(11.40 hodin)
(pokračuje Válek)

A bezesporu souhlasím prostřednictvím pana předsedajícího s paní poslankyní Maříkovou a vnímám její boj. Jen bych byl opatrný s tou většinou. Já nevím, jaká data má pro tu většinu, ale byla taková parta v Brně, jmenovali se Slušní lidé, kteří taky mluvili za slušné lidi a nedopadlo to moc dobře a taky se moc slušně nechovali. Já bych byl vždycky s tou většinou obezřetný. Ne vždycky je většina skutečně většina. Někdy jsou to ti, co nejvíc křičí, někdy jsou to ti, co mají jaksi pravdu, někdy jsou to ti, kteří vedou k velmi pozitivním změnám, někdy jsou to ti, kteří znárodňují a vyvlastňují. A bohužel to taky jednou byli ti, kteří hnali Židy do koncentráku. Já mám vždycky obavu z toho, když někdo říká, že většina, a nemá pro to fakta, nemá pro to data, nemá pro to důkazy. Pokud opravdu víte, že 51 % plnoletých občanů České republiky má tento názor, který říkáte, skláním se před vaší informací, mám k ní obrovský obdiv a je to většina. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas. Děkuji. Paní poslankyně Helena Válková. Připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já teď mluvím z pozice zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Jsem ráda, že tady jako poslankyně mám tuto možnost a přednost, protože chci uklidnit ty kolegy, kteří mají pocit, že tato norma je jakýmkoliv způsobem diskriminační. Jako zmocněnkyně, a můžete mi věřit, že to dělám ráda, čtu veškeré předlohy, které by v sobě mohly skrývat hrozbu diskriminace. Tahle hrozba v této normě není. Můžeme tady hovořit o tom, jak tady můj předřečník, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, pan profesor Válek hovořil o tom, jestli je úplně kompletní. Také mě napadlo, že by se tam dalo ještě něco poopravit. Ale my ji potřebujeme akutně teď, abychom byli i srovnatelní v tom evropském měřítku.

Myslím si, že jsme součástí EU, a proto mi dovolte, mně bude záležet na tom, jestli budu moct cestovat do Německa, do Rakouska, do Polska a dalších členských zemí EU, protože si myslím, že jsem hlavně hrdou občankou Evropské unie kromě toho, že jsem hrdou občankou České republiky. Takže ne všichni budou k tomu přistupovat (tak), mně je to jedno, já jsem v té naší České republice, mně to všechno stačí. Ani toto není diskriminace, jsou to suverénní státy, které si můžou rozhodnout samozřejmě o tom, jaké výhody nebo nevýhody budou provázet ty, kteří by z jejich pohledu znamenaly ohrožení veřejného zdraví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný, poté paní poslankyně Karla Maříková, pan poslanec Václav Klaus - faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Bude zajímavé sledovat, kam bude cestovat premiér této vlády, který se kvůli svým zdravotním indispozicím s velkou pravděpodobností vakcinovat nenechá, zřejmě bude ve stejném postavení, jako jsou již dnes VIP byznys osoby a novináři v Anglii, vůči kterým už dneska platí výjimka, že tyto VIP byznys osoby a novináři nemusí do karantény ve Spojeném království. Opět, je to opravdu vznik dvou různých kategorií lidí.

Jinak, pane docente prostřednictvím pana předsedajícího, mám tady veřejnoprávní zdroj, iRozhlas, bohužel tady nemáme to plátno, na které bych to mohl promítnout, případně zašlu, je to ze dne 25. září. Většina Čechů by vakcínu proti covidu odmítla, uvádí průzkum. Zatím nemám žádnou informaci, nenašel jsem žádný relevantní průzkum, ve kterém by to bylo více než 36 % lidí, že se nechá dobrovolně vakcinovat, a je to správné. Když se chtějí vakcinovat, musí mít možnost se vakcinovat. Naší povinností je tady chránit ale i ty, kteří se vakcinovat nechtějí. Tak to prosím vás udělejme.

A opravdu se zase soustředím na tu pravou část Poslanecké sněmovny, která má boj za individuální lidské svobody, jeden vedle druhého to máte ve svých volebních programech, abyste překonali stranické ideologické problémy, abyste si sedli, abyste zavolali svým píárovým poradcům, zjistili si, jaká je skutečná nálada ve společnosti, a prosím vás, vyšlete lidem signál, že tato Poslanecká sněmovna minimálně v rámci České republiky nenechá žádného korporátníka omezovat základní lidská práva a svobody. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní poslankyně Karla Maříková, poté pan poslanec Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jako reakci na pana profesora Válka vyzvala pana ministra Blatného, aby vystoupil a řekl nám, jak velké množství občanů asi tak procentuálně má skutečně o tuto vakcínu v současné době zájem. Pokud vím, tak jsme se o tom bavili na zdravotním výboru a zase tak velké množství to není.

A dále bych chtěla reagovat na předřečnici paní profesorku Válkovou, prostřednictvím vás, pane předsedající. Nikdo tady neříká, že novela je diskriminační. Diskriminační je to, jak se vyjadřují někteří představitelé vlády, že by tady chtěli zvýhodnit ty, co jsou očkovaní, a měli by být nezvýhodňováni ti, co se očkovat nenechají. Pokud by tohle byla realita, tak to je diskriminační. A jediné, co ta veřejnost chce, abychom jim dali tu jistotu, že k tomu nedojde.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Václav Klaus s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Já jsem chtěl reagovat na pana poslance Válka ve faktické poznámce. Je to koneckonců můj skoro soused a má velmi zajímavou dikci.

Trošku vždycky citlivě vnímám takové ty pokusy některých kolegů opřít se o svou odbornost a naznačovat, že ti ostatní poslanci jsou v některých otázkách takoví poslanci druhé kategorie, protože právě princip zastupitelské demokracie je, kdy jsou si všichni rovni a zastupují občany. Vy jste tady plamenně mluvil - a teď bych přešel na tu vědeckou notu, byť jsem tedy ten pouhopouhý středoškolský profesor, byť matematiky - vy také nemáte v ruce žádný důkaz pro to, že 51 % občanů se nebojí očkování. To je holý fakt. Čili vyvracet argument tím, vnímám to jako matematik, že x není 7, a proto x = 5, je nevědecké. Když tady ostatní školíte z pozice své vzdělanosti, tak dodržujte základní vědecké standardy logiky, bych vás vyzval.

Navíc sám jsem četl několik průzkumů, že drtivá většina českých občanů, které zastupujeme, se odmítá očkovat v této vlně očkování. To proběhlo tiskem, veřejnoprávním rozhlasem, bylo to na základě nějakého průzkumu. To je fakt. A řada kolegů se snaží tyto lidi hájit, protože se bojí, že je k tomu budete povinně nutit. To je ten pocit. My nediskutujeme o tom, jestli je očkování dobré, nebo špatné. Tam je, myslím, vědecká shoda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já jsem u té svojí předchozí informace o tom, že Anglie vytvořila dva druhy cestujících, tady z těchto lavic zaslechl smích. Je to poslanec Parlamentu Velké Británie, secretary of transport, asi bych řekl, že je to ministr dopravy, je to na jeho oficiálním twitterovém účtu, kde má 177 tisíc sledujících. Nemám tady bohužel zase to plátno, opravdu bychom měli mít možnost to promítat. Výjimka pro, a já to přečtu, high-value businness travellers, to znamená pro VIP byznysmeny, výjimka pro novináře, výjimka pro sportovní hvězdy. To jsou dneska v Anglii občané první kategorie. Ti když přiletí i ze země, kde je velká míra nemocnosti na COVID-19, nemusí do karantény. V Anglii vznikla dvoutřídní společnost už tady tím. Jestli vám to nevadí, tak mně tedy opravdu ano. A to není informace, která by byla hoaxová, odněkud vycucaná a zasluhovala si posměch. Spíš to ukazuje na vaši určitou aroganci a ignoraci v tom, že se mě nezeptáte, odkud tu informaci mám, a já bych vám to řekl, vy byste si ji ověřili a věděli byste, že to je pravda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A vracíme se k přihlášeným do obecné rozpravy. Poslední přihlášený je pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP