(20.20 hodin)
(pokračuje Luzar)

Jak je to možné? A zrovna když se rozhodují Dukovany, zrovna když tajná služba potřebuje argumenty, po kterých Poslanecká sněmovna oprávněně volala, se tento případ objeví. Možná je to náhoda, beru, náhody se stávají, nebudu to rozebírat dál. Věřím aspoň tomu, že tajné služby se připravily natolik, že jsou schopny toto doložit nějakými údaji, ale nejsem ten, který má právo nahlížet. Já si počkám na pana prezidenta, který má právo nahlížet a dostane určitě tu zprávu. A myslím, že už to nebude dlouho trvat, oznámil, že vystoupí a řekne nám, jak to vnímá on. Protože to, co jsem slyšel od vlády, která má také toto právo, a představitelé vlády těch bezpečnostních resortů to právo mají, tak mě příliš nepřesvědčilo, protože rozporuplné údaje postupem času v té chronologii, ty výmluvy ministra vnitra a ministra zahraničí, argumentace premiéra, které zaznívaly, do toho vnášely možná více nejistoty než uklidnění. První okamžiky této informace vyvolaly opravdu ve společnosti obrovskou nervozitu, obavu a mnohdy i hysterii, zaznívaly tady hysterické výkřiky. A už jsem to někde použil - jsem šťastný, že tito lidé, politici, vrcholoví politici, nemají kufřík s červeným tlačítkem, protože se bojím, že by to zmáčkli. To považuji za docela závažnou věc.

A znovu zdůrazňuji, opravdu se to mohlo stát, že Rusko pošle dva agenty, aby zničili vrbětický sklad zbraní. Proč? Tak si odpovím: asi cítilo ohrožení z tohoto skladu. Proč jinak by tedy ničili tento sklad? Jenom tak z plezíru, aby to tady bouchalo? Proč zničili nebo vybuchl ten sklad zbraní v Bulharsku? To tady taky zaznívalo, že to není první výbuch v té části v tom čase. To jsou všechny otázky, které zůstávají ve vzduchu, ale vcelku nikoho nezajímaly, protože to bouchalo jinde. Bohužel to bouchlo u nás a bohužel, a je mi to strašně líto, zahynuli dva lidé, možná sedm let žijící v podezření, že svou nedbalostí způsobili tuto tragédii a tento výbuch. A jestliže tajné služby už od roku 2018 věděly, že to oni nezpůsobili, tak jejich pozůstalé rodiny nechali klidně v tom, protože se hraje zpravodajská hra. A už jenom tady tito rodinní příslušníci těchto dvou lidí si zasloužili tuto informaci, a ne, jak jsem se dneska dočetl, že je vlastně ani nikdo nekontaktoval, nikdo se s nimi nebavil, nechali je v tom, že jejich příbuzní zahynuli pro nedbalost, kterou způsobili. To také považuji za určitý postoj této společnosti a mrzí mě to.

A znovu zdůrazňuji, že je možné, že ti Rusové tam opravdu ty časovače dali. Ale zase mi nesedí ta informace s Bulharskem. Vybuchne jeden sklad, to se mohlo stát, že ano, ti dva pracovníci, kteří tam zahynuli, našli něco, co najít neměli, a ono to bouchlo. A ten druhý sklad, v prosinci o čtyři měsíce později, to už bylo přesně to, co se mělo povést i v tom skladě. Je to tak? To by potom nesedělo s tím vývozem těch zbraní a s dalšími záležitostmi, protože když máte sklad, ve kterém jsou desítky krabic, kartonů, kontejnerů zbraní, tak je lepší tam dát tu jednu rozbušku než spoléhat na to, že jak to budou někde převážet, tak se to rozloží do X kamionů a ten destrukční účinek takovéto sabotáže provedené specialisty ruských tajných služeb by byl desetinový, možná setinový vůči tomu, co se mohlo stát a stalo se ve Vrběticích. Taky to nesedí úplně s tou kampaní, která se vede vůči účelu. Ale zase nezpochybňuji, že to mohli udělat. Opravdu to nezpochybňuji, ale to jsou otázky, které v tom veřejné prostoru jsou a nikdo na ně po sedmi letech neodpověděl.

Čekal jsem, že tajná služba, ředitel tajné služby BIS, nám neřekne jména, konkrétní stupně, hodnosti, kdo se na tom podílel, ale minimálně na tyto otázky odpoví, protože přece černý obchod se zbraněmi, a to podezření tu také je, je jedním z nejhorších, co může demokratickou zemi postihnout, že by byla v podezření, že nelegálně proti mezinárodním zvyklostem, a nevím, jak to nazvat, vyváží zbraně do válečných konfliktů a podporuje to vraždění tam. Měli nám to říct, aspoň tady tohleto: My jsme zjistili, že ruští agenti vyhodili sklad ve Vrběticích, protože se báli, že ty zbraně skončí na bojišti tam a tam, kde můžou umírat ruští vojáci. Proto to udělali. Já řeknu: Ano, zlé Rusko. Ale stalo se to? Já jsem to neslyšel. A jestli se to opravdu stalo, ty zbraně měly skončit někde na tomto bojišti, bylo to bojiště pod mezinárodními sankcemi, že se tam nesmí dodávat zbraně? Jestli ano, jaká je spoluvina? Existuje spoluvina? Byly ty zbraně opravdu jenom tak volně skladovány a z plezíru tam přišli dva agenti a vyhodili to do povětří? Anebo měly zabíjet někde jinde, ale to by nás už nezajímalo, v Africe, ať tam umírají, ať se tam zabíjejí, nás to nezajímá? A že používají české výbušniny, české automaty? Hlavní je byznys. Tady se otevírá otázka, jak jsou kontrolovány soukromé firmy vyvážející toto zboží, a jistě tu licenci mají, já se nebojím, že ne. Ale jak jsou kontrolováni prostředníci? Jak jsou kontrolovány dodávky dílů a rozdělených věcí? To všechno jsou otázky, které zaznívají a odpovědi se mi nedostávají.

A proto si myslím, že nastal čas vyjádřit se usnesením. Ano, Sněmovna má přijmout nějaké stanovisko a já tedy teď dávám protinávrh proti usnesení kolegy Bartoška, které nám dal do lavic, a dovolím si přečíst návrh usnesení, který bych byl rád, aby byl hlasován jako protinávrh k jeho návrhu. Dovolím si citovat:

"Poslanecká sněmovna zásadně odmítá jakékoliv násilné činy cizích zpravodajských služeb na území České republiky nebo jiných států bez rozdílu.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zásadně odmítá jakékoliv aktivity zahraničních zpravodajských služeb na území České republiky a požaduje tvrdé potrestání viníků výbuchu v muničním skladu, ať se jedná o občany České republiky, občany Ruské federace nebo jiných států světa.

Po sedmi letech požadujeme po vládě okamžité odškodnění pro občany Vrbětic a následné vymáhání škody po vinících.

Po sedmi letech požadujeme zveřejnění informací o cílové zemi určení zbraní a munice z vybuchlých skladů, objasnění informací popírajících oficiální údaje a fakta, která zazněla od Imex Group, s. r. o., a bulharského obchodníka se zbraněmi.

Po sedmi letech požadujeme prošetření vlastníka zbraní a munice i jeho obchodních partnerů, zda v České republice nedochází k porušení mezinárodního práva a embarga na dodávku zbraní do oblastí válečných konfliktů.

Požadujeme kontaktovat vládu Ruské federace za účelem objasnění okolností souvisejících s důvodným podezřením na účast tajných služeb Ruské federace na výbuchu ve Vrběticích."

Tolik návrh usnesení jako protinávrh proti návrhu kolegy Bartoška. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se rozhlédnu po sále, zdali se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Ne, nikdo se už nehlásí, takže v tom případě končím všeobecnou rozpravu. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova? Máte zájem o závěrečné slovo, takže zpravodaj poslanec Vojtěch Pikal. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jenom z pozice zpravodaje: Zaznělo zde několik návrhů, některé již mám písemně, některé ještě ne. Chtěl bych požádat všechny, aby své písemné návrhy doručili jak mně, tak všem ostatním klubům, tak aby potom nebyl problém během hlasování. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP