(16.10 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Dnes máme nějaké všeobecné odborné stanovisko, že pokud člověk prodělá danou nemoc, tak 180 dní od prodělání nemoci je považován za bezinfekčního. To platí a takto je ten systém taktéž nastaven. U dynamiky poklesu protilátek je to velice individuální proces a nelze ji dopředu určit, to znamená, skutečně by se muselo v pravidelných intervalech opakovat vyšetřování minimálně jednou za měsíc, aby bylo skutečně jisté, že ten člověk stále je dostatečně chráněn. Individuální výše protilátek je ovlivněna řadou faktorů včetně velikosti infekční dávky, jestli skutečně ta virová nálož byla vyšší nebo nižší míry, kterou se jedinec nakazil, a také individuální reakcí imunitního systému na infekci. Každé tělo v tomto směru je individuální. Naproti tomu vysoká hladina protilátek po očkování je zaručena stabilní dávkou vakcíny s přesně známým obsahem antigenu, to znamená, tady reálně toto vše vychází z jasných klinických studií na rozdíl právě od otázky protilátek po prodělaném onemocnění. Do doby, než bude konsenzus na protektivní hladiny protilátek, bohužel nelze tyto zohlednit v opatřeních. Konsenzus odborný mezinárodní zatím není, byť tu situaci samozřejmě velmi pečlivě sledujeme.

Pokud jde o test na protilátky, zdravotní pojišťovny ho neproplácejí. Ono to není standardem ani u jiných infekčních onemocnění, že by člověk třeba si zjišťoval protilátky proti chřipce nebo něco podobného. Pokud by měl mít ten test stejnou váhu jako pozitivní PCR test, byli bychom samozřejmě nuceni následně i tyto testy proplácet ze zdravotního pojištění, což by určitě bylo zatěžující pro systém, a je skutečně otázka vypovídací hodnoty takovéhoto výsledku a jak dlouho by skutečně vůbec mohl být validní.

Indikací k vyšetření protilátek je pouze dárcovství rekonvalescentní plazmy - pokud někdo prodělal onemocnění, může rekonvalescentní plazmu darovat k terapii pacientů s COVID-19, nebo u diferenciálně diagnostického vyšetření z důvodu podezření na covid, pneumonii nebo postcovidový syndrom u osoby, která doposud v rámci onemocnění nebyla PCR pozitivně testována. Z odborného hlediska nelze souhlasit s vyšetřováním hladiny protilátek z preventivních nebo epidemiologických důvodů, a proto je nelze v tuto chvíli zahrnout do evropského covid pasu a myslím si, že to není ani něco, co by bylo výsadou České republiky, že skutečně není standardem, aby ostatní státy na základě toho, že má člověk protilátky, mu vydávaly certifikát nebo evropský covid pas.

Takže tolik k tomu. Tu situaci sledujeme, a pokud to odborné stanovisko nějaké bude na mezinárodní úrovni, tak ho budeme aplikovat.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec má zájem položit doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Milan Pour: Moc děkuji panu ministrovi za odpověď. Samozřejmě je známo nebo se předpokládá, že tady covid ještě s námi nějakou dobu bude, bohužel, takže mám spíše jenom dotaz na to, jestli Ministerstvo zdravotnictví, případně další instituce provádějí nějaké klinické studie v souvislosti s hladinou protilátek a vůbec porovnání, nebo jestli čekáme na nějaké klinické studie a nějaké další analýzy ze zahraničí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan ministr odpoví. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Bezesporu klinické studie probíhají a já myslím, že se musíme opírat skutečně o nějaká mezinárodní stanoviska, například ECDC, což je Evropská centrála pro kontrolu a prevenci nemocí, ze které vycházíme obecně, z jejích stanovisek, případně americká CDC nebo WHO, to jsou ty odborné instituce, které by v tomto směru měly mít nějaké jasné stanovisko, ze kterého pak můžeme vycházet, které bude skutečně opřeno o nějaká masivní data a studie v řadě zemí, nikoliv pouze v České republice. Znovu říkám, není to věc, která určitě je v tuto chvíli uzavřená, ale nemáme natolik validní data a studie, abychom z nich mohli vycházet, a skutečně reálně jsme řekli, že určitá hladina protilátek po určitou dobu toho člověka chrání, kromě toho - znovu opakuji - pokud člověk po onemocnění, které prodělal, 180 dní po prodělání toho onemocnění, je považován za bezinfekčního. To je konsenzus, který v tuto chvíli existuje, u delší doby zatím nikoliv.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Monika Jarošová, která bude interpelovat pana ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Vážený pane ministře, coby neočkované mi nebylo umožněno nesmyslným nařízením vlády se zúčastnit schůze společenství vlastníků jednotek, a tím rozhodovat o svém bytě. Ještě na minulé schůzi před pár měsíci, kdy byla situace mnohem horší, stačila rouška, a dnes, kdy se rozvolňuje, tak už nestačí. Odmítám se očkovat, odmítám se nesmyslně donekonečna testovat, odmítám kohokoliv na potkání informovat o svém zdravotním stavu, to znamená informaci, zda jsem prodělala, či neprodělala covid. Ale o to ani tak nejde. Nejde o tu schůzi, nejde o mě. To jsem dala jako příklad.

O co jde, je diskriminace neočkovaných osob, co s nimi bude, protože to, co se dneska děje, je trošičku přes čáru. Zajímalo by mě, kdy to skončí, kam to až chcete nechat svými rozhodnutími zajít. Proč chcete postupným omezováním vstupu do prodejen a služeb donutit zdravé občany s dobrou imunitou k očkování za každou cenu? Nebo je snad potřeba zužitkovat nakoupené vakcíny, nebo je nějaký jiný důvod, nějaké tlaky? V tom případě by mě zajímalo, odkud. Proč nutíte očkovat za každou cenu zdravé odolné občany, teď navíc i děti? A nestaráte se především o ohrožené skupiny. Jsou prázdniny, dovolené. Nechte už ty lidi konečně dýchat a žít, nechte naše děti na pokoji, ať si užijí prázdnin, a po nich je nechte jít do škol bez očkování a testování.

Je mi tak líto všech těch lidí, když vidím ty nakupující, jak mají na obličeji respirátory v těch vedrech, je mi líto prodavaček, lidí ve fabrikách, v pekárnách. V tom se nedá dýchat.

Ptám se tedy, pane ministře, co bude posledním a nejúčinnějším nátlakem k dobrovolnému očkování, když reklamy příliš nepomáhají a stále více lidí odmítá. Co se tedy na ně chystá? Jaké restrikce, jak je chcete donutit?

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Prosím pana ministra o odpověď. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, ona ta interpelace vlastně zazněla už na pana premiéra, takže možná budu částečně opakovat to, co už řekl on. První věc, premisa: platí, že skutečně očkování je a zůstane dobrovolné, nemáme jakoukoliv motivaci ani nějaký plán zavést povinné očkování proti nemoci COVID-19. Často mnozí v dezinformačních serverech a někteří kolegové poslanci zde to tak někde prezentují. Je to úplný nesmysl, takže skutečně toto je třeba jasně odmítnout. Očkování je dobrovolné.

Na druhou stranu je na odpovědnosti každého z nás, jak k ochraně svého zdraví a zdraví jeho blízkých se postaví. Já také musím jako ministr zdravotnictví vnímat ochranu veřejného zdraví jako zásadní prioritu i v kontextu toho, co jsme zde zažili. Myslím, že jsme si prožili skutečně složitou fázi pandemie, že snad i ti největší popírači, když viděli, co se dělo tady zejména v zimním období, tak viděli, co ta nemoc způsobí, jakým způsobem se velmi rychle prakticky zaplní a přeplní nemocnice, které často nejsou schopny se starat o normální pacienty a musí se logicky starat pouze o tyto covidové pacienty na jednotkách intenzivní péče a podobně. To není žádné strašení, žádné fake news, to je zkrátka dokazatelný fakt, který jsme si tady reálně prožili.

Myslím si, že v tomto směru musíme jako společnost usilovat o to, abychom zabránili tomu, že tady dojde k nějakému podobnému scénáři, který jsme si už prožili. Proočkovanost populace je zkrátka vědecky prokázaným způsobem, jak tomuto zabránit, ať se nám to líbí, nebo ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP