(12.30 hodin)
(pokračuje Pikal)

A ta reforma je potřebná. Návrh zákona, resp. ten zákon o Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, tak jak ho máme teď, je prostě z 90. let a je hrubě nedostačující. Úřad je nezávislým dozorovým orgánem na trhu veřejných zakázek a rozhoduje o nějakých 600 miliardách. To je nějakých 12 % našeho hrubého domácího produktu a rozhodně to není malá částka. V současné době, jak jsme vlastně v tomto volebním období viděli, ten úřad je ovládán jednou osobou. A to je prostě příliš velké korupční riziko na to, aby to mohlo fungovat dobře. Není to prostě jenom o výběru té správné osoby na pozici předsedy, ale je to o tom, aby institucionálně ten systém mohl fungovat nezávisle, a právě proto je potřebná reforma. Na tu reformu čekáme, ta reforma se připravuje celé volební období, a výsledek stále není. A protože se blíží konec volebního období, tak já mám za to, že je potřeba ten návrh předložit.

Takže já zde mám návrh nějaké reformy tohoto úřadu, tak jak je potřebná, tak jak věřím, že by se na ni mohla najít shoda. Nedělám si žádný nárok na autorství nebo na to, že bych měl být hlavním předkladatelem, nicméně si myslím, že je čas ji předložit. A pokud tedy tato schůze nebude schválena, ale čeká nás v prosinci další protikorupční schůze, tak bych se chtěl zeptat, jestli by případně bylo možné tam dozařadit tento poslanecký návrh, i když očekávám, že v tu chvíli nebudou ještě splněny termíny, aby to bylo možné. Nicméně si myslím, že bychom to měli v co nejbližší době probrat. Současná zákonná úprava úřadu je prostě z 90. let, je hrubě nedostačující, v mezinárodním srovnání je jasné, že v zemích EU vykonávají dozor nad zakázkami buď kolektivní správní orgány, nebo soudy, a to je cesta, kterou bychom se chtěli vydat.

Takže bohužel zřejmě nebude možné toto detailně prodiskutovat v příslušném bodě, ale já zde tedy ten návrh mám a věřím, že bude možné dnes získat nějakou podporu pro jeho předložení do legislativního procesu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Já jenom připomenu, že v tuto chvíli nevedeme rozpravu, a dokonce ani ne rozpravu k pořadu schůze. Mohou vystoupit pouze ti, kteří disponují přednostním právem, nikomu jinému nemohu dát slovo. Na řadě je pan předseda Radim Fiala, který disponuje přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, jen stručně stanovisko hnutí SPD. My jsme to samozřejmě diskutovali dlouhou dobu na klubu, několikrát, koneckonců, byla tam například i ministryně paní Benešová, kde jsme komunikovali o vládním návrhu o státních zástupcích. I my souhlasíme s tím, že je potřeba projednat nutná protikorupční opatření, posunout se v tomto směru dál, nicméně jsme přesvědčeni o tom, že například zákon o státních zástupcích, který je v obou těch schůzích - a já jsem rád, že Radek Vondráček tady představil vládní návrh té schůze, která by měla být v první dekádě, koncem první dekády prosince letošního roku -, tak my jsme už i díky tomu, že jsme komunikovali ten zákon o státních zástupcích s paní ministryní Benešovou a jejími náměstky u nás na poslaneckém klubu, zdá se nám propracovanější, zvláště v personálních otázkách, ve výběrových řízeních apod., tak jsme se jako poslanecký klub rozhodli podpořit tu schůzi, na které bude zařazen tento zákon, to znamená ta, která bude koncem první dekády měsíce prosince letošního roku.

To jinými slovy znamená, že dnes se u schvalování programu této schůze zdržíme, nicméně nemění to nic na tom, že chceme v co nejbližší době projednat protikorupční opatření, abychom Českou republiku v těchto věcech posunuli dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Jakub Michálek a potom pan předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, v tuto chvíli poslední přihlášený s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom připomenout, že my jsme se postavili při svolávání té schůze poměrně vstřícně ke koalici a že jsme nakonec tento okamžik nenavrhovali zřízení vyšetřovací komise, která by prošetřila, jak došlo k zanedbání přípravy ze strany vlády na druhou vlnu pandemie koronaviru v České republice, ale skutečně jsme to drželi úzce na ty protikorupční body.

Já si myslím, že jsem vyjádření pana Vondráčka pochopil jinak než pan kolega Fiala, a to tak, že na té druhé schůzi, kterou navrhuje svolat hnutí ANO, státní zástupci nebudou z toho důvodu, že vládní návrh není. Tak možná tohle bychom si mohli vyjasnit, jestli jsem to pochopil správně a státní zástupci budou, či nebudou. Každopádně my netrváme na tom, aby vláda předložila vlastní návrh ke státním zástupcům. Nám stačí, když nebude blokovat projednání toho našeho. Jenomže ten náš už tady leží více jak rok a čtvrt a ještě se nedostalo na první čtení.

A jestli paní vrchní státní zástupkyně nebo kdokoliv jiný se vyjadřuje k tomu, že nechce vládní návrh, tak si myslím, že to je její vyjádření, ale není to nic, podle čeho by měla konat tato Poslanecká sněmovna. Byť to třeba lidsky chápu, že asi nechce, aby jí podřízené vybírala ministryně spravedlnosti. To by se mi také nelíbilo, kdyby mi moje podřízené vybírala ministryně spravedlnosti. To by asi náš klub nefungoval tak dobře.

K těm dalším věcem, které tam máme. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Bylo oznámeno, že se bude probírat na protikorupční skupině, ale už tam nebylo oznámeno, že se bude probírat ten lobbing. Tak bych poprosil také pana předsedu Vondráčka, aby to vyjasnil, že tam skutečně proběhne nějaká předdomluva na tom návrhu zákona k lobbingu.

A pokud jde o to, jak pan předseda Vondráček říkal, že jsme se na něj neobrátili, tak jsem chtěl připomenout, že jsme se skutečně na hnutí ANO obrátili, a to prostřednictvím předsedy poslaneckého klubu pana Faltýnka, což je můj protějšek, takže předpokládám, že jste si tuto informaci předali, ale nikdy jsem od vás žádnou odpověď neobdržel. Kdybych to měl připomenout, tak jsem od vás neobdržel ani odpověď na svůj dotaz, jestli připravujete něco k provedení doporučení skupiny GRECO ohledně darů členům parlamentů, což je tam jedno z doporučení, které by se mělo vyjasnit. Takže proto si myslím, že by bylo užitečné, abychom si stav plnění doporučení ze čtvrtého hodnoticího kola GRECO probrali na této schůzi v tom diskusním bodě.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já jednak budu reagovat na dotazy a připomínky, jednak bych chtěl ještě vlastně něco říci z titulu předsedy. Mluvil jsem za ANO a pak bych něco řekl z titulu předsedy.

Ano, nepředpokládáme, že by součástí té schůze 10. 12. byla otázka státních zástupců. Opakuji to, aby to bylo jasné z mého vyjádření. Ještě jednou říkám, že předpokládám 10. 12., je to výborový týden, je to čtvrtek. Doufám, že se tomu přizpůsobí i výbory. Dávám to dopředu vědět. Doufám, že se tady sejdeme, a těším se na diskusi a těším se, že všechno probereme. Protože když se podíváte, je 12.38, je pátek a opravdu si myslím, že je to příliš velká ambice, abychom dnes projednali šest bodů, které navrhla Pirátská strana.

Co se týče ÚOHS, v tuto chvíli se sešla vládní pracovní skupina. Hnutí ANO podporuje, aby došlo k oddělení agendy výběrových řízení a antimonopolního úřadu, na stole je plně zpracované paragrafované znění, které sepsala Rekonstrukce státu. K tomu jsou ovšem výhrady. Já osobně mám také nějaké výhrady, protože v podstatě vzniká kvazisoudní systém a nějaké rozhodnutí v senátech. Je potřeba si o tom v klidu promluvit. Bude to mít určitě i nějaké ekonomické důsledky, ale já doufám, že v této otázce budeme spolupracovat.

Co se týče lobbingu, tak ten řešíme, myslím, už řadu měsíců. Všechny kluby byly obeslány, všechny kluby se nějakým způsobem vyjádřily. Já mám k dispozici v podstatě tabulku všech připomínek. Na základě této tabulky je už téměř napsaný komplexní pozměňovací návrh. Vyhověl jsem všem a ta diskuse má nějaký výsledek. Já doufám, že to zvládneme, že do konce volebního období tento zákon přijmeme. Já o něj opravdu hodně stojím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP