(14.30 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Budeme tedy hlasovat o každém tisku samostatně, předpokládám. Ono tak i zaznělo na grémiu. S přednostním právem pan předseda Rakušan, poté pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Vít Rakušan: Dobrý den. Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, členky a členové vlády, já tentokrát nepřicházím žádat, já přicházím dokonce prosit. Já se tady každou schůzi poslední měsíce pokouším zařadit bod číslo 283, sněmovní tisk 1006, zkráceně samoživitelé, samoživitelky. Ta situace je teď po těch několika týdnech, co se o to opět pokouším, vážnější, než byla předtím. Máme tady stav, kdy byly uzavřeny mateřské školy, máme tady stav, kdy nefungují vůbec žádné třídy základních škol, a matky, které se musí věnovat svým školou povinným dětem, v této chvíli nemají jinou možnost, jak si zabezpečit výdělek, jak si přivydělat, jak se o sebe postarat. Podle informací z neziskových organizací se v této skupině lidí velmi prohlubuje zadlužení. My se tady dostáváme do chvíle, kdy se většinou ženy, ale někdy i muži, kteří se sami starají o dítě, dostanou do dluhových pastí, ze kterých po konci té pandemické katastrofy prostě nebude úniku. Tito lidé nám rozmnoží skupinu těch, kteří se dostanou do exekutorských pastí, dostanou se do takových problémů, ze kterých se nejenom ony nebo oni sami, ale i jejich děti nedostanou po dlouhá další léta.

Já skutečně nemám ambici, a znovu to, kolegyně a kolegové, opakuji, prosazovat bezhlavě svůj návrh, který je v systému k dispozici. Jsem připraven k jakékoliv diskuzi z vaší strany, jakékoliv změně ze strany ministerstva nebo vlády. Mně jde jenom o to, abyste sami, svým svobodným hlasováním podle svého nejlepšího svědomí rozhodli o tom, jestli se máme na půdě Poslanecké sněmovny zabývat touto ohroženou skupinou obyvatelek a obyvatel České republiky. Nezapomínejme na ně. Vymyslete prosím lepší systém, než který v rámci jednorázové pomoci navrhuji v rámci svého i finančně vyčísleného materiálu. Pojďme se o tom jenom bavit a použijme ten můj tisk, který už je dlouho v systému, jako věcný nosič. Otevřeme tu debatu, protože teď opravdu aktuální. Teď tři týdny jsou opět tito lidé vystaveni tomu, že se dostávají na pokraj toho, co je ještě vůbec finančně únosné. Propadají se do depresí, dostávají se do dluhových pastí. My jsme tady od toho, abychom skupinám lidí pomáhali.

Pan premiér, a já to vítám, nás opakovaně jako opozici vyzýval, ať přicházíme s konkrétními návrhy, které mohou pomoci teď, v této krizi. Nepřicházím s žádným politických tématem, dogmaticky netrvám na kvalitě svého návrhu, určitě to vládní legislativci zvládnou zpracovat lépe než my v rámci našeho právního poradenství. Já vás pouze prosím o to, abychom konečně po tom, co jste mi to čtyřikrát odmítli, a grémium Sněmovny mi to odmítá neustále, zařadili tento bod na projednání. Pomůžete tím konkrétní, velmi postižené skupině obyvatelek a obyvatel naší země. Není v tom nic politického, nic předvolebního. Máte všichni svoje poslanecké kanceláře, své poslanecké e-maily. A netvrďte mi prosím, že jste nikdo z vás nedostali maily anebo jste neměli návštěvu od maminky, která je samoživitelkou a už si opravdu neví rady.

My jsme tady proto, abychom lidem v krizi pomohli. Pomáháme podnikatelům, pomáháme živnostníkům, pokoušíme se o to, budeme se dneska bavit o pomoci lidem v karanténě, abychom jim kompenzovali výpadky příjmů. Nezapomeňme na jednu skupinu obyvatel. Pomohli jsme svým rozhodnutím důchodcům. Prosím, hlasujte každý podle svého nejlepšího svědomí. Jsem připraven k diskuzi, k jakýmkoli změnám v tom návrhu, ale je to skupina, která volá o pomoc, a my jsme tady od toho, abychom ji vyslyšeli.

Děkuji za pozornost a ještě technicky navrhuji projednání bodu dnes v 18 hodin, alternativně zítra v 18 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nejdříve krátký komentář k mému předřečníkovi. Já ten optimismus nemám, co se týče kvality vládních legislativců. Závodní jídelny zavřeme, otevřeme, zavřeme, otevřeme. Teď jsem viděl titulek, oficiální výklad Ministerstva financí: Podnikatel k účetnímu nemůže, samozřejmě, ale účetní může k podnikateli, samozřejmě. Kdo se má v tom vyznat? A teď vážně.

Já jsem v minulých dnech zaznamenal tiskovou konferenci pana ministra vnitra, měl tam to heslo Borise Johnsona, i tu žlutou grafiku, Stay home, save lives. Říkám to přesně, pane ministře. A chci se zeptat, když se teď podíváte po sále, jakým příkladem jdeme my sami. My jsme se neúspěšně pokoušeli dneska na politickém grémiu navrhnout, abychom racionálně jednali tento týden pouze úterý a středa, protože zasedání Sněmovny se netýká pouze poslanců, ale také zaměstnanců, ať už Kanceláře Poslanecké sněmovny, nebo našich spolupracovníků. Narazili jsme hlavou do zdi.

A jen tak mimochodem, a není to dobrá zpráva, minulý týden byl poslanecký týden, v pátek jsme zasedali v plném formátu, jeden z mých kolegů tady v pátek byl s vámi a s ním 160 poslanců. Je covid pozitivní. Sami si teď můžeme vyzkoušet, jak funguje trasování a komu z vás se hygiena ozve. Nevím, kdo tady seděl kolik hodin, já jsem byl v pátek ze zdravotních důvodů omluven, takže mě se to netýká. A takhle je to vlastně každý den a některé kluby se tváří, že realita je úplně jiná. Takže, pane ministře, zůstaňte doma. Jakým my jdeme příkladem?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: S přednostním právem se přihlásil pan ministr vnitra. Byl o chlup rychlejší než pan předseda Jurečka.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Jestli dovolíte, vážený pane předsedo, reakci na pana předsedu poslaneckého klubu ODS. Já mu rozumím a samozřejmě smyslem kampaně Ministerstva vnitra je žádat naše občany, aby velmi pečlivě zvážili, zda musí opustit domov, zda musí někam z domova vyrazit, a čím méně kontaktů, tím větší šance, že se nám ten virus podaří zkrotit. S tím naprosto souhlasím a samozřejmě to, co vidím kolem sebe, je z hlediska odborného nebo protiepidemiologického sestava či aranžmá, které je rizikové. O tom žádná. Jenom mám pocit, že se obracíte trošku na špatný cíl. Já, pokud jste mě vyzýval, ať jdu domů, tak já se klidně seberu a půjdu domů, ale tím to asi nevyřeším. To znamená, to je věc, o které musí rozhodnout vedení Poslanecké sněmovny. Byly doby, kdy jsem sice stál v čele Poslanecké sněmovny a měl bych tehdy na to nějaký vliv. Teď, bohužel, z pozice ministra vnitra to můžu pouze pozorovat a konstatovat, že toto aranžmá opravdu nevyhovuje z hlediska epidemie a boje proti ní. Ale řešení musí přijít odněkud jinud než z Ministerstva vnitra.

Jenom chci poděkovat, že jste zmínil tu naši kampaň. A když už o ní mluvíme, tak chci říci, že ano, použili jsme britský vzor, de facto do slova jsme ho opsali, a učinili jsme tak se souhlasem britské strany, abych vysvětlil některé informace, které plují po internetu, že jsme něco ukradli. Nikoliv. Ten styl jsme použili se souhlasem britské strany a po komunikaci s velvyslancem Spojeného království v České republice. Kampaň fungovala ve Velké Británii a já pevně věřím, že bude fungovat i v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP