(9.20 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Myslím si, že pokud se bavíme o těch režimových opatřeních - dneska nemáme uzavřené žádné provozy, víme, že nemůžeme uzavírat provozy v tomto současném stavu - ale pokud se bavíme o režimových opatřeních, tak ta prostě udržet musíme, abychom situaci měli pod kontrolou. Pokud řekneme, že teď všechno rušíme, ano, já za to ale určitě nepřebírám odpovědnost a bude to odpovědnost kolegů z opozičních lavic.

Takže prosím, buďme rozvážní, vnímejme, co se děje také kolem nás. Vy to vnímáte pouze českou perspektivou, ale my jsme přece součástí Evropy, jsme součástí světa, víme, co se děje v jiných zemích. A znovu říkám, podívejte se na Borise Johnsona ve Velké Británii, jakým způsobem je opatrný s rozvolněním těch opatření, která tam jsou. Myslím, že tam vůbec není debata o tom, že by tam skončila opatření v tuto chvíli. Myslím si, že to je otázka času, kdy k nám může skutečně ta indická mutace, ta delta mutace se rozšířit takovým způsobem, že tady ten problém reálně nastane, a pak tady budeme se někde scházet a znovu vyhlašovat stav pandemické pohotovosti místo toho, abychom to měli pod kontrolou a postupně dělali rozvolnění, ale postupně v čase, což reálně děláme v rámci nějakých čtrnáctidenních cyklů. Takže prosím, poučme se z těch chyb, které jsme udělali v minulém roce, všichni z nás, co jsme tady ve Sněmovně, a buďme v tomto směru velmi, velmi obezřetní. Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Než postoupím dál, jenom z pozice předsedajícího - pan předseda Michálek mě upozornil na skutečnost, že to není běžný návrh. Skutečně pandemický zákon předpokládá usnesení vlády nebo žádost pětiny poslanců a já jako předsedající bych požadoval asi písemnou žádost, protože jinak bych s tím nemohl pracovat. Tak jak ten návrh byl podán, nemohu vyjít vstříc.

Teď je přihlášen pan předseda Jurečka, poté pan předseda Stanjura, přednostní práva.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, můj návrh, který jsem předkládal, si troufnu říct, že nepotřebuje tady mít oporu těch poslanců, protože já jsem to modifikoval jako bod Informace vlády. Takže tady si myslím, že to nutné není.

Na konto toho, co říkal pan ministr. Vážený pane ministře zdravotnictví, já si pamatuji, kdy tady Andrej Babiš loni, někdy na konci září, říkal, že on osobně se zasloužil o to, že ty roušky nebudou. Můžu vám dohledat textace ve veřejných médiích, vy si to určitě sám pamatujete jako ministr velmi dobře. Takže neříkejte, že tady něco opozice. A pokud jste mě poslouchal, tak já jsem mluvil o tom, ať se ty věci tady řeknou, jestli je to potřeba nebo není. Ukončit stav pandemické pohotovosti přece neznamená ukončení všech opatření. Neříkejte to tak, když nemáte v tomhle pravdu. Je tady zákon o ochraně veřejného zdraví. Když jsme koncipovali pandemický zákon, tak se řeklo: Je tady zákon o krizovém řízení, je tady potom druhá rovina, pandemický zákon, a základní rovina, zákon o ochraně veřejného zdraví. Takto to váš předchůdce říkal, že takhle s těmito nástroji bude pracovat.

Takže jediné, o co nám jde, říct: potřebujeme tu pandemickou pohotovost z hlediska opatření, která chcete účinně aplikovat na ochranu zdraví a životů v České republice? Nebo jsme si v této situaci schopni vystačit se zákonem o ochraně veřejného zdraví? Tak na toto odpovězme, řekněme to těm lidem, ať i oni mají nějakou předvídatelnou, čitelnou politiku ze strany vlády. O to tady běží. Takže nezkoušejte tady ty fígle a říkat, kdo za co může v minulosti, když váš pan premiér nerespektoval vaše osobní věci, které jste na vládu nesli, názory lidí, jako byl docent Maďar a další. To nebyla opozice, kdo o těchto věcech rozhodoval. To byla vláda! Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Využiji chvilku a přečtu omluvu pana Jana Lipavského z dnešního jednání od 16 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů a omlouvá se dnes z pracovních důvodů pan ministr Miroslav Toman.

Pan předseda Stanjura s přednostním právem.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Vystupuji naposled v této chvíli, protože nechci brát čas pro třetí čtení. Nicméně jak se vláda chová arogantně k právu a není schopna u soudu obhájit svoje opatření, tak stejně se chová arogantně v Poslanecké sněmovně. Jak dlouho trvá pandemická pohotovost, pane ministře zdravotnictví, prostřednictvím pana předsedy? Kolikrát jste vy sám nebo někdo, premiér nebo bývalý ministr zdravotnictví nebo předminulý ministr, přišel sem a řekl: Navrhuji bod Informace o průběhu pandemické pohotovosti, já bych vás chtěl informovat, co jsme udělali, v jakém jsme stavu, jaká jsou odborná doporučení, co navrhujeme, žádám vás o podporu, pojďme se o tom vážně bavit. Já vám odpovím: ani jednou! Jednou za dva týdny máte předkládat zprávu o pandemické pohotovosti Sněmovně. Děláte to tak, že pošlete nějaký dokument do mailu a nejste schopni sem přijít, obhájit ho a debatovat. Tak čím jste zase překvapeni? Že jsme to navrhli po tolika týdnech pandemické pohotovosti, že tady chceme vést debatu na mikrofon?

Pane předsedo, já těch 40 podpisů samozřejmě mám, můžu vám je odevzdat, ale je to zbytečné, protože to bylo zavetováno. Tak si nehrajme na procedurální ty..., my jednací řád známe, naše tři kluby mají přesně 40 členů a je to shoda našich tří klubů v naší koalici SPOLU, občanských demokratů, křesťanských demokratů a TOP 09. Tak se nezkoušejme. Možná by tady zněly další hlasy z jiných klubů, které by ty podpisy taky přidaly, ale vy jste to zavetovali.

Takže já žádám ministra zdravotnictví, aby on sám iniciativně našel termín, nejlépe tento týden, a řekl: Já chci informovat Sněmovnu, a tím pádem veřejnost o průběhu pandemické pohotovosti, co jsme za ty dva a půl měsíce nebo kolik to je udělali, co ještě uděláme, a ne že budete prohrávat jeden soud za druhým a budete se tvářit, že se nic neděje a tady řeknete: Vy máte odpovědnost. No my víme, proč to navrhujeme. Nám to doporučili naši odborníci. Víme, co se děje v jiných státech, ale to ještě neznamená, že budeme slepě kopírovat. Fakt ne. A místo abyste využil šance vést s námi debatu a třeba abyste nás přesvědčil, tak tu debatu vůbec nevedeme. Ani jednou. A pořád slyšíme, a zase jste řekl lež: Když to zrušíme, nemůžeme dělat nic. To prostě není pravda a vy to moc dobře víte, že to není pravda. No, ukazujete míň - ano, míň, protože to je odstupňované. Tak kdy to zrušíte? Tak nám řekněte nějaký plán. Ne teď, když jsou třetí čtení, navrhněte bod a pojďme o tom normálně debatovat. Ale vy se debaty evidentně bojíte. (Potlesk vpravo.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Michálek, přednostní právo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si skutečně myslím, že takto závažnou debatu bychom měli vést na základě odborných podkladů, ať už budou od pana ministra zdravotnictví právě k tomuto bodu, nebo od předkladatelů tohoto bodu. Já jsem chtěl připomenout, že my jsme před rokem skutečně tady v Poslanecké sněmovně schválili usnesení, kde jsme varovali před druhou vlnou pandemie. Tehdy na to reakce od vlády byla neúměrná. Předseda vlády prohlásil, že strašíme druhou vlnou a že už nikdy nebudou plošná opatření. Proto si myslím, že bychom skutečně měli být opravdu velmi opatrní, rozhodovat na základě podkladů a nenechat se unést emocemi před hlasováním. Aktuálně jsme v lepší situaci, než je například Británie, pokud jde o množství proočkovaných - máme vakcínu Pfizer - myslím tou vakcínou ve vztahu k mutacím. Víme, že tady jsou nové mutace, máme obavy, že sekvenace v rámci České republiky je nedostatečná. Aktuálně jsme na 4,6 milionu lidí, kteří mají první dávku, která poskytuje nějakou úroveň ochrany, ale stále je tady přes 5 milionů lidí, kteří nemají žádné očkování. Nemáme taky PCR kapacity na děti na tábory a hrozí, že na podzim to bude vlastně ještě horší, že nebudeme opět připraveni na situaci, která může přijít.

Proto si myslím, že návrh, abychom projednali další kroky ve stavu pandemické pohotovosti na základě informace ministra zdravotnictví, je rozumný, že bychom měli dostat informace o tom, jak jsme připraveni na situaci na podzim, aby se nám neopakovalo to, co se stalo minulý rok i v souvislosti s tím, že se konaly volby, tak aby - protože teď opět budou volby - nebyla odborná rozhodnutí ovlivněna tím, co je výhodné pro politické kampaně nebo vyznění nějakých narativů v rámci volebních kampaní.

Takže klub Pirátů podpoří zařazení informace ministra zdravotnictví a budeme požadovat, aby ministr zdravotnictví seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, jak se Česká republika připravuje na zvládnutí koronavirové situace na podzim. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tím byla vyčerpána přednostní práva, jestli se nikdo nehlásí. K pořadu schůze je zde ještě přihláška pana poslance Kolovratníka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP