(17.40 hodin)

 

Poslanec Vlastimil Válek: Je to škoda, že se neposuneme k závěru, ale tak já se rád tady pobavím. Pane předsedající, děkuji.

Dámy a pánové z vlády, vážené poslankyně a poslanci, tak já teď jsem lehce zmaten. Prostřednictvím pana předsedajícího kolega Nacher nabádal ke spolupráci a prostřednictvím pana předsedajícího pan poslanec Janulík naopak říkal, že když jsme v té opozici, ať máme jaké nápady chceme, tak ať táhneme, protože v podstatě až vyhrajeme volby, tak ty naše nápady... Možná byste se měli první, přátelé z koalice, dohodnout, jak to tedy míníte, jestli tedy ano spolupráce, nebo máme ty svoje nápady si schovat, až vyhrajeme volby.

A já jsem nesmírně rád, a opravdu jsem upřímně rád, že koalice ANO, ČSSD s podporou komunistů je jednotná ve svém postoji k euru - doufám, že je to ten postoj komunistů - a i Istanbulské úmluvě. Ta jednotnost v koalici mě nesmírně těší. Jsem rád, že i v jiných postojích je jednotná. Uvidíme v dalších hlasováních.

Kdybych argumentoval stejně prostřednictvím pana předsedajícího jako pan poslanec Nacher, použil bych ohledně toho, proč jsme nepodepsali nějaký materiál, který tady údajně koluje několik měsíců a týká se demise vlády, je to úplně stejné, proč pan poslanec Nacher prostřednictvím pana předsedajícího neposlal, nepodepsal návrh zákona na odškodnění obětí z roku 1969. Je to jednoduché. Protože já jsem nenašel dost času a trpělivosti, abych mu ho dal k podpisu. Kdybych za ním přišel a požádal ho, protože je to slušný člověk a vážím si ho, tak jsem přesvědčen, že by ho podepsal. Nikdy, nikdy! bych si netroufl mu říct, že nepodepsal nějaký dokument jenom proto, že o to nebyl požádán. A mně jako předsedovi klubu TOP 09 nikdy nikdo nenabídl, abych dal svůj podpis pod tuto podobnou schůzi, jako je naše. Já jsem o nic takového nebyl požádán. Pokud nějaké hnutí, nějaká strana něco takového iniciovala, pak bych čekal, že předseda té strany nebo předseda klubu přijde za mnou a řekne: chcete připojit podpisy pod tuto výzvu, pod tuto mimořádnou schůzi? Takto to tady funguje.

A co se týče té spolupráce, já opravdu považuji za velmi nekorektní vůči své osobě napadání ze spolupráce. Já jsem se opravdu snažil a snažím se, a čekal bych, že to ministr zdravotnictví potvrdí, spolupracovat. Snažím se o to, snažím se být korektní. AntiCovid tým opakovaně nabízel ministrům spolupráci - ministrům zdravotnictví. A není moje vina, že než jsme byli schopni se potkat na schůzce, tak je premiér odvolal. Za to já nemůžu! S panem ministrem Blatným, který vydržel déle než jeho předchůdci, jsme se potkali. Když už jsme se domluvili, když už se to začalo dařit, bum, a objevil se pan ministr Arenberger. Já doufám, a teď tady veřejně, aby to slyšeli diváci, abyste to slyšeli vy, kolegové, abyste to slyšeli vy, milí, vážení a drazí ministryně a ministři, nabízím spolupráci AntiCovid týmu. Pokud tato vláda bude pokračovat, já jsem připraven a celý AntiCovid tým je připraven spolupracovat. Ale já neznám letní a podzimní rozpis pana premiéra, co se týče obsazování Ministerstva zdravotnictví. A je možné, že za dva týdny, tři týdny budeme mít opět nového ministra zdravotnictví. A nebude to moje chyba, že ta spolupráce nebude fungovat.

Tak prosím, prosím, nedělejme věci, které zbytečně dráždí k technickým a dalším poznámkám. Pojďme se posunout dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Benešík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo. Poněkolikáté. Jasně že musíte vyhrát volby, abyste mohli realizovat svůj program. Já tady opakuji za KDU-ČSL i za koalici SPOLU, že jsme si byli vědomi a jsme si vědomi mimořádné situace. Proto jsme nepolitikařili, proto jsme se snažili nabízet naši expertizu a spolupráci vládě. My jsme byli oslovováni podnikateli, rodinami, prostě lidmi, kteří byli postiženi nebo měli nějaké know-how, které prostě chtěli, abychom přenesli dál, ale bohužel to není Sněmovna, která rozhodovala o opatřeních, ale vláda. A my jsme se vládě jako opozici snažili nabízet spolupráci. Takže já bych trošku mírnil ty arogantní výroky o tom, jako vyhrajte si volby. Ano, ale my jsme si byli vědomi mimořádné situace a nechtěli jsme prostě si přihřívat stranickou polívčičku. Aspoň si to přiznejte. Podívejte se na to, jak jsme se chovali. Maximálně konstruktivně a otevřeně. A to, že dneska tady pořád slyšíme, jak jsme zneužívali situace, mě opravdu velmi, ale velmi mrzí, protože je to lež!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Marek Výborný s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: (Poznámky z pléna.) Děkuji za slovo. Myslím, že bychom, pane místopředsedo, měli všichni se chovat jak v sále, tak zde u pultu podle jednacího řádu. Poprosím na sebe nepokřikovat.

Vaším prostřednictvím, pane předsedající, k panu kolegovi Janulíkovi. Vaši radu si jako koalice SPOLU bereme k srdci a volby skutečně vyhrajeme.

Druhá věc, ke kolegovi Nacherovi, abych reagoval fakticky. Když tady prostřednictvím pana místopředsedy, kolego, zaznělo, proč jsme nevyvolali to hlasování dříve, tak právě proto, že jsme jako koalice SPOLU jasně říkali, že vnímáme tu zodpovědnost i za situaci, která v České republice byla. To znamená v situaci, kdy byl nouzový stav, jsme jasně řekli, že v této situaci by byl tento krok nezodpovědný. Ale v situaci, kdy ta vláda důvěru nemá evidentně, což avizovali komunisté už dávno, tak za této situace dnes, kdy je dořešen i celý skandál s ruskými agenty na českém území, je přece poctivé, aby každý poslanec tady vstal a řekl, zda tato vláda dnes má jeho důvěru, nebo nemá jeho důvěru. Já jsem vždy zastáncem poctivé politiky a toto je přece poctivé, vůči voličům, vůči občanům České republiky říci: má, nebo nemá. A to bude výsledek také dnešní schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Zuzana Majerová. Ano, je to tak, dostala jste se ke slovu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: (Hovoří bez roušky.) Děkuji. Hezké dobré odpoledne, nebo spíše podvečer. Já bych prostřednictvím pana předsedajícího, než se vyjádřím k postoji Trikolóry na téma dnešního dne, tak bych se ráda vyjádřila k Patriku Nacherovi a tomu, že je pozitivní. Já jsem také velice pozitivní a velice pro humor, ale vždycky když přijdu do tohohle baráku, tak mě to hodně rychle přejde, ten humor a ta pozitivní nálada také. Takže jenom že nejste sám ten pozitivní.

A jedna z těch věcí je, že jsme tady od božího rána, a já mluvím opravdu v 17.47. To tedy opravdu o něčem svědčí, že tady řešíme témata, která - a pokud nás občané sledují, tak si musí říct, že tady ten tyátr je opravdu nesnesitelný. Protože oni přemýšlejí nad tím, z čeho zaplatí příští měsíc nájem a jak to bude s jejich dětmi, a my tady předvádíme tohle divadlo. Nicméně se vrátím k tématu této schůze.

Názor Trikolóry na tuto vládu je a byl vždy naprosto konzistentní. Koronavirovou krizi dle nás vláda nezvládla, alibisticky se schovávala za skupinku nikým nevolených, zcela jednostranných pseudoodborníků, její opatření byla a stále jsou zmatečná, nelogická a přestřelená. Jejich vedlejším efektem je rozvrat celé ekonomiky v naší zemi, astronomický dluh a ztracená generace našich dětí, personální veletoče na Ministerstvu zdravotnictví jsou již jen takový kolorit a čiré zoufalství. Když k tomu přičteme ještě vládní diplomatický amatérismus, který tady proběhl za poslední měsíc a půl, nenacházíme prakticky žádný důvod, proč bychom tuto vládu měli podpořit.

Poslanci Trikolóry proto budou hlasovat pro nedůvěru vládě. Ale zároveň je nutné říct, že na rozdíl od opozičních stran bruselské pětky a na rozdíl od jejich postupu včetně faktu, že hlasování o nedůvěře vládě vyvolávají pouhé čtyři měsíce před volbami, považujeme za vrcholně pokrytecké. Náš důvod je takový, jak jsem řekla, nikoliv takový, jaký uvádějí oni. Protože to byly právě tyto strany, které promarnily příležitost vyslovit vládě nedůvěru, když to bylo nejvíce aktuální. Namísto toho hejtmani z těchto stran s vládou kolaborovali již od února při nezákonném nastavování nouzového stavu a poslanci opozičních stran i při kolaboraci na přijetí totalitního pandemického zákona, který pouze na nouzový stav navázal.***




Přihlásit/registrovat se do ISP