(11.20 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Tady pan hejtman Vondrák prostřednictvím pana předsedajícího říká, že není jiná cesta. Pane hejtmane a zástupci měst a obcí, ona je. Kdyby tato vláda řekla, že to zaplatí ze státního rozpočtu, nikoliv na úkor měst a obcí, ta cesta tady byla. Samozřejmě, že kompenzační bonus je správný, je v pořádku a je správné podpořit podnikatele, ať už živnostníky, nebo eseróčka. Protože my v těch městech žijeme a víme, že to je krev těch měst. Ale správné je, aby se to platilo ze státního rozpočtu. Jenom říkám, že jiná cesta existovala. Bylo to pouze o tom, jak se to postaví.

A je potřeba si uvědomit, že propad v příjmech obcí a měst a krajů bude ze tří důvodů. Za prvé pokles ekonomiky, za druhé konstrukce daňového bonusu a za třetí tisk, který nás čeká v pátek. A já to tady avizuji dopředu, abyste si uvědomili, že vláda chystá další věc, kterou sáhne do rozpočtů měst, obcí a krajů, tak jak je ten návrh zákona konstruován. Takže dneškem to nekončí.

A já vám říkám, že trvám na tom, že lepší varianta je sněmovní verze. V případě, že se rozhodnete, že podpoříte sněmovní verzi, tak za sebe vám říkám, že příběh nekončí, protože už teď jsem dal do systému pozměňovací návrh, který umožňuje, aby se nekrátily rozpočty obcí a krajů. Už teď je v systému. A jestli to myslíte vážně, že chcete podpořit obce a kraje a nebudete jim sahat na peníze, tak v případě, že neprohlasujete senátní verzi, můžete v pátek složit reparát. Jestliže vám bude vadit ať už způsob vyplácení, nebo pozměňovací návrh, nebo cokoli. V pátek můžete dokázat to, že skutečně vám záleží na městech, obcích a krajích a jejich rozpočtech a že je nechcete krátit.

Děkuji Svazu místních samospráv, který mi s tímto pozměňovacím návrhem pomáhal. Tímto vás vyzývám, abychom to vyřešili tímto tiskem senátním. V případě, že k tomu nebude většina, již v pátek máte možnost to vyřešit ze státního rozpočtu, nikoli na úkor měst a obcí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Marian Bojko. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já bych se s vámi chtěl podělit o svůj zážitek ze své poslanecké kanceláře, kdy mě navštívilo několik občanů v pondělí v Karviné, a přiznám se, že po jejich odchodu jsem ještě dlouho přemýšlel, co se děje v tomhle případě. Hlavně bych se chtěl obrátit na paní ministryni financí prostřednictvím pana předsedajícího.

Víte, přišel za mnou občan, který vlastně má dvě malé restaurace, více než dva měsíce nemohl podnikat a zažádal si o ten COVID. Bohužel ho nedostal, protože má čtyřtisícový příjem ze správní rady, takže víceméně kvůli tomu, že je ve správní radě jednoho podniku, tak přišel o 40 tisíc. Tak to jsem vůbec nevěděl, že něco takového je možné.

Pak přišla za mnou medička, která studuje pátým ročníkem medicínu. Současně je OSVČ, má malou kavárničku, kde má dva zaměstnance. A byla povolána vlastně do zbraně, jako medici pátých ročníků už jsou schopni víceméně v nemocnici fungovat. A měla příjem 7 200 korun a vlastně na ten COVID taky nedosáhla.

A pak za mnou byli manželé, kteří mají malé eseróčko, kde jsou spolu oni dva, navíc jsou ještě sami sobě zaměstnanci. A vlastně několik měsíců jsou bez příjmů a rozhodli se po 30 letech, že tu restauraci prodají a činnost ukončí, že nemají na to už nervy, je jim už přes 60 let. Bohužel počítají s tím, že situace se bude opakovat, možná několikrát. A víte, jak to je - dneska člověk, který má restauraci nebo autobazar, nemá šanci dostat ani hypotéku, byť bude mladý, protože je rizikový.

Já se přiznám, že jsem to vůbec nevěděl, že když máte odvod z nějaké jiné závislé činnosti, nebo ten člověk, který bere 4 tisíce z té správní rady, nemá šanci vůbec dostat COVID. Tak to jsem opravdu v šoku, že ten člověk zůstal bez peněz. Navíc tihle lidé mají většinou servírky mladá děvčata nebo mladé maminky, které mají děti, a těm se do práce tedy - já to chápu, že se jim nechce do práce, když mají ošetřovné do konce června. Takže někteří lidé ani tu restauraci neotevřeli, protože sami to nezvládnou, nemají personál.

Takže si myslím, že systém je strašně nespravedlivý. Když měl někdo takový minimální nebo malý příjem, tak se mu to mělo doplatit do těch 25 000, nebo to dát prostě všem plošně. Já tomu nerozumím. Nejsem ekonom. Ale u toho člověka, který přišel o 45 tisíc, mi to připadá strašně nespravedlivé.

Děkuji za odpověď, paní ministryně, jestli to je možné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Eviduji přihlášku k faktické poznámce Miroslava Kalouska a poté s přednostním právem místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já jenom stručnou poznámku na svého předřečníka. Pravděpodobně, byť mluvil o COVIDu, tak pravděpodobně myslel kompenzační bonus. Ale to, co je důležité, je si připomenout, že jsme tady o tom při schvalování prvního zákona o kompenzačním bonusu, o těch případech, o kterých mluvil, vedli velmi vášnivou debatu. A že ta situace byla nastolena přijetím pozměňovacího návrhu sociálně demokratického poslance, který prošel jenom o tři hlasy a skutečně tuhle nespravedlnost nastolil. Bohužel. Dokonce to nebyl ani vládní návrh. Byl to pozměňovací návrh vládního poslance z řad sociální demokracie, který tuhle nespravedlnost zařídil. Tak to v té Karviné vyřiďte!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní místopředseda Sněmovny Tomio Okamura, řádně přihlášený v rozpravě. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych rád sdělil stanovisko SPD k tomuto návrhu, o kterém tady už snad pět, šest nebo sedm hodin diskutujeme.

Co se týče novely zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru, který má pomoci živnostníkům, tak hnutí SPD vidí problém v tom, že dle stávající verze by šel tento bonus na úkor rozpočtů obcí a krajů. Při naplnění této prognózy by obce přišly o více než 11 mld. korun, kraje pak o více než 4 mld. korun, protože kompenzační bonus je tzv. vratkou daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Tím by samozřejmě obce a kraje přišly o možnost investovat ve prospěch občanů na zlepšení jejich životního komfortu.

Samozřejmě my nesouhlasíme s tím, aby kompenzační bonus z jedné třetiny se platil z peněz určených pro samosprávy, protože si myslíme, že by to mělo být placeno přímo ze státního rozpočtu. Poslanci za SPD prosazují, abychom přijali verzi, která nebude ukládat obcím a městům, aby čerpaly peníze ze svých rozpočtů. A v této souvislosti SPD zastává názor, že pomoc živnostníkům nemůže být na úkor samospráv. Vláda ČR nesmí krátit peníze městům a obcím na investice a rozvoj. To může prohloubit krizi. A mně to připadá trošku takový protimluv, když pan premiér na jednu stranu říká, že by měly obce a města investovat, a na druhou stranu jim ty peníze bere. A to samozřejmě je v protikladu. Buď jedno, nebo druhé. Hnutí SPD považuje investice měst a obcí za důležitý nástroj pro zlepšování kvality života občanů a podpory regionálních místních firem, tedy i zaměstnanosti.

Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP