(12.40 hodin)
(pokračuje Mašek)

Druhá, co jsem nedokončil, k těm praktikům, už to tady říkal kolega Vondrák. Je to AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson. Tyto látky prostě nepřicházely tak, jak jsme je očekávali. Mělo to řešení. Jako praktik jsem řekl lidem: Přihlaste se do centra, důvěřujte mu, nechte se oočkovat. Kdo to udělal, byl v následujících několika dnech oočkován. Kdo tomu prostě nevěřil, tak na tu látku čekal u nás. Byla to svobodná volba. A ta očkovací centra pro tyto věkové kategorie ty látky mají a očkovat je umí.

A k panu Volnému prostřednictvím pana předsedajícího. Šermovat tady s čísly, že v Bělorusku umřelo na covid jenom 2 tisíce lidí? Nevím, za jaké myslíte časové období, jestli za celou dobu? Na Ukrajině 41 tisíc, u nás se udává kolem 30 tisíc. Ona je to taková ta statistika. Ale podívejte se, co to je úmrtí s covidem nebo s prokázaným covidem, a co to je takzvané nadúmrtí. A v rámci toho nadúmrtí. Třeba naši severní sousedé, kteří si ten Isoprinosin kupují v lékárnách úplně volně řadu let, tak mají nadúmrtí úplně stejné jako my, ale úmrtí na covid asi třetinové, protože to nevykazují, anebo vykazují špatně. Takže my jsme zčásti i obětí naší statistiky, dokonalé statistiky profesora Duška.

Takže chci říct, opravdu si ta čísla sestudujte. Česká republika v tomto srovnání zdaleka není úplně nejhorší. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, poslankyně Karla Maříková. Připraví se Lubomír Volný.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kvůli mně se to také nemusí dezinfikovat. Já sice očkovaná nejsem ani jsem covid neprodělala, ale přijde mi to komediální, když tady všichni stejně saháme na stejné plochy.

Ale k panu poslanci Vondrákovi a vůbec všem předřečníkům. Vy tady všichni pořád voláte po prakticích. Ale praktici do této doby zanedbávali primární péči, nemohli se věnovat pacientům, mnohdy ordinovali po telefonu a nyní na ně budeme hrnout zase očkování. Tak kdy se těm pacientům a primární péči budou věnovat? Tady budou lidé umírat na jiné nemoci, na infarkty, na rakoviny. Nevím, jestli nad tímhle vůbec někdo přemýšlí? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Lubomír Volný, připraví se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Tak prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Napřímo, pane doktore Mašku, teď nevím, kde jste. Já vám věřím. Já vám věřím. A děkuji, protože vy budete v případné studii, pokud proběhne, zařazen do kategorie lidí, kteří přežili díky Isoprinosinu. To tak vědecky je, že? Na tom se shodneme. Pokud se to bude řešit, tak vy budete v té kategorii, která potvrzuje účinnost Isoprinosinu.

A bude to úplně stejné jako v tom domově důchodců, který jako první navštívil pan profesor Beran... Chlapci a děvčata, prosím vás... Bude to prostě jako v tom domově důchodců, který pan Beran navštívil jako první, kde polovina ze 180 pacientů byla pozitivní, ta druhá byla negativní, ti brali preventivní dávku, nikdo neonemocněl. A z těch 90 nebo 80 nemocných jich zhruba 20 %, tuším, skončilo v nemocnici, ale všichni přežili. Takže v té statistice budou uvedeni jako důkaz účinnosti Isoprinosinu, nikoliv jako důkaz účinnosti nějakých opatření. Takže já vám věřím. A ta statistika, to je přesně to, o čem se tady bavíme.

Vy jste vzdělanější v oboru medicíny než já, tohle nezpochybňuji. Já se akorát bavím i s lidmi, kteří mají řekněme jiný názor, než je většinový. A ta čísla zhruba potvrzují ten jejich názor, že se něco u nás událo špatně. A jejich hlasy byly zašlapány do země. Politicky, mediálně, trestněprávně. Byli šikanováni v zaměstnání. Vím minimálně o dvou lékařích, kteří byli ze zaměstnání vyhozeni. Jsou to primář Ctirad Musil a pan Pirk, který to dostal jako dárek k narozeninám. Kdyby to bylo plánované, tak mu to jeho pan šéf nedá jako dárek k narozeninám. Dostal to za to, že prostě kritizuje covid. Tak to je.

A mně jde jenom o tu diskusi a o to, aby ta statistika byla reálná, aby se ta čísla veřejně probrala. O nic víc mi nejde. A bohužel tahle Sněmovna, tahle vláda tomuto aktivně brání. Já chci znát pravdu, já nechci prosadit svou pravdu. (Upozornění na čas.) Klidně mě pošlete za socany na smetiště politických dějin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku poslanec Pavel Bělobrádek a připraví se potom jako druhý v pořadí poslanec Ivo Vondrák. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jen doplnit, že skutečně v těch krajích je to tak, že většina krajů to dělá tím způsobem, že Pfizera očkuje v nemocnicích, popřípadě na dalších očkovacích místech. Je rozdíl mezi očkovacím místem a očkovacím centrem, jen abychom té nomenklatuře... Co se týká toho, tak jediné, co lze vyčíst, že je nedostatek vakcín, protože praktičtí lékaři by byli schopni vakcinovat daleko více. Řeší se to tím, že i Modernu a všechny ty ostatní, které nemusejí mít tak přísné nakládání, se snažíme distribuovat mezi praktické lékaře. To je jeden bod.

A druhý bod. My jsme to třeba udělali tak, že očkovací centrum se udělalo jenom v jednom okrese, a to tam, kde ho nebylo možné umístit do nemocnice z technických důvodů. Jinak je máme v podstatě předpřipravena, ale nerozjeli jsme je, protože těch vakcín není tolik, aby bylo potřeba využít velká očkovací centra. Zatím se to zvládá vyočkovat v nemocnicích, popřípadě v ordinacích lékařů. A teď jde jen o to, že by byla kapacita očkovat i více, pokud by bylo dostatek vakcín, což je věc, která asi nepatří úplně do téhle debaty, ale skutečně si myslím, že to tak je. Někteří neočkovaní senioři nejsou očkovaní (ne) proto, že by nechtěli, ale že dávají přednost praktickým lékařům a chtějí se nechat očkovat tam. A ti nemají zatím dostatek vakcín.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku poslanec Ivo Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Já už jen krátce. Paní kolegyně, prostřednictvím předsedajícího - kdo jiný by měl očkovat než lékaři? Než praktičtí lékaři? Od toho tady přece ty praktické lékaře máme. To, že vznikla očkovací centra, je pouze dáno danou situací, že jsme v krátkém čase museli proočkovat miliony lidí. Takže když nevíte, k čemu slouží praktičtí lékaři, tak pak nevím, co tam ti praktičtí lékaři budou dělat, když nebudou očkovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka - poslankyně Karla Maříková.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím reagovat tady na pana poslance Vondráka prostřednictvím vás. Já jsem neříkala, že budou očkovat uklízečky. To nevím, kde jste to sebral, že by neměli očkovat lékaři. Ale jde o to, že je to trošku jiné než u běžného očkování, když je to třeba rozdělené podle věku a očkuje se na etapy. Něco jiného je, když najednou navršíme, já nevím, půlku republiky, že se v nějakém termínu bude očkovat. A ti praktici opravdu doposud tu svou péči zanedbávali. Opravdu léčili třeba po telefonu, někdy ten telefon ani nezvedali, nebo po e-mailu. A dnes, když jim na podzim nahrneme, já nevím, dvě třetiny republiky, že se mají znovu přeočkovat, tak znova tu primární péči budou zanedbávat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku Lubomír Volný; zatím poslední faktická poznámka. Tak prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: V rámci této velmi poklidné a důstojné diskuse zazněl argument, že o vakcinaci rozhoduje lékař na základě hluboké znalosti zdravotního stavu pacienta. Prosím vás, na základě jak hluboké znalosti zdravotního stavu pacienta rozhoduje lékař ve vakcinačním centru, který toho člověka vidí poprvé a naposledy v životě? Na základě jakých informací? A kolik na to má času? Není to náhodou na základě pětiminutového rozhovoru, ve kterém spousta věcí může tomu lékaři uniknout? Vy jste se tady vydali cestou rychlosti, protože jste chtěli provakcinovat miliony lidí na úkor bezpečnosti. To je dané, protože jediný, kdo opravdu zná váš zdravotní stav, je váš obvodní lékař, pokud k němu chodíte už dlouho, protože ten si pamatuje, čím jste prošel, ale ti ostatní ne.

A já jsem tuhle diskusi začal citací pana profesora Válka a chtěl bych ji tím i zakončit. Dne 9. 12. 2020 pan profesor Válek - nikoliv Lubomír Volný: Jenom šílenec by dával vakcínu někomu s astmatem, jenom blázen by dával vakcíny těhotným. - Předpokládám, že tím nemyslel těhotné lidi, ale těhotné ženy. Na tom se určitě shodneme. A chtěl bych pana Válka poprosit o to, jestli změnil názor, nebo jestli opravdu považuje své kolegy, kteří po tisících vakcinují lidi s astmatem tady tímto genetickým roztokem a už minimálně po desítkách těhotné ženy, když ředitel největšího vakcinačního centra v Praze prohlásil, že se chystají na masové vakcinování, nebo masové... na vakcinování žen, které podle nich patří do kritické ohrožené skupiny, pane Válku. (Upozornění na čas.) Takže jste vy nevzdělaný neodborník v oboru vakcinologie, nebo jsou to vaši kolegové? Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP