(15.10 hodin)
(pokračuje Volný)

A jako první bod dnešního jednání navrhuji usnesení Poslanecké sněmovny, kterým požádáme premiéra České republiky o odvolání ministra zdravotnictví. Kromě toho, že to je bezcharakterní kariérní komunista, který před rokem 1989 opakovaně schvaloval okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy, tak je to také člověk, který první nebo druhý den po vstupu do svého úřadu řekl, že nebude respektovat zákony této země, nikoliv nějaké vyhlášky anebo nařízení, ale že nebude respektovat zákony této země, a speciálně že nebude respektovat pandemický zákon, který jste schválili vy, kolegové. Vy jste schválili pandemický zákon a pan ministr zdravotnictví přišel do své funkce a první nebo druhý den ve funkci vám plivl do ksichtu. Všem, kteří jste schválili pandemický zákon, ministr zdravotnictví první nebo druhý den po svém nástupu plivl do ksichtu, že neudělat nic jiného, vysmál se vám za vaše politické i odborné názory, vysmál se vám za to, jak jste hlasovali, a udělal z vás v očích národa zbytečné hlupáky, protože vy si tady můžete odsouhlasit, jakýkoliv zákon chcete, ale přijde si ministr, který opakovaně schvaloval okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy, tedy bezcharakterní bahno společnosti, a naplive vám do tváře, protože vám řekne, že vámi schválené zákony nebude respektovat. Toto navrhuji jako první bod jednání na této schůzi. Děkuji za podporu a v rámci toho bych chtěl ohlásit, že sbíráme podpisy na mimořádnou schůzi ohledně zrušení protipandemického zákona, a předpokládám, že všechny strany a jednotliví poslanci, kteří hlasovali proti tomuto zákonu, tuto naši iniciativu podpoří. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další je k pořadu schůze přihlášen pan poslanec Zdeněk Ondráček. Pardon, ještě chvilička, úprava řečnického pultu. (Probíhá dezinfekce pultíku.) Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Doufám, že to tady nečistíte lihem, abych to tady vydržel do konce. Vážená paní ministryně, vážení pánové ministři, paní kolegyně, páni kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o zařazení jednoho nového bodu, bude to poměrně rychlé a v podstatě je to něco podobného, co říkal pan poslanec Feri, akorát si dovolím ho trošku upozornit, že když už tady je u toho řečnického pultu, že by mohl také říkat pravdu. On říkal, že všechny politické strany hlasovaly pro pandemický zákon. Samozřejmě tady před řečnickým pultem se ozval předseda poslaneckého klubu SPD a říkal, že ne, tak řekl: S výjimkou SPD, takže pane poslanče Feri, i s výjimkou KSČM. My jsme na těch pracovních jednáních byli, co se týká pandemického zákona, ale pro pandemický zákon klub KSČM nehlasoval. Můžete si to dohledat ve stenoprotokolech. Já myslím, že to je dohledatelné.

Takže dali jste si pandemický zákon, prohlasovali jste si ho teď, možná spousta lidí, kteří dlouhodobě volali po tom, rychle zrušte nouzový stav, vraťte všechno do normálu, tak teď kouká s vyjevením, protože zjistili, že vlastně nouzový stav v neděli skončil - a v pondělí se v podstatě nic nezměnilo kromě toho, že můžou cestovat mimo okresy. Bylo toto komické, že 12. dubna před 60 lety se první člověk dostal do vesmíru, a my už konečně můžeme cestovat z okresu do okresu. To jsme se za 60 let dostali hodně daleko.

Já bych si dovolil tedy nový bod a věřím tomu, že tak jako v minulosti jste podpořili náš bod, který se týkal očkování, a s tímto bodem znovu přijdeme a budeme chtít informace vlády, protože máme zde nového ministra zdravotnictví, tak budeme chtít vědět, ale budeme chtít nový bod - nový bod, který se týká, a je to jednoduché, informace vlády o rozvolňování. Jde o to, aby vláda zde před Poslaneckou sněmovnou řekla občanům České republiky, jak si představuje rozvolňování. Mnozí občané spoléhali na to, že skončí nouzový stav a že bude republika uvedena do nějakého řekněme normálu, i když normální člověk nemohl očekávat, že to bude úplně přesné, v plném rozsahu, jako to bylo před rokem před vypuknutím pandemie.

Ale určitě očekávali víc, než že budou moci být dva lidé v jedné skupině, dva lidé na veřejnosti, a s jedinou výjimkou, děti na hřišti, jeden proti jednomu ve skupince dvou s rozestupem 10 metrů. To je v podstatě k nežití a já věřím tomu, že občané si zaslouží informaci o tom, jak si to nová vláda nebo jak si to vláda s novým ministrem zdravotnictví představuje do budoucna a co nás má očekávat. Už se blíží jarní počasí a blíží se pomaličku léto a lidé by také chtěli něco plánovat.

Takže já navrhuji tento bod, informaci vlády o rozvolňování, jako první bod v úterý 20. 4. Vím, že kolega Luzar navrhl ten samý termín. V případě, že by byl přijat jeho bod, tak samozřejmě jako bod druhý, ale vzhledem k tomu, že vidím, že už hodinu a čtvrt jednáme a je tady sedm vratek ze Senátu, tak si myslím, že to nedojednáme a budeme i v příštím týdnu jednat o vratkách ze Senátu v úterý, takže alternativně jako první bod po ukončení senátních vratek. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další je přihlášena paní poslankyně Golasowská.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, kolegové, navrhuji opět zařadit nový bod. Říkám opět, protože jsem ho navrhovala již na minulé schůzi a bohužel nebyl podpořen, a to je informace premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu, obchodu Karla Havlíčka k závažné situaci v Liberty Steel Ostrava, a to dnes jako druhý bod nebo v pátek 16. 4. jako první bod. Liberty Steel hrozí krach firmy s tím, že o práci může přijít 6 000 lidí. Kolegyně, kolegové, 6 000 lidí, 6 000 živitelů, za kterými jsou rodiny, a v návazných službách to je dalších 24 000, takže celkem 30 000 lidí.

Včera údajně jednal ministr Havlíček na tripartitě s odboráři a zajímá mě, co dojednal, a proto prosím o zařazení tohoto bodu a jeho vyjádření. V souvislosti se situací v Liberty Steel jsem také interpelovala premiéra i pana ministra, bohužel na interpelacích nebyli, a tudíž neznám jejich případné kroky, které věřím, že v tomto případě a v této souvislosti podnikají. Prosím proto všechny poslance napříč politickým spektrem, zejména 21 poslanců z Moravskoslezského kraje, o podporu a zařazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další je přihlášena k pořadu schůze paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem vás chtěla poprosit o zařazení bodu, který už jsme tady měli na minulém jednání Poslanecké sněmovny, ale mí kolegové mě trošku předhonili. Každopádně kdyžtak dám dvě alternativy času tak, aby Sněmovna vyhodnotila, co je snazší. To znamená, chtěla bych zařadit zpátky napevno informaci vlády k očkování a vše, co s tím souvisí, na zítra, napevno ve středu od 18 hodin, anebo další středu, myslím, že 21. dubna, od 17 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, děkuji. Jako další je přihlášena paní poslankyně Tereza Hyťhová.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den, vážená Sněmovno. Já bych chtěla navrhnout nový bod na pořadu schůze, a to informace vlády o otevření všech škol, a to z důvodu: za prvé, když jsem tento navrhovala na minulé schůzi Sněmovny, tak nebyl dokončen, nebylo přijato žádné usnesení a v podstatě se nemohli ani vyjádřit všichni řečníci. To je za prvé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP