(9.10 hodin)
(pokračuje Volný)

Vzhledem k tomu, že situace na bojišti se mění den za dnem, přicházejí stále nové informace a dnes tato informace je oficiální i v České republice, protože podle dat mezi nově nakaženými jsou i nově očkovaní, především po první dávce, tak tady máme, bohužel - a vzhledem k tomu, že se v České republice, jak řekl pan profesor Válek, očkuje, intoxikují lidé bez toho, aniž by to věděli, mRNA roztoky, na které se nevztahuje, nejenže se na ně nevztahuje odškodnění v případě potíží s tímto experimentem, ale dokonce tyto vakcíny, tyto roztoky, mají prapodivný způsob povolování, jak to vysvětloval minule nebo včera na interpelacích pan ministr zdravotnictví Vojtěch. jsou to látky, které byly vyrobeny jinde než ty, které byly určeny pro český trh, nemají registraci v rámci Evropské unie, pouze Ministerstvo zdravotnictví jim uděluje dočasnou registraci, protože výrobce uvádí, že ty látky mají stejné složení jako látky, které byly původně vyrobeny přímo pro evropský a český trh, takže my tady za prvé máme statisíce občanů, kteří vůbec nevědí, že nejenže se účastní experimentu s nějakým mRNA roztokem, ale také nevědí, že se na ně v případě potíží nebude vztahovat žádné odškodnění, a hlavně pětina lidí ze Středočeského kraje, u nichž ve středu testy odhalily nově onemocnění COVID-19, byla předtím už naočkována minimálně jednou dávkou vakcíny proti koronaviru. Vypadá to tak, že lidé po té první dávce jsou naopak náchylnější na onemocnění, statisticky významně více nežli lidé, kteří prostě intoxikovaní tím roztokem nejsou. A tito lidé potom roznášejí tuto infekci po České republice, mohou způsobit smrt našich seniorů a ohrožené skupiny a měli bychom se nad tímto čistě vědecky a bez jakékoliv ideologie zamyslet a tuto situaci rozebrat. A protože jde o lidské životy a jde o minuty, tito lidé se bohužel svobodně pohybují po České republice a šíří nám tady COVID-19 masivním způsobem, takže protože jde o minuty a je to opravdu nebezpečná situace, která by mohla skončit rozjezdem nebezpečné třetí vlny, kterou nám tady nedobrovolně budou roznášet tito vakcinovaní lidé, kteří si myslí, že jsou naopak imunní, a je jim umožňován vstup, těmto lidem je umožňován vstup na akce, na které ti, kteří vsadili na přirozenou imunitu, nesmí, a přitom nám tam opravdu prokazatelně roznášejí tuto infekci, tak je třeba zaujmout k tomu nějaké stanovisko.

Já si myslím, že lidé, kteří byli ochotni do svého těla vpravit experimentální mRNA roztok, o kterém neví, co s nimi udělá za rok, za dva, za tři nebo za pět let, jsou zřejmě velmi zodpovědní občané a oni pochopí, že by měli zůstat doma v té karanténě zhruba měsíc a půl dobrovolně, než dostanou druhou dávku a než podle všech vědeckých teorií, které zatím bohužel platí v České republice, budou plně imunní. Mezitím pochopitelně budou přicházet další data ze světa, jak z Izraele, tak z Anglie, z těch nejvíce proočkovaných zemí, které budou prokazovat opak, a totiž to, že ti plně vakcinovaní bohužel budou náchylnější statisticky na těžký průběh a smrt, ale s tím se nedá nic dělat, takže já to navrhuji zařadit jako akutně dneska jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Máme zde další přihlášky k pořadu schůze. Pan poslanec Lukáš Černohorský je teď na řadě, po něm paní poslankyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl požádat v případě, že by neprošel návrh pana předsedy Jakuba Michálka, a to, že by tedy byly důchody dnes jako první bod, tak bych požádal, zdali bychom je mohli případně zařadit jako bod pevný, a to v 10.15, protože pokud se podíváte, tak je tam docela dost pozměňovacích návrhů, a jak tady paní ministryně říkala, pokud to nestihneme dneska, tak potom už bychom to nestihli vůbec. Takže bych doporučil, že bychom to udělali v 10.15. Je to druhé čtení. Pak se následně můžeme vrátit k projednávání bodů dalších. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, ale toto už nechápu jako protinávrh k panu předsedovi Chvojkovi, ale jako další návrh, když neprojde při hlasování návrh pana poslance Michálka, Je to tak? Ano, děkuji. Paní poslankyně Olga Richterová. (K mikrofonu se vrací poslanec Černohorský.) Nebo upřesněte, prosím, jak to myslíte.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Je to protinávrh k panu Chvojkovi, to znamená, že by se mělo hlasovat předně pan Michálek, potom já a potom pan předseda Chvojka.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobře, ano, je to logické, Děkuji za doplnění. Prosím paní poslankyni Olgu Richterovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já zde, vážené kolegyně a kolegové, vystupuji k přednostnímu zařazení tisku 944, který se týká kojeneckých ústavů. Včera jste to bohužel zamítli, ale myslím, že by Sněmovna měla mít novou šanci to projednat právě za důchody, čili navrhuji zařazení hned za tisk 1230.

Oč jde? Jde o návrh, který by umožnil konečně nabídnout alternativu pro rodiny dětí s těžkým zdravotním postižením, a současně by nás posunul k řadě zemí nejen západní Evropy, ale i Evropy střední a východní, které aplikovaly poznatky mnoha vědních oborů, že pro malé děti bohužel ústavní péče není vhodná a přes sebevětší snahu kterýchkoliv zaměstnanců ústavů bohužel je poškozující. Malé děti prostě nemůžou mít někoho, kdo se u nich střídá na směny.

Tento návrh, aby tedy byl zákaz ústavní péče do tří let věku, má třeba podporu nejen koalice Piráti a STAN, ale i řady poslanců hnutí ANO, a stejně tak je vlastně i v programovém prohlášení koalice SPOLU. Tím jenom chci zdůraznit, že tento návrh na zařazení za tisk 1230 opírám právě o důvěru, že tato široká shoda, že ta praxe je bohužel velmi drahá a pro ty děti poškozující, by měla skončit.

A ještě jednu věc zdůrazním. Jsou v tom návrhu výjimky. Pamatujeme na to, že větší skupiny sourozenců - (V sále se poslanci hlasitě baví.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, prosím o klid! Děkuji.

 

Poslankyně Olga Richterová: - větší skupiny sourozenců nebo děti s těžkým zdravotním postižením by i nadále v ústavu umisťovány být mohly i do věku tří let. To není proto, že bychom si to přáli, ale protože je to návrh realistický, který vidí limity našich možností. Dětí do tří let je dnes v ústavní péči okolo 230 až 240 na celou republiku, na celou zemi, a z toho se zhruba dvě třetiny vracejí zpátky do rodin, čili u trvalého umisťování jde zhruba o 70 dětí ročně. A už dnes máme zhruba 50 volných takzvaných přechodných pěstounů. Chci jenom ukázat, že se opíráme o tvrdá čísla. Ten návrh je propracovaný a s přechodným obdobím tří let určitě nebude problém to naplnit, zrealizovat.

Poslední věc: řada krajů České republiky už k transformaci ústavní péče přistoupila a u malých dětí v podstatě poskytují právě jen to, co sněmovní tisk 944 navrhuje, a sice podporu rodinám dětí s těžkým zdravotním postižením, komplexní péči o tyto děti a jejich rodiny, ale současně třeba u maminek nezletilých z dětských domovů poskytují podpůrné služby, a tak by tento návrh umožňoval a předjímal i do budoucna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP