(17.10 hodin)
(pokračuje Novák)

No, já bych řekl asi proto, že se to hodí. Požádám vás, začněte prosím, milí Piráti, hovořit konečně stejně a intenzivně nejen o léčivých účincích konopí, ale také o škodlivosti užívání konopí. Mě osobně napadá, že vám se to asi nehodí, ale já tady nebudu předjímat, věřím, že pan předkladatel mi na to určitě odpoví.

Já vzhledem k tomu, že už tady padl návrh na zamítnutí v prvním čtení od kolegyně Maříkové, jenom sdělím, že ho rozhodně podpořím a budu hlasovat pro zamítnutí tohoto návrhu zákona v prvním čtení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Dominik Feri. Připraví se pan poslanec Tomáš Vymazal. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, to bylo od pana kolegy, prostřednictvím pana předsedajícího, trochu licoměrné. On řekl: Bude ještě jistě prostor na diskuzi, aby v závěru řekl: No, ale vlastně podpořím zamítnutí návrhu. A to je také něco, co by tu mělo bezesporu zaznít. Tento návrh byl dán v roce 2018. Dva roky tady leží a prášilo se na něj. A teď konečně se otevírá prostor pro institucionalizovanou parlamentní debatu. Ta debata bude trvat do vyčerpání obecné rozpravy a pak si tu asi někdo protlačí většinu, protlačí, takže bude zamítnut většinou.

Podle nás, a to je také stanovisko našeho poslaneckého klubu, by se tady k tomu společenskému fenoménu a k této záležitosti měla vést rozumná debata ve výborech, protože ve výborech může vystoupit každý, můžou vystoupit odborníci z Česka, ze zahraničí, dá se bavit do mnohem většího detailu o dílčích agendách. Významná věc je také to, že tam nejsou kamery, které svádějí k tomu, tady vést takové filipiky jako můj předřečník.

To znamená: to je důvod, proč náš poslanecký klub nepodpoří návrh na zamítnutí. Máme na to rozdílné názory. Já jsem pod tím návrhem podepsán, ale třeba kolegové se na to dívají jinak. Všichni ale věříme, že debata by se vést měla, a ne že si to tady po dvou letech za dvě hodiny nějakým způsobem okecáme a pak se to zamítne, a tím se v Česku zavírá voda za debatou o budoucnosti rekreačního využívání konopí nebo o užívání konopí jako takovém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Vymazal. Připraví se pan poslanec Marek Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Vymazal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem tu faktickou poznámku vyvolal jenom konkrétně k jednomu z výroků pana poslance Nováka, takže se vyjádřím jenom k němu a potom ještě vystoupím v rozpravě s tím zbytkem. To bylo konkrétně to, že bych chtěl vaším prostřednictvím, pane předsedající, panu poslanci Novákovi odpovědět, že děkuji, že zmínil tu statistiku, která se týká užívání konopí mezi mládeží ve školním věku. Konkrétně na ní je právě vidět, jak v roce 1976 v Holandsku nezlegalizovali konopí, oni začali tolerovat to, že se děje to, že se konopí prodává, a výsledkem téhle jejich intervence nebylo nic jiného než to, že jim klesla prevalence užívání mezi mládeží na polovinu. Takže tolik k tomu vlivu na mládež, o kterém my tam mluvíme, který jste nedokázal dohledat, pane poslanče.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Marek Novák s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Já děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím k panu kolegovi Ferimu. Prostor v prvním čtení určitě máme. Následně jsme v předchozím bodu pustili do výborů vládní novelu. Ta vládní novela se věnuje téměř stejné problematice. Svým způsobem je technicky jiná, ale dá se říct, že vlastně stejné problematice. Takže rozhodně bude prostor se tomuto tématu dále věnovat. To téma je otevřené a je otevřené i tady na Sněmovně, i když tento konkrétní návrh zamítneme v prvním čtení.

Co se týká kolegy a statistik, znovu zopakuji: 11 000 šestnáctiletých studentů ve vysokém riziku v rámci užívání marihuany. Tohle číslo mi stačí a mě samotného přesvědčuje v tom, že ten návrh není správný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě nyní vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Radek Holomčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkný večer. Já bych nejdřív na počátku pár poznámek k tomu, co bylo řečeno, a pak bych k tomu řekl svůj úhel pohledu. Za prvé mě zaujala věta paní kolegyně Maříkové "bezúplatné dealování". To by mě zajímalo, co to je bezúplatné dealování, takový nový terminus technicus. To je jedna věc.

Druhá: kolega Ondráček říkal, že pravidelný konzument konopí vypadá jak makak. Já tady žádného makaka nevidím, takže evidentně ve Sněmovně nikdo není pravidelný konzument. (Smích v jednací síni.)

A pokud jde o kolegu Nováka, kterého teď tady nevidím, z našeho klubu, tak on mluvil, a to mě zaujalo: legální návykové látky, alkohol a cigarety. Ty jsou legální a pak jsou nelegální. No, možná, že v tomto také může být zakopaný pes. Protože to, co on tam řekl - a já na to nejsem expert, tak tady mu nebudu oponovat s různými statistikami, nemám je tady - ale to, co on tady řekl, by se směle dalo dát i pod alkohol, co způsobuje a jaká má dlouhodobá rizika. On říkal, co to způsobuje a jaká to má dlouhodobá rizika. A to si myslím, že má i ten alkohol. Ale o tom on cudně pomlčel. - Už ho vidím.

Jak jsem řekl, nejsem na to ani expert, ani uživatel, ani konzument, ani pěstitel. Nicméně někdy člověk prostě musí vystoupit, protože jsou ty věci důležité a neměl by mlčet. V této věci bych zdůraznil, co by politik za mě měl mít, nějakou konzistentnost a vnímat kontext. Tak pokud jde o konzistentnost a kontext číslo jedna, snažím se chovat jako liberál a demokrat. Takže připomenu, že ač abstinent, tak jsem tady podpořil určitou benevolenci pro množství alkoholu u vodáků a cyklistů. A je to úplně ze stejného ranku a ta debata tady byla, že my tady budeme nařizovat věci, které se normálně dějí, my to všichni víme, že se to tak děje. A budeme říkat cyklistovi, aby si nedal malé pivo, protože bude někde kontrolován. Já jsem to tenkrát podpořil, ač alkohol nepiju. To samé se týká kouření. Já jsem nekuřák a byl jsem tedy podepsán pod novelu zmírňující protikuřácký zákon. A taky jsem nekuřák a taky víme, jak to funguje. A zajímavé, že kuřáci, kteří tady kouří potom, hlasovali proti. Stejně tak nejsem konzument trávy, ani ji nepěstuju, ale prostě ta problematika týkající se kriminalizace samopěstitelů konopí pro léčebné účely mě nenechává chladným. To se na mě, kolegové, nezlobte. A sám se toho nemusím účastnit. To je právě ono. Sám s tím nemusím mít zkušenosti. Sám nemusím kouřit, pít ani hulit, a přesto na to můžu mít nějaký názor, aniž by se to mě osobně dotýkalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP