(14.40 hodin)
(pokračuje Vyzula)

Ale jinak já bych chtěl ještě jednou - opakovaně jsem o to mluvil na zdravotním výboru a chtěl bych říct, že při té tvorbě covid pasu teď nesmíme zapomenout na ty pacienty nebo na ty lidi, kteří byli očkováni v zahraničí. To je velmi důležitá věc, opravdu. Na mě se obracejí, poněvadž já se v tom angažuji, pan kolega Kaňkovský říkal také, že to podporuje, tak jako na to jenom nezapomenout, protože ze Spojených států mi píšou lidé: já bych chtěla přijet do České republiky, ale teď tam budu diskriminovaná, já nebudu moct jít do kina, nebudu moct jít do restaurace, protože já nemám to vaše očkování. Ale přitom má očkování vakcínou schválenou v Evropské unii. Tak jenom aby se na to nezapomnělo. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Mám zde další dvě faktické poznámky: pan poslanec Lubomír Volný, poté paní poslankyně Valachová.

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak, no, já se nedivím, že neuznáváme vakcinaci ze Spojených států, protože třeba já věřím tomu, že v Harlemu bych si potvrzení o té vakcinaci koupil za dvě dávky heroinu anebo za 30 dolarů. Tak nějak by to asi proběhlo v té Americe.

Co se týká těch 15 % lékařů, tak já doufám, že jich bude víc, protože Hippokratova přísaha začíná tím "hlavně neublížit". A když ti lékaři jsou profesně a odborně a lidsky přesvědčeni o tom, že tato genetická experimentální emulze ubližuje, tak je naopak jejich povinností ji nepoužít. Tak to je. To je Hippokratova přísaha. Samozřejmě jsou tady jiné právní předpisy, ale když je někdo přesvědčen, že ta věc je nebezpečná, tak ji nepoužívá. Já všem těm 15 % lékařů děkuji a všem říkám, že právě v souladu s tím "hlavně neublížit" je naprosto poctivé a v pořádku a v souladu s Hippokratovou přísahou, aby vylili tu vakcínu do záchoda, lidem dali fyziologický roztok B12 a dali jim potvrzení o vakcinaci. Tak je to správné, tak to má být.

A k diagnóze bohužel teď nepřítomného kolegy, prostřednictvím pana předsedajícího. Já si o panu Bělobrádkovi myslím všechno. Stejně jako o členech KDU-ČSL si myslím, že je nechutné zneužívat boha k politickým účelům a k tomu, aby vás někdo volal se ho falešně dovolávat. Ale o panu Bělobrádkovi si nemyslím, že by byl hloupý a že by byl nevzdělaný a že by si nedokázal při svém vzdělání právě jako veterinář uvědomit, že to, co řekl, je úplná blbost, protože nikdo nemohl za tři měsíce zjistit, jestli lidé s jeho velice složitou a nepříjemnou diagnózou, velice respektuhodnou diagnózou prostě budou nebo nebudou dotčeni touto experimentální vakcínou. To z vědeckého hlediska není možné. A vy tady vědomě lžete.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas, děkuji. Omlouvá se pan poslanec Jiránek od 14.35 hodin do konce jednacího dne, omlouvá se pan poslanec Polanský dnes od 15 hodin do 15.45 hodin z pracovních důvodů. Další faktická poznámka: poprosím paní poslankyni Valachovou a poté paní poslankyně Maříková. (Probíhá dezinfekce řečnického pultíku.) Tak prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedo. Já bych chtěla jenom zareagovat na probíhající rozpravu, že se jako poslankyně ve své poslanecké práci jak na jižní Moravě, ale třeba i na Vysočině nebo ve středních Čechách, v regionech setkávám se strastmi nebo stížnostmi občanů, občanek, kteří opravdu upozorňují na to, co tady zaznělo, a jsem ráda, že pan kolega můj předřečník řekl, že zkrátka to není namístě ze strany praktických lékařů, že opravdu odmítají tedy vlastně očkování nebo vlastně pomoci. Často v případě řekněme vesnických praxí je tady určitě namístě zase zmínit, co řekla kolegyně předřečnice, že samozřejmě je tam spousta dalších věcí, péče, zdravotní péče, která se obnovuje. Nyní, když už zaplať pánbůh míříme do normálu, věřím, a i cílem pana ministra zdravotnictví je obnovit tu standardní co nejkvalitnější zdravotní péči nejenom ve městech, ale i ve vesnicích, tak mi to dělá trošku starost, protože je tady spousta lékařů a lékařek, a já bych byla raději, kdybychom zajistili, aby opravdu naši, často jsou to tedy senioři nebo lidé, kteří mají nějakým způsobem omezenou soběstačnost, zdravotně postižení, tak aby ve vesnicích jejich praktičtí lékaři jim byl nápomocni. Ale opravdu jsem na to narazila ve více případech a samozřejmě ve smyslu stížností, když si tedy občané nebo občanky stěžují, že bohužel praktik neumožní očkování, ačkoliv by to bylo možné, zkrátka že se rozhodl, že očkovat nebude. Tak nemyslím si, že by to byl úplně šťastný přístup. Byla bych ráda, kdybychom našli nějakou středovou cestu i s ohledem tedy na to, že na plénu Sněmovny je spousta kolegů ve zdravotnických profesích a určitě by bylo dobře, kdybychom se spíše bavili o řešení než o vzájemných atacích. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tak, paní poslankyně Maříková a její dvě minuty. Připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedo. Když jsem slyšela tady pana profesora Vyzulu ohledně těch covid pasů, tak mi nedá se nezeptat pana ministra, protože pan premiér nám slíbil, že povede debatu ke covid pasům jak ve společnosti, tak v Poslanecké sněmovně, k tomu nedošlo, takže spousta otázek není zodpovězených. Já předpokládám, že to bude, tedy ať jestli souhlasím, nebo ne, to pominu, v nějaké elektronické verzi. A mě by zajímalo, jak to bude řešeno u těch lidí, kteří nemají chytrý telefon, a to je jedno, jestli jsou to senioři, nebo sociálně slabí, ale nemají možnost si pak to tedy ani vytisknout. Takže jak to budou řešit, pokud budou očkovaní anebo nebudou očkovaní a budou muset mít tedy nějaké potvrzení o negativním testu? Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tak, pan poslanec Koten, faktická poznámka, poté pan poslanec Volný, Lubomír Volný.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den. Děkuji, vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já bych měl několik poznámek. Zazněla tady spousta věcí ohledně očkování, ohledně covid pasů, ohledně léčby praktickými lékaři. Já bych se tady na tomto plénu opravdu velmi, velmi přimlouval, aby obvodní lékaři začali opět léčit pacienty, protože s tím loňským rokem a covidem a různými nouzovými stavy bohužel lékaři léčili po telefonu. Myslím si, že to přináší daleko víc problémů těm lidem, kteří vlastně mají úplně jiné nemoci, a ta zdravotní péče se jim tedy nedostává. A bohužel ti lidé mohou umírat i právě na ty nemoci, které nejsou dlouhodobě, nyní už přes rok, léčeny. To si myslím, že je velký apel, a to bych chtěl po panu ministrovi, aby byly nějaké prováděcí předpisy tedy pro obvodní lékaře a aby tito lékaři se opět začali věnovat pacientům.

Další věc, kterou bych zde zmínil, tak to je ten covid pas. Já si dokážu představit, že stát potřebuje mít nějakou databázi lidí, kteří například prodělali onemocnění, mají protilátky, ale nevidím absolutně nějakou povinnost se nechat očkovat, a už vůbec ne u malých dětí. To je tedy jedna z věcí, kde jsem tedy zásadně proti, a u dětí by měl skutečně rozhodovat jejich zákonný zástupce, zda tedy dítě nechá očkovat, nebo ne. A dále jsem také proti tomu, zcela zásadně, abychom byli děleni na občany první a druhé kategorie, tedy podle toho, zda jsme prodělali nemoc, nebo zda máme protilátky, nebo zda nemáme protilátky, nebo zda jsme byli očkováni, či nikoliv. To skutečně považuji v dnešní době za naprosto, naprosto nepřijatelné.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný, faktická poznámka, poté paní poslankyně Hyťhová.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já říkám haleluja, díky bohu, že se tady potvrzuje v této Sněmovně, že v této zemi existuje tolik zodpovědných lékařů a tolik skutečných doktorů, kteří se nezpronevěřili Hippokratově přísaze, a když pochybují o nějakém léčebném postupu, tak jej odmítají aplikovat. Dělají to evidentně v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, dělají to proti obrovskému tlaku celé té mašinérie, která stojí proti nim politicky, mediálně, ekonomicky. Jsou to velmi odvážní lidé.

A je to opravdu velice zajímavý etický problém. Tedy by mě zajímalo, jak ho chce paní kolegyně Valachová, prostřednictvím pana předsedajícího, řešit. Vy chcete přinutit těch minimálně 15 % - já doufám, že to bude podstatně víc - lékařů, kteří nechtějí někomu vbodnout tento genetický experimentální koktejl, protože si myslí, že mu tím ublíží, tak vy je chcete přinutit, aby to proti své vůli dělali? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP