(11.50 hodin)
(pokračuje Třešňák)

Já bych tedy navázal plynule na pana ministra a poprosil bych vás o podporu pozměňovacího návrhu pod písmenem B, který prošel i doporučením výboru pro zdravotnictví a který právě zkracuje zavedení standardů z 10 na pět let, protože skutečně 10 let je extrémně dlouhá doba na něco, co naše zdravotnictví skutečně potřebuje, a tím je právě jeho elektronizace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Třešňákovi. Jinou přihlášku nemám. Ptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy z místa? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Pokročíme tedy dále a já požádám zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko garančního výboru. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Pane předsedající, dobrý den a děkuji. Já bych jenom uvedl, že v podstatě garanční výbor, zdravotní výbor, se zabýval tímto tiskem dne 23. června a usnesení číslo 401 vám bylo doručeno. Na tomto zdravotním výboru byla schválena hlasovací procedura. Je velmi jednoduchá:

1. Návrhy legislativně technických úprav, pokud budou předneseny ve třetím čtení.

2. Pozměňovací návrh pod písmenem A.

3. Pozměňovací návrh pod písmenem B.

4. Hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za předloženou proceduru. Legislativně technické návrhy nebyly předloženy, ale i tak nechám pro jistotu schválit proceduru hlasování. Já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Předloženou proceduru schválíme v hlasování číslo 55, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 55, 123 přítomných, 119 pro. Procedura byla schválena.

 

Můžeme tedy postoupit k prvnímu hlasování, a to je pozměňovací návrh pod písmenem A. Pane zpravodaji, stanovisko?

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Je to pozměňovací návrh pod písmenem A. Stanovuje, že osobní certifikát se může používat, a nikoliv, že je povinný. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 56. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 56, 136 přítomných, 135 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat. Druhý návrh?

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Další je pozměňovací návrh pod písmenem B. Je to pozměňovací návrh pana poslance Třešňáka. Bylo o tom tady diskutováno. Je to ta povinnost řídit se standardy elektronické dokumentace. Znamená to používat jednotný formát elektronizace a ta lhůta by se měla zkrátit z původně navrhovaných 10 let na 5 let, na rok 2026. Návrh garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Neutrální.)

Zahájil jsem hlasování číslo 57. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 57, 148 přítomných, 136 pro, 1 proti. Návrh byl schválen.

 

Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy, a můžeme se tedy zabývat návrhem jako celkem. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o elektronizaci zdravotnictví, podle sněmovního tisku 1163, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 58. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 58, 150 přítomných, 147 pro, proti nikdo. Návrh byl schválen. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Budeme pokračovat hned druhým bodem a tím je

 

331.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o elektronizaci zdravotnictví
/sněmovní tisk 1164/ - třetí čtení

Děkuji, že u stolku zpravodajů zůstal jak ministr Adam Vojtěch, tak zpravodaj garančního výboru Rostislav Vyzula. Konstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1164/2, který vám byl doručen 16. června 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 1164/3.

Ptám se pana ministra, jestli tady má zájem? Má zájem o úvodní slovo před otevřením rozpravy. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych se opět velmi stručně vyjádřil k vládnímu návrhu zákona, který mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronizaci zdravotnictví, o kterém jsme hlasovali před chvílí. To znamená, je to změnový zákon několika souvisejících právních předpisů.

Vzhledem k tomu, že předložený vládní návrh zákona byl již při jeho projednávání v Poslanecké sněmovně představen, dovolte mi, abych k jeho uvedení pouze připomenul, že tento vládní návrh zákona tedy obsahuje několik novel zákonů, v nichž jsou vyjádřeny návaznosti na instituty a postupy upravené zákonem o elektronizaci zdravotnictví. Jde o tyto zákony: zákon o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, zákon o archivnictví a spisové službě, zákon o nemocenském pojištění, zákon o léčivech a zákon o zdravotních službách.

Nyní bych se rád vyjádřil k uplatněným pozměňovacím návrhům. Pokud jde o pozměňovací návrh pana poslance Vyzuly, který je označen písmenem A, rád bych k němu uvedl, že tento pozměňovací návrh plně podporuji.

Pokud jde o pozměňovací návrh pana poslance Petrtýla uvedený pod písmenem B, tento pozměňovací návrh doplňuje § 45 zákona o zdravotních službách o novou povinnost poskytovatelů zdravotních služeb, a to sdělit smluvním zdravotním pojišťovnám ve lhůtě 24 hodin výsledky vyžádaných laboratorních odborných hematologických, odborných biochemických a mikrobiologických vyšetření provedených pacientovi, a to za účelem plnění úkolů zdravotních pojišťoven podle jiných právních předpisů. Jsem toho názoru, že optimalizace rozsahu, účelnosti a dostupnosti laboratorních vyšetření zdravotním pojišťovnám lze dosáhnout jinými cestami, než je stanovení nové povinnosti do zákona o zdravotních službách. Stanovení této povinnosti by znamenalo administrativní zátěž pro poskytovatele zdravotních služeb, přičemž mám za to, že zasílání těchto údajů o zdravotním stavu pacienta není návrhem sledovanými cíli dostatečně opodstatněno. Zdravotním pojišťovnám v tomto směru nepřísluší vyhodnocovat zdravotní stav pacienta a potřebnost jeho vyšetření. To můžou samozřejmě provádět případně v rámci revizní činnosti.

V této souvislosti považuji za potřebné taktéž upozornit na to, že vládním návrhem zákona je vlastně tato povinnost zaváděna v rámci Národního registru hrazených zdravotních služeb, který je součástí NZIS, tedy Národního zdravotnického informačního systému, kdy výsledky zmíněných laboratorních vyšetření jsou samozřejmě do tohoto registru zaneseny, a obsah tohoto registru bude přístupný zdravotním pojišťovnám v rozsahu údajů o zdravotních službách, které uhradily, a to za účelem provádění veřejného zdravotního pojištění. Poskytovatelé by tedy, pokud by tento pozměňovací návrh byl přijat, v zásadě předávali dané údaje duplicitně, a z tohoto pohledu tedy daný návrh nemohu podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa? Vidím pana poslance Davida Kasala. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP