(13.00 hodin)
(pokračuje Čižinský)

Ale je to samozřejmě i problém technokratický. Prostě že jsou potřeba vakcíny, že je ke každé vakcíně potřeba jehla a stříkačka, že když jsou vakcíny, je potřeba je rozvézt. Že lidé mají vědět, když jsou indikováni k očkování, kde se registrovat a podobně. A v tomhle bohužel skutečně vláda velmi selhává.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Pavel Blažek, máte dvě minuty. A připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já v reakci na pana poslance Volného. Jsou určitá jména, která by na tomto plénu vůbec neměla padat, a já to jméno nezopakuji, a už vůbec ne v té souvislosti, že bych řekl, že to byl nějaký kulturní člověk, byť asi chápu, jak to pan poslanec myslel. Ale představme si, že třeba budou zítra lidé patnáctiletí, šestnáctiletí mít takové ty výroky dne a tam bude, že v českém parlamentu někdo řekl, že tahle osoba zodpovědná za neuvěřitelná zvěrstva je kulturní člověk! Tak bych chtěl poprosit pana poslance Volného, aby tahle slova buď vzal zpět, anebo nějak dovysvětlil. Ale i v zahraničí představa, že o tomhle člověku vůbec mluvíme a řekneme, že má něco společného s kulturou, je prostě ostudou tohohle státu a téhle Sněmovny. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme pokračovat. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Volný, poté pan poslanec Kobza. V tuto chvíli poslední faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím pana předsedajícího, pane kolego, minimálně lékaři se divit nebudou a nad ničím zvlášť uvažovat nebudou, protože každý lékař, každý lékař v této místnosti studoval práce na základě mučení a utrpení, které způsoboval Mengele v koncentračních táborech. Jeden vedle druhého tyto práce studoval, takže odborná veřejnost toto musí zvládnout.

Za druhé, my tady stojíme v situaci, kdy nám umřelo 19 000 lidí. Pro mě už žádné slovo - a vláda plánuje zabíjet dalších 19 000 - pro mě už žádné další slovo není příliš tvrdé. Neexistuje dostatečně silné slovo na to, co vy tady pácháte - no, většina opozice se teprv chystá to páchat - ale chystáte se to podpořit, protože tady umírali a umírají lidé. A já opakuji panu Bartošovi, prostřednictvím pana předsedajícího, nastudujete si to? Nastudujete si vědecká data o Ivermektinu? Nebo se tady budete se mnou jenom překřikovat? Kde je ta pirátská jinakost? Kde je ta pirátská jinakost, se kterou jste prý vstupovali do politiky? Zachraňte ty lidi! Ten lék funguje, ten lék léčí.

A tady k paní kolegyni, která zase musela odejít. No, nemusela by odejít, kdyby Ministerstvo zdravotnictví České republiky neschválilo výjimku pro ústavní činitele. My máme výjimku, ať se vám to líbí, nebo ne. Naše vyvedení bylo protiústavní, naše napomínání je protiústavní. Nehledě na to, že v tom další zákonu a v další vyhlášce jsou takové díry, o kterých se dozvíte, až budeme probírat krizový zákon. Protože nikdo teď v České republice nemusí mít nasazenou roušku na ústech a na nose. Nikdo! Já vám to vysvětlím později. Ale nikdo nemusí mít nasazenou roušku na ústech a na nose, tak kvalitní tady máme vládu. A já ji vyzývám, aby si to svoje poslední nařízení zkontrolovali, protože nikdo nemůže nikoho nutit, aby měl nasazenou roušku nebo respirátor. Děkuji. (Předsedající: Čas, pane poslanče!) Takoví jste profíci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já požádám znovu o hygienickou přestávku a pak budeme pokračovat. (Probíhá dezinfekce mikrofonu a stolku.) Děkuji a prosím poslance Kobzu, připraví se poslanec Rakušan.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, členové vlády, pane senátore, dobrý den. To, čeho jsme tady svědky, se v šoubyznysu označuje jako ukrást šou. My jsme tady pro lidi. My jsme tady pro to, abychom hlasovali o vratce Senátu, jestli budeme rozhodovat mezi dvěma variantami zákona, buď sněmovní, anebo senátní. Nejsme tady pro to, abychom diskutovali Remdesivir a další záležitosti. Protože chápu, že pan kolega Volný si tím snižuje rozpočet na volební kampaň. Ale my tady jsme pro lidi, ne pro něj! Takže bych vás všechny prosil, vraťme se k tomu, k čemu jsme tady, vraťme se k tomu, že tady máme sloužit lidem a máme rozhodovat o zákonu, který zásadně ovlivní jejich životy. Takže vraťme se, prosím vás, k meritu věci, proč jsme se vlastně dneska sešli! Nezapomínejme na to! Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za tuto poznámku, nicméně musím poznamenat, že bychom měli reagovat na předchozí rozpravy a také se držet tématu. Pan poslanec Rakušan, poté pan poslanec Volný opět. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Vaším prostřednictvím, pane předsedající, jenom k panu kolegovi Volnému. Paní profesorka Válková neodešla kvůli tomu, že vláda něco pokazila. Paní profesorka Válková neodešla kvůli tomu, že vláda něco pokazila. Paní profesorka Válková odešla proto, že jste bezohledný sobec. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Volný jako poslední přihlášený s faktickou poznámkou. Připomínám, že faktické poznámky by měly reagovat na vystoupení v rozpravě, nikoli na další faktické poznámky, ale tohle už tady asi dneska nezměníme. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já, vaším prostřednictvím, ke kolegovi Rakušanovi. Já mám takový pocit z vystoupení některých svých kolegů a kolegyň, jako kdybych tady ve Sněmovně nebyl oblíbený nebo co. (Oživení v sále.) Jako kdybyste mě snad jakoby osobně neměli rádi. To je poměrně zajímavé. Já to chápu, že mě nemají rádi ti, kterým šlapu na jejich miliardový byznys, to pochopím, ale ti se nijak zvlášť nevyjadřují, ti sedí a jsou tiše, občas odejdou. Ale že vy, obyčejní pěšáci těchto velkých politických korporací, mě nemáte rádi, tak to je poměrně taková zajímavá věc.

Já vám poradím, jak se mě zbavíte, ano? Můžu vám to poradit? (Předsedající: Pane poslanče, poprosím vás, abyste...) Mám na to minutu 25 a můžete se mě zbavit tím, že neschválíte pandemický zákon a už nikdy neprodloužíte nouzový stav. Protože jestli vy schválíte pandemický zákon, anebo někdo prodlouží nouzový stav, tak já a 30 dalších poslanců Volného bloku vás tady budeme strašit minimálně dalších osm let. A to si pište! (Odmítavá reakce v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky a nyní je přihlášena v obecné rozpravě paní poslankyně Valachová. Nicméně znovu požádám o hygienickou přestávku. (Probíhá očista mikrofonu.) Děkuji a budeme pokračovat. V rozpravě je přihlášena paní poslankyně Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo. Musím říct, že jsem váhala, jestli mám vystoupit, nicméně ta přestřelka faktických poznámek a chování a výroky některých poslanců mě ubezpečily, že tento okamžik je správný. Mnoho jsme tady řekli o mnoha profesích, povoláních, o našich zdravotnících, o lékařích, o politicích. Ale neslyšela jsem tady, že by někdo upozornil na to, a asi nejsem jediná, komu píší lidé, kteří někoho ztratili. To znamená pozůstalí po těch, kteří přes všechny kroky, které děláme, podlehli COVID-19, přes všechnu snahu zdravotních sestřiček a lékařů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP