(14.40 hodin)
(pokračuje Filip)

A proto jsem přesvědčen, že do konce volebního období máme tak málo času a je potřeba, abychom se našimi sliby zabývali, abychom je byli schopni vůči občanům splnit, a jsem přesvědčen, že posunutí těchto tisků ve druhém čtení jako tisků, které mají šanci ve třetím čtení uspět, alespoň v Poslanecké sněmovně, protože ústavní většina jak v komisi, tak ve výboru ústavně-právním se podle počtu jednotlivých klubů na ně dobře sejde. Takže to je můj návrh a žádám tedy Poslaneckou sněmovnu o předřazení bodů 40 a 39 před bod 10 na začátek druhých čtení. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Bartošek, připraví se pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, přicházím s návrhem zařazení nového bodu, který se jmenuje Odvolání Hany Lipovské z Rady České televize.

Již při jednání poslední schůze jsem požádal dopisem volební výbor, aby posoudil, zda jednání této členky Rady České televize je v souladu se zákonem, který vymezuje konání a aktivity radních České televize. Legislativní odbor Sněmovny se ve svém vyjádření přiklonil k názoru, že Hana Lipovská jako členka Rady České televize by neměla jménem jakéhokoliv veřejného subjektu vyjadřovat své názory a postoje především ve věcech, které spadají podle § 8 zákona o České televize do působnosti rady, neboť taková vyjádření mohou zpochybňovat její nezávislost nebo nestrannost při výkonu členky Rady České televize.

Jsem přesvědčen, že svým celkovým jednáním Hana Lipovská jednak porušuje zákaz platný pro členy Rady České televize podle zákona, v němž se hovoří, že nesmí při výkonu své funkce v radě působit ve prospěch skupinových zájmů, a současně jsem přesvědčen, že naplňuje skutkovou podstatu pro odvolání z funkce tím, že se systematicky dopouští jednání, kterým zpochybňuje svoji nezávislost anebo nestrannost při výkonu funkce člena Rady. Její politická činnost sama o sobě v demokratickém právním státě je možná a přípustná, ale z hlediska nezávislosti atributů České televize je nepřijatelná. Zároveň jsem přesvědčen, že podle mého názoru svou politickou činností závažným způsobem narušuje důstojnost funkce člena Rady České televize.

Já vás žádám, kolegyně a kolegové, o podporu tohoto bodu, zařazení na program a následné hlasování. Byl bych rád, aby Poslanecká sněmovna podstoupila tento proces, protože sami pro sebe jako poslankyně a poslanci si musíme vydefinovat, jaké chování pro nás je ještě přijatelné a jaké chování nebudeme tolerovat, protože svobodná a nezávislá média, veřejnoprávní média jsou zárukou demokracie, a já jsem přesvědčen, že ti, kteří jsou v Radě, tak především ti by prvně měli ctít a respektovat zákon. Zařaďme tento bod, dejme hlasovat a skutečně o něm veďme diskusi, protože jestli tento bod nepodpoříte, tak z mého pohledu se stavíte na stranu těch, kteří nejsou připraveni respektovat zákon, a je jim jedno, kdo Českou televizi kontroluje.

V případě, že bude tento bod zařazen na program jednání schůze, tak žádám, aby byl zařazen dnes na 17. hodinu, v případě, že neprojde tento návrh, tak zítra před jednáním, před volbou, to znamená v 16.30 a v 17. Jsem přesvědčen, že dokud si neuděláme jasno směrem k této člence Rady, tak by nemělo dojít k další volbě členů Rady České televize, protože toto projednání bude naprosto klíčové, aby určilo, co ještě je a co už není Poslanecká sněmovna členům a členkám Rady České televize ochotna tolerovat, nebo ne. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Nyní pan předseda Faltýnek s přednostním právem k pořadu schůze, poté pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Dobrý den, kolegyně, kolegové, vážený pane předsedo, vážení členové vlády, děkuji za pozornost a za slovo. Já bych jako první zavetoval návrh pana kolegy Bartoška jménem našeho klubu a klubu KSČM. Pojďme tu debatu vést, můžeme ji vést ve volebním výboru o dalších členech Rady a tak dále a tak dále.

Ale nyní k mému návrhu. Já bych chtěl poprosit všechny, aby podpořili můj návrh, a to zařadit sněmovní tisk 503, což je novela zákona o pedagogických pracovnících, který nám vrátil Senát, na konec bloku zákonů vrácených a zamítnutých Senátem.

Pokud se týká návrhu pana předsedy Rakušana K Bělorusku, my podpoříme - hnutí ANO - zařazení tohoto bodu do pořadu schůze, ale jenom bych poprosil, abychom tímto bodem, pokud je to trošku možné, dneska nezačínali, abychom aspoň některé senátní vratky projednali a věnovali se tomu třeba později, ale to bude určitě jeden z návrhů mých kolegů, pokud projde zařazení tohoto bodu do pořadu schůze tak, abychom našli během dneška nebo na dnešek nějaký rozumný čas. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jenom technicky, dnes schvalujeme pořad celé schůze, máme první zasedání, takže není možné veto, takže o tomto návrhu budeme hlasovat. Pan předseda Michálek, poté paní místopředsedkyně Černochová.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji zařadit do programu schůze prováděcí zákon ke klouzavému mandátu. My už jsme na předchozí schůzi posunuli dál záležitost týkající se klouzavého mandátu, která tady má poměrně širokou podporu. Lhůty nám uplynou 27. 5., čili aby se to stihlo, protože to možná - uvidíme - bude putovat ještě Senátem, navrhuji, abychom do programu této schůze zařadili sněmovní tisk 965, prováděcí zákon ke klouzavému mandátu, druhé čtení a třetí čtení tak, abychom zařadili druhé čtení tohoto prováděcího zákona na pevný čas 14.30 jako druhý bod po vyznamenáních ve středu 2. června.

Jako další návrh na změnu programu jednání navrhuji, abychom na začátek jednacího dne 28. 5. - pátek - zařadili novelu zákona o střetu zájmů, sněmovní tisk 956, bod 342. Je to návrh zákona, který byl předložen, který upravuje problematiku majetkových přiznání do registru po nálezu Ústavního soudu, je to předloženo napříč politickým spektrem a je potřeba, abychom tento zákon, tuto novelu schválili jako reakci na nález Ústavního soudu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní místopředsedkyně Černochová s přednostním právem za klub ODS.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane předsedo. Krásné odpoledne, dámy a pánové, chtěla bych na program našeho jednání jménem koalice SPOLU navrhnout nový bod s názvem K návrhu sankcí proti Bělorusku po nedělním aktu státního terorismu vůči civilnímu letadlu.

Situaci v Bělorusku všichni sledujeme jako reminiscenci na režim, který panoval v naší zemi před rokem 1989. Bohužel tento režim nesměřuje k nějakému uvolnění či demokratizaci, ale podmínky života v Bělorusku se spíše zhoršují. Represe vůči vlastnímu obyvatelstvu se stupňují a směřují nejen vůči vlastním občanům a etnickým Bělorusům, ale například i vůči polské menšině, což bylo téma, které jsme nedávno projednávali na schůzi zahraničního výboru, a přijímali jsme dokonce i usnesení. Nedělní událost, faktický únos civilního letadla za použití vojenských prostředků, tento akt státního terorismu byl dalším postupem k větší agresivitě a porušování principu mezinárodního práva, kdy kroky běloruského režimu zasáhly do životů několika desítek občanů jiných demokratických zemí, do jejich práv a bezpečnosti a v neposlední řadě do bezpečnosti schengenského prostoru. Šlo nepochybně o politicky motivovaný krok, o zásah do integrity státu Evropské unie, který nesmí zůstat bez odezvy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP