravda, že obce, které hospodařily lépe, tu situaci zvládnou lépe než ty, které nehospodařily tak dobře a neinvestovaly do svého rozvoje již v minulosti.

Myslím si, že to řešení, které schválila Sněmovna, s kterým přišla vláda, je dobré, je rychlé, a přinese v tom daném místě tu míru té podpory tomu podnikatelskému prostředí a těm živnostníkům, která je třeba. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji a nyní se tedy zeptám, jestli kolega Benešík ještě trvá na své řádné přihlášce, protože jsem se dohodl s předsedou jeho klubu, že zachová pořadí. Máte slovo v rozpravě.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo. Já prostě chci říct jednu věc. To, co dneska chceme, nebo nechceme schválit, je prostě nesystémové a nespravedlivé. Opravdu přendáváme peníze z jedné kapsy do druhé a já skutečně tvrdím, že při tom přendávání se část peněz zbytečně ztratí a že připravíme obce o možnost investovat - obce, města a kraje. A ty investice samozřejmě by šly za podnikateli. Věřte mi, prostě tak to funguje. Ten starosta nebo ta zastupitelstva neškrtnou mandatorní výdaje. To nemůžou. Oni prostě omezí investice. A u nás ve Strání nám opravdu nadnárodní společnosti nic nedělají, my prostě takové projekty nemáme pro nadnárodní společnosti. A myslím si, že v celé řadě obcí, asi ve většině, to tak je. Možná ve větších městech to tak není.

A je to prostě nesystémové, je to skutečně chaos. A já si myslím, že ten chaos - a já mám velkou trpělivost a velké pochopení, protože jsme v mimořádné situaci a všichni se snažíme, nejenom vláda, pomoct, ale ten chaos a ta nevědomost demonstruje to, jak se tady chováme s rouškami. Ví někdo vůbec, kdy je máme mít a kdy nemáme? Já když se podívám do Sněmovny, tak si myslím, že to ví snad jenom pan ministr zdravotnictví. A možná bych ho poprosil o to, aby nám tedy řekl, abychom neporušovali pravidla, kdy ji máme mít a kdy ji nemáme mít. Protože skutečně když se podívám po Sněmovně, tak netuším, co je správně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To sice nesouviselo s tématem debaty, ale jsem tolerance sama.

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek s přednostním právem, zatím poslední přihlášený do rozpravy. Abych vás také nemusel přerušovat, pane předsedo, znovu požádám sněmovnu o klid a opravdu bych byl rád, abychom mohli uzavřít rozpravu, a neuzavřeme - dobře. Tak, snad se hladina hluku snížila. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Padlo zde mnoho argumentů. V konečném důsledku se jedná o to, odkud se ty peníze vezmou. Ale to, co je pod tím a pro mě mnohem důležitější, je vzkaz, že tato vláda je nepředvídatelná a že nikdo si nemůže být jist, jakým způsobem se k němu tato vláda zachová. Jestliže vláda tvrdí, že nesáhne do obecních peněz, a činí tak, tak neplní slib. A to si myslím, že je velice špatný vzkaz nejenom zastupitelům měst a obcí, ale i směrem do byznysu. Vláda, která nedrží slovo, je nepředvídatelná a může se k vám zachovat, jakkoliv se jí bude líbit a hodit. To není vláda, to je zvůle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP