(17.20 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

Paní ministryně říká: no, vy jste ta zlá koalice, co chtěla ty peníze nechat státu místo toho, aby je rozdala lidem jako my. Jenže takhle to vůbec není. V tomto rozpočtu nejsou žádné peníze, které se dávají občanům místo toho, aby je dostal stát. Těch 100 miliard, co vy jste nevybrali na daních, tak o ně jste nesnížili výdaje státu vůbec. Tady není ani jedna koruna úspor, to znamená, vy jste vzali těch 100 miliard, co jste nevybrali, nechali jste si je v rozpočtu, ještě v tom schváleném, tím pádem jste neupravili žádným způsobem výdaje, a nyní děláte to, že říkáte no, a protože se to nevybere, tak si musíme půjčit o 100 miliard víc.

Takže způsob, jakým se vláda vypořádává se snížením daní, je ten, že všechny ty peníze, co nevybere, si půjčí. Chováme se, jako kdyby si člověk, co nemá na nájem, ještě vzal spotřebitelský úvěr na novou televizi. Přesně tak se chová naše vláda. Přece není normální si půjčit peníze na snížení daní, které potom ti samí lidé budou muset zaplatit i s úroky. Lidi úplně zbytečně budou platit úroky za daně, které jsme teď nevybrali a které budeme muset splatit v budoucnu. To je úplně nepochopitelný krok, a kdo schválí tenhle rozpočet, zabetonuje ten daňový balíček do našeho rozpočtového systému tím způsobem, že podíl mezi úsporami a zvýšením dluhu bude nula úspor, všechno na dluh.

To přece nedává smysl. Stát měl aspoň něco z těch 100 miliard ušetřit. Potom bychom se mohli bavit o tom, jestli s tím naloží efektivněji stát, nebo lidé. Ale ve chvíli, kdy si stát nesebral z těch výdajů nic a jenom si na to půjčuje, tak to samozřejmě ti lidé nakonec zaplatí, akorát se to o něco odloží. Ale to vám je jedno, protože se chováte stylem po nás potopa. To je asi ta základní výhrada proti tomu návrhu.

Potom máme obavu, že vládní rozpočtová rezerva nemusí být využita na pomoc podnikům, ale že to vláda použije na předvolební dárky, jak to už udělala v roce 2020. To je naše obava. Paní ministryně se dušuje, že nic takového neplánuje, ale to si povíme asi v červnu nebo v září. Já doufám, že tomu slibu, co dala na rozpočtovém výboru, dostojí. Každopádně těch slibů už jsme slyšeli bohužel až příliš.

Z těchto důvodů Piráti ten návrh rozpočtu nepodpoří. Jsme přesvědčeni, že s těmi 100 miliardami se dalo naložit lépe, zvláště ve chvíli, kdy dnes řada podniků je v naprosto katastrofální situaci, a že to plošné nevybrání daní, které nejvíce pomohlo nejbohatším, například nám poslancům, byl prostě špatný krok.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Václav Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dámy a pánové, krátké stanovisko Trikolóry. Včera uplynulo 98 let, kdy v nedalekém podolském sanatoriu skonal ministr financí Alois Rašín, střelený komunisticko-anarchistickým atentátníkem. Musím říci, že dnes jsem se zúčastnil pietního aktu před domem v Žitné ulici, kde Alois Rašín bydlel. Když jsem se nad tím zamyslel tímto prizmatem, tak musím říci jedno: Alois Rašín byl ministrem financí v době nedlouho po zcela devastující světové válce. Byl ministrem financí v době, kdy byly desítky milionů mrtvých z tehdejší španělské chřipky. Přesto, i s nasazením svého života, hájil vyrovnaný rozpočet a českou korunu. Díky němu několik desítek let jsme byli zemí měnově stabilní a česká koruna byla vzorem a stále patří mezi měny pevné a silné.

Nezlobte se na mě, ministr Rašín byl v daleko těžší situaci, než jsme nyní my, ale naše řešení je takové, že ty komunistické anarchisty už tady máme, třesoucí se na vládu, a paní ministryně - jestli vás můžu vyrušit... (Ministryně hovoří u stolku zpravodajů se zpravodajkou.) Vy jste archetypem spíše pravé negace toho, co říkal Alois Rašín. On říkal: Republika není dojná kráva. Ten váš přístup k rozpočtu je přesně opačný, že jaksi republika dojnou krávou je. Je to cesta špatná, je to cesta neodvážná, je to cesta, kterou zaplatí občané této republiky, a Trikolóra nebude pro tyto vaše hry tady hlasovat. Jestli vám v tom pomůže ODS a Piráti nebo někdo jiný, to je celkem jedno, ale sama musíte tušit, že zvlášť třeba ve světle toho smutného 98. výročí nekonáte správně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Jakob vystoupí v obecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Já už se nebudu vracet k té legislativní nouzi. Opravdu si myslím, že je to nedůstojné Poslanecké sněmovny a nedůstojné vůbec demokratických principů.

Mě zaráží, že za celý rok, kdy trvá tato krize, jste nepředložili byť jen jedinou korunu úspor. Říkáte, že nechcete dělat tupé škrty. Tak nedělejte tupé škrty, udělejte je ostré, nebo ještě lépe možná chytré škrty. Ale je potřeba šetřit. Říkáte, že není kde, že my chceme brát lidem jejich peníze, jejich mzdy. Není to pravda. Vy, paní ministryně prostřednictvím pana předsedajícího, jste se tady včera na rozpočtovém výboru chlubila, jak jste vyřešila systém černých duší. Tak vyřešte nejen černé duše, ale i ty spící duše. A už konečně přehodnoťte svoji politiku v rámci programů, které v tuhle chvíli opravdu nejsou potřeba. Není potřeba slev na jízdné. V tuto chvíli opravdu ne. Vy si tady dlouhá léta zvlášť při růstu, ale bohužel i teď při krizi kupujete svoje voliče různými slevami, různými dárečky a různými mimořádnými platbami. Proč jste při růstu nešetřili? Chlubíte se tady skvělým ratingem, ale za ten rating nemůžete vy. Za ten rating můžou právě podnikatelé a lidé, kteří pomáhali této republice v růstu.

Říkáte, že je zcela nezbytné přijmout tuto novelu státního rozpočtu, abychom vyšli z této krize silní? To má být vtip? To snad není ani možné. Tady máme dneska schválit navýšení schodku státního rozpočtu o 180 miliard na celkových 500 miliard, což je nepředstavitelná částka. Po vás tady zůstane spálená země. Po vás tady budou budoucí politické reprezentace - a já doufám, že vás nahradí demokratické strany - tuto situaci dávat, troufnu si říct, dlouhá desetiletí dohromady. Proč jste nepřišli se systémovými opatřeními? Proč se neudělalo nic na důchodové reformě? To jsou věci, které jsou naprosto nezbytné pro obnovu naší ekonomiky po této krizi.

Já bych si dovolil ještě diskusi rozdělit, co se toho samotného návrhu týká, na dvě části, a to na část příjmů a na část výdajů.

My, ačkoliv jsme jako TOP 09 nehlasovali pro daňový balíček, tak vnímáme to, že co se týká příjmové stránky, tak ten návrh odpovídá realitě, upravenému odhadu růstu a hlavně promítnutí tohoto daňového balíčku. Tedy co se týká té příjmové stránky, tak je to konstatování reality a to nepochybně je potřeba do rozpočtu promítnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP