(16.00 hodin)
(pokračuje Arenberger)

To, jestli se mají před očkováním pacientům, kteří již prodělali onemocnění, odebírat protilátky - je to samozřejmě možné, ale zatím se to nedělá, protože se předpokládá, že i pacient, který prodělal onemocnění COVID-19, může znovu onemocnět po nějaké době. Čili zatím jsme nedělali rozdíly mezi tím pacientem, který prodělal a neprodělal onemocnění.

Ale myslím si, že v okamžiku nebo v době, kdy není vakcinace dost, tak by to samozřejmě bylo jedno z řešení, jak bychom mohli nabídnout očkování více osobám, ale jak říkám, hladina těch protilátek stejně klesá, čili pokud nabídneme po nějaké delší době přeočkování po... nebo naočkování po prodělaném onemocnění, tak určitě neuděláme chybu. Nemyslím si, že by to mělo pacienta nějak ohrozit, protože my vlastně cílíme tím očkováním úplně na něco jiného, než proti čemu on má protilátky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, kolegové. Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Děkuji. Takže z vaší odpovědi jsem asi rámcově zjistil, že je určitý rozdíl mezi očkovaným člověkem a po prodělání nemoci. Nicméně i očkování je vyprovokováním imunitního systému k tvorbě protilátek. Také samotná nemoc nutí organismus vytvářet protilátky, bohužel s množstvím vedlejších dopadů, a je to takový nejhorší způsob očkování, prodělání nemoci. Proto je absolutně nepochopitelné dávat bonus, například za mě v podobě covid pasu pro očkované, a ty, co ne vlastní vinou onemocněli, trestat nemožností využívat výhody byť dočasné imunity.

Zvažujete možnost umožnit těm, co si na vlastní náklady nechají zjistit výši protilátek, využívat podobné výhody jako očkovaným lidem? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr má zájem odpovědět, takže mu předávám slovo. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Petr Arenberger Vážený pane předsedající, vážení poslanci, poslankyně, to je zase skutečně otevřená otázka. Musíme postupovat vzhledem k tomu, že se jedná o takzvaný covid pas čili zřejmě nějaký mezinárodní nástroj identifikace očkovaných, nemocných nebo pacientů, kteří prodělali to onemocnění nebo případně kteří mají negativní vyšetření na COVID-19, tak to musíme udělat v souladu s evropskou legislativou nebo s evropskými předpisy.

Pochopitelně zjišťujeme všechny možnosti. Myslím, že určitě stanovení protilátek je jedna z možností, jakým způsobem identifikovat relativně málo rizikového pacienta. Ale jak znova říkám, imunita proti té virové infekci není jenom protilátková, je i buněčná a je to relativně složité. Někdy hladina protilátek, která neexistuje, stále ještě může identifikovat pacienta, který má vysokou ochranu proti virové infekci, a naopak.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Další v pořadí vystoupí paní poslankyně Tereza Hyťhová s interpelací na pana ministra Karla Havlíčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Vážený pane nepřítomný ministře Havlíčku, já bych se chtěla zeptat - a můj dotaz je velmi jednoduchý: až tedy, pokud doufám, velmi brzy otevřete všechny služby, obchody, jak to bude vypadat? Četla jsem na internetu, že přemýšlíte o možnosti, že bude povinný vstup s testem.

Chci se zeptat, jestli to bude tedy vypadat tak, že opravdu se bude stát každé tři dny... každých 72 hodin se bude muset člověk nechat otestovat na antigenní test, tudíž bude muset stát někde frontu. Mluvili jste o tom, že samotesty nebudou povoleny, pouze certifikované firmy a tak dále. Chtěla bych se tedy zeptat, jak přesně to bude vypadat, jestli tedy bude opravdu každé tři dny nutno mít test nebo jednou za týden PCR test.

Podle mě je to totiž naprostý drahý a nákladný nesmysl a je to pro lidi opravdu velká buzerace. Pokud chcete nastartovat ekonomiku, myslím si, že tohle lidi opravdu velice odradí, je to opravdu nesmyslné. Pokud byste chtěli přistoupit na variantu testů, nevidím důvod na to, proč by si lidé nemohli ten test udělat buď sami doma, anebo například aby tam byly testy před vstupem, když by byl nějaký velký koncert, tak než vstoupí ten člověk na koncert, udělat testy ze slin, kde samozřejmě tyto testy už fungují v mnoha zemích, a do 10 minut máte výsledek.

Ovšem stejně si myslím, že to nemá úplně význam, proto bych se chtěla zeptat: Jak tedy to plánujete, aby to vypadalo, protože chcete otevřít ke konci dubna již některé služby, a myslím si, že i ti by rádi věděli tyto odpovědi, jestli si mají ty testy zajistit, nebo jim je zajistíte vy. Děkuji moc za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Na interpelaci bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. Další vystoupí pan poslanec Jakub Janda s interpelací na pana ministra Roberta Plagu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, obracím se na vás s mimořádně vážným problémem, kterým je dětská obezita. Za minulý rok se tento stav velmi zhoršil, zlepšení bude trvat dlouho. A hlavně - žádné konkrétní řešení není na obzoru. Stačí malá rekapitulace: Máme téměř zavřené školy, za uplynulý rok v nich děti spíš nebyly, než byly. Je zavřená řada sportovišť.

Tělesná výchova je zcela upozaďována. Jediné, co zbývá, je určitá možnost venkovního sportování, a to nestačí. Děti jsou odkázány na on-line výuku, která má své limity, a tělocvik je jednou z oblastí, která trpí nejvíc. Buď je během výuky upozaděný, anebo úplně odsunutý na vedlejší kolej a výsledky se už dostavují, bohužel. Učitelé i obezitologové mluví o tom, že děti tloustnou. V některých extrémních případech dokonce za uplynulý rok přibraly i desítky kilogramů, což mimo jiné znamená, že si zadělávají na vážné zdravotní problémy - onemocnění srdce, vysoký krevní tlak či cholesterol, cukrovku. I u dětí přitom platí, že nadbytečná kila se shazují velmi těžko, neboli vrátit jejich váhu do původního stavu potrvá dlouho, či ještě stručněji, už teď je pozdě. Zeptám se tedy: Co chcete s problémem dětské obezity dělat? Jakými metodickými kroky chcete řešit upozadění tělocviku během on-line výuky? A hlavně: Kdy se konečně začnou děti vracet do škol? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Na interpelaci bude odpovězeno písemně. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Petr Bendl s interpelací na pana ministra Miroslava Tomana. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážený nepřítomný pane ministře, můj dotaz je jednoduchý. Ministerstvo zemědělství vytvořilo program a vypsalo dotační titul, který se týká firem v zemědělství, zaměstnávajících víc jak 250 zaměstnanců. Tento program naplnilo částkou půl miliardy korun. A já se vás chci zeptat, kterých firem se to tedy ve skutečnosti týká a kolik firem v České republice je v oblasti zemědělství nebo v oblasti, na kterou tento dotační titul je vypsán - opět zdůrazňuji, půl miliardy, kolika firem se to v České republice týká. Kolik máme firem zaměstnávajících víc jak 250 lidí v zemědělství, aby mohli takovéto zdroje čerpat, neboť v zemědělství je dnes registrováno přibližně 34 000 subjektů, tak by mě zajímalo, pro kolik firem jste tento program vytvořili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Na interpelaci bude rovněž odpovězeno v souladu s jednacím řádem písemně. Paní poslankyně Karla Maříková vystoupí s interpelací na pana ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, výsledek testování antigenními testy ve školách je naprosto tristní. Vypadá to tak, že děti byly doma buď naprosto úplně zbytečně, nebo kvalita testů je velmi špatná. V Praze bylo v pondělí na COVID-19 otestováno antigenními testy 35 729 žáků, kteří se vrátili do mateřských a základních škol. PCR test potvrdil pozitivitu u 15 žáků, znamená to tedy přibližně 0,04 % pozitivních případů. Mimochodem, cena za nalezení jednoho pozitivního antigenními testy je 70 930 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP