(17.30 hodin)
(pokračuje Nacher)

Zavedl se institut chráněného účtu. Ty poslední dvě věci tady mohly být před deseti, před patnácti lety, jsou tady v této chvíli. Přijala se novela zákona o elektronických komunikacích. Snad aby se usnadnil přechod klientů u mobilních operátorů. Aby se zrušily ty pokuty. Zatočilo se s časopisovými šmejdy. Teď tady projednáváme novelu zákona energetického, který řeší energošmejdy. Z oblasti ochrany spotřebitele bych připomněl téma taxikářů, které jsme tady projednávali. Průvodců, realitních makléřů a v neposlední řadě nepoctivých směnáren, které nás tady v Praze velmi trápily. A to bylo zavedení mj. možnosti storna. To jsou všechno věci, které šly na vrub ochrany spotřebitele. Ano, mohlo to být ještě lepší, to je pravda. Tady vidíte, že já taky nejásám, neskáču dva metry. Mně tam například chybí institut hromadných žalob. Ale do toho pak bohužel přišel covid. Prostě za poslední rok tady máme mimořádné schůze, neustále se to různě posouvá apod. A víte, že třeba ty energošmejdy, já jsem tady s nimi úplně otravný, a už se to tlačí půl roku. Takže některé věci se prostě nestihly a čekají na příští volební období. Stejně tak jako posílení pozice mimosoudních orgánů.

Takže já si myslím, že v oblasti ochrany spotřebitele, v oblasti exekucí, insolvencí se toho udělalo opravdu hodně, a myslím si, že v tomto se i do budoucna bude na období této vlády v této oblasti pamatovat, že to byl velký posun. Velký posun za mě. V tomhle to byl velký posun. To znamená, že když půjdeme do těch jednotlivých témat, a možná se přihlásí další kolegové v jiných oblastech, tak zjistíme, že to sice nejsou novinové titulky, protože ta nekontroverzní témata nikoho nezajímají, nekonfliktní, ale reálně že to pomůže lidem.

Já vám děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já také děkuji. A máme tady faktické poznámky, takže paní poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková si ještě počká. Pan poslanec Marek Výborný, připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, já musím říct, že už toho po těch hodinách mám opravdu dost. Od začátku, od okamžiku, kdy tady vystoupil Andrej Babiš, až teď po kolegu Nachera neustále slyšíme o tom, jak se opozice chová nekonstruktivně, jak nedokáže přicházet s žádnými návrhy apod. Tak já bych opravdu poprosil, abyste přestali školit, co má dělat opozice konstruktivně, nebo nekonstruktivně. Znovu připomenu: desítky, možná stovky konkrétních návrhů, které jsme tady přinesli v době covidu, kdy jsme šli tam, kam bylo potřeba - pomoc rodinám, rodičům, dětem ve školách - řešit konkrétní problémy, které v tu dobu pálily všechny občany České republiky. Tak tady laskavě nelžete! Všichni! Babišem počínaje, Nacherem konče! (Hovoří důrazně, hlasitě.) Nelžete tady, že jsme nepřicházeli s žádnými konstruktivními návrhy. Opravdu, mám toho plný zuby tady. (Několik poslanců z lavic vlevo buší do stolků.) Já myslím, že je dobré dělat ty věci poctivě.

A ke kolegovi Nacherovi prostřednictvím pana předsedajícího: Osm let máte Ministerstvo financí. Osm let máte Ministerstvo spravedlnosti. Tak proč jste nedokázali vyřešit exekuce? Proč jste nedokázali dodneška vyřešit insolvence? Proč musí přicházet poslanec Nacher a poslanec Výborný s návrhy, které to alespoň nějak vyladí? A bylo to lehké naběhnutí na vidle. Máme tady novelu insolvenčního zákona, kterou bylo potřeba projednat ještě v tomto volebním období. Kdo ji zablokoval? Poslanecký klub hnutí ANO. Takže já bych byl opatrný v tom, když tady budeme potom vykládat, co se podařilo nebo nepodařilo na tomto poli.

A poslední věc, naprosto věcná, protože se to tady opakuje opakovaně. Ke kolegovi Nacherovi: Nešermujte tady s předčasnými volbami! Všichni přece moc dobře víte, že ty nikdy vlastně nebyly možné, protože účinnost nového volebního zákona je od 1. července, a 90 dnů před konáním řádných voleb podle Ústavy České republiky není možné uskutečnit předčasné volby. Čili jediný možný termín byl mezi 1. červencem a 7. červencem. Takže není to, že to nešlo vůbec, absolutně, samozřejmě že ne. (Upozornění na čas.) Ale fakticky to bylo vyloučeno.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času a za to, že se budete oslovovat mým prostřednictvím, abychom dodrželi jednací řád.

Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl reagovat na kolegu Nachera. Za prvé asi u něj došlo k nějakému zmatení, protože pro nás nebyl vůbec problém se s partnery ze Starostů domluvit na společném programu. Najdete ho případně na www.piratiastarostove.cz/program. A shodli jsme se bez problémů jak na teritorialitě exekucí, tak na vstupu do systému ERM II, což není euro, ale je to krok k tomu, jak snížit náklady na správu státního dluhu, i na spoustě dalších věcí, takže tam skutečně žádný problém nebyl. Jinak co se týče naší činnosti v průběhu epidemie, tak například kolega Martínek se spolupodílel na tom odložení termínu splátek u hypoték a jiných úvěrů v čase koronaviru. A dále jsme pracovali např. na tom, aby se kompenzační bonus týkal i dohodářů, aby se týkal eseróček, aby nebyl vyloučen kompenzační bonus pro lidi, kteří současně dělali pedagogickou činnost jako malý zaměstnanecký úvazek a jinak byli živnostníci. Přispěli jsme k tomu, že se odložilo EET na delší dobu, stejně tak jsme se zastávali maloobchodu. Řešili jsme třeba otázku otevření farmářských trhů. Těch konkrétních iniciativ, a teď mluvím jenom o věcech, které se aspoň nějakým způsobem podařily. Jinak bohužel se většinou podařily navzdory hnutí ANO. Ale těch iniciativ byla skutečně spousta. Některé se povedly, většinou jste to bohužel vymlčeli. Občas to vláda předložila jako svůj vlastní návrh. Ale skutečně není pravda, že bychom nespolupracovali.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Miloslav Janulík s faktickou poznámkou. (Poslanec Birke z lavice: Ježišmarjá!)

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Není potřeba volat svaté. Já jenom k předpředřečníkovi, vy jste fakt výborný, ale není to nomen omen. Taková ta podprahová dehonestace, kterou tady používáte, to je oblíbená metoda České televize, že se lidi oslovují jenom příjmením. Takže bych vás poprosil, opravdu, prostřednictvím pana předsedajícího, trošku slušnosti. A jenom bych na to, co jste tady říkal, dodal, že to je výborné, že máte skvělé nápady. Ale na to musíte, pane kolego, vyhrát volby! Až ty volby vyhrajete, tak si budete realizovat ty svoje nápady. Protože jste je nevyhráli, jste v opozici, tak prostě nejsou realizovatelné nebo nejsou realizované. Takže až to vyhrajete, tak si prosím dělejte ty vaše nápady! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. A pan poslance Patrik Nacher s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vždycky, kolegové, je jistota, že když vystoupí někdo z vládních poslanců, tak je tam pět faktických. Já jsem si nestačil dělat poznámky, tak nevím, jestli odpovím úplně na všechno.

Za prvé připomenu, že v předchozí vládě - to je na kolegu Marka Výborného - bylo i KDU-ČSL. Jen abychom si rozuměli. Když už tady říkáme, kdo kde kolik jak dlouho vládl. Nebudu tady připomínat, nebudu vracet stejnou mincí, nechci to dělat, kdo to tady před těmi dvaceti lety schválil. Ten exekuční řád. Ale to je jedno.

Jinak na kolegu Ferjenčíka prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem nemluvil o vašem společenství Pirát, STAN. Vždyť vy se k sobě programově hodíte. To já jsem nemluvil, to si klidně pusťte. Já jsem mluvil za prvé obecně, ale narážel jsem na kolegy ze SPOLU, kteří mají, ty dva subjekty, různý názor jak třeba na euro, tak třeba na ratifikaci Istanbulské úmluvy. To znamená, na ty základní poziční dokumenty nebo směrování. Na to jsem. Takže já jsem slovo Pirát, STAN, jsem neřekl. Pokud bych ho řekl, tak se za to omlouvám, protože vy se k sobě fakt hodíte. Programově vám to štymuje a to je v pořádku.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou je dále přihlášen pan poslanec Vít Kaňkovský. Toho tady nevidím, takže s přednostním právem pan předseda Válek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP