(16.30 hodin)
(pokračuje Kubíček)

Ale v každém případě si dovolím upozornit, že ta cesta nemůže končit Dukovany. Já jsem jihočeský poslanec, my tam máme připravený Temelín, máme tam připravenou stavbu v daleko vyšší fázi rozpracování, takže budu velmi rád, když pan ministr průmyslu a obchodu bude podporovat ty další zdroje. Ale on to vyjádřil ve svých vyjádřeních. My máme vysokou podporu obyvatel.

A nesmíme zapomenout ještě na jednu maličkost a to je ukládání jaderného odpadu. Tam si myslím, že Ministerstvo průmyslu a obchodu a i my jako poslanci máme určité resty.

Takže za mě jasná podpora. Děkuji opozici, děkuji koalici a přeji mnoho zdaru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Omlouvám se, pan poslanec Kubíček nevystupoval s přednostním právem, protože předseda Faltýnek je přítomen. A teď jestli se ještě někdo další hlásí? Pan poslanec Luzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Pane ministře, dámy a pánové, jistě ode mě nebudete očekávat, že budu chválit ať sněmovní, nebo senátní verzi tohoto zákona. My jsme si již své odvykládali v rámci projednávání v této věci. Bohužel, situace na světovém trhu dodavatelů výstavby jádra se vyjasňuje v neprospěch České republiky.

Hovoří se o tom, že vyřazením dvou reálných stavitelů jádra nám zbývají další tři, kteří jsou schopni tyto kapacity nahradit a uspokojit českou poptávku. Bohužel tomu tak není. Westinghouse, který jediný v uvozovkách reálně je schopný realizovat, má problémy s výstavbou a kapacitně nestačí, protože teď podepsal další dohody a my se dostaneme možná v pořadí třetí, čtvrté, páté země k tomu, aby mohl u nás realizovat tak rozsáhlou výstavbu. Je to problém, ale Westinghouse v termínech, které my požadujeme, to nebude schopen realizovat, a to je fakt.

Francouzi, na které mnozí spoléháte, se vyjádřením své ministryně pro jadernou energetiku vyjadřují tak, že Francie ztratila odbornost a možnost stavět jádro. Mimo jiné budou odstavovat 14 jaderných elektráren, jednu staví, ale s obrovským zpožděním a nedaří se jim ji dokončit. Paní ministryně podle oficiálního serveru Montel uvedla, že budou teprve v roce 2022 až 2023 investovat miliony eur do znovuobnovení schopnosti Francie budovat jádro, do profesionálních firem, subdodavatelů a do investice možnosti výstavby, do té inteligence, kterou Česká republika historicky ztratila - a měla ji také. Francouzi tedy jsou na začátku schopnosti stavět pro svět jádro a chtějí se k němu vrátit. To je druhý dodavatel, který mohl realizovat Dukovany, čili zase se posouvá ten termín, který si ministerstvo řeklo.

Třetí schopný dodavatel teoreticky jsou firmy z Korey, ale ty mají ten problém, že Dukovany nejsou schopny technicky realizovat kvůli velikosti svých jaderných reaktorů. To už se opomíjí, že Dukovany si stanovily nižší výkon, a to momentálně ve svém výrobním programu nemají, a jestliže někdo tvrdí, že se dá postavit čtrnáctistovka a snížit výkon otočením kolečka, že to bude v pořádku, to takhle fakt nefunguje, protože to není atestováno a získat ty atesty jsou další a další roky navíc. Ne že by to nešlo, ale ty roky a roky navíc k tomu musíte připočítat, a v ten moment se zase dostáváme k neschopnosti splnit již tak opožděné termíny realizace výměny jaderných reaktorů v Dukovanech.

To je to, k čemu tady tyto zákony přispěly, že český občan, který očekává, že jaderná elektrárna, jaderná energetika a jaderná energie v České republice bude základním pilířem ekologizace, základním pilířem, který bude bránit zvyšování cen energií, a základním pilířem, který udrží Českou republiku v energeticky soběstačném prostoru nezávisle na dovozu, je ohrožen, ne-li úplně zničen.

Tato možnost, tento sen České republiky, stát se zpátky jadernou velmocí, odešel tady s tímto zákonem. Generaci lidí, kteří jsou ještě nyní těsně v důchodu nebo těsně před důchodem, schopni se naučit a pokračovat a vést českou cestu inteligence, schopné budovat jadernou energetiku, tímto ztratíme. Než tyto zahraniční firmy, kterým umožníme, aby sem přišly, budou ochotny sem přijít - protože ten čas, jak jsem již naznačil, tady není - tak nebudeme mít koho postavit k nim, kdo by převzal tu štafetu. A než vychováme nové mladé odborníky na jádro, tak budeme stejně jako ti Francouzi. Bude před námi pět, deset let a budou to obrovské náklady, které do toho budeme muset dát, abychom si vychovali budoucnost.

Ale to asi nikoho nezajímá, ideologie je přednější. V tom mnohým politikům rozumím. Ale prosím vás, netvrďte občanům, že to bude bez problémů, že to bude procházka růžovým sadem, protože to není pravda. Termíny, které v energetické koncepci České republiky jsou, co se týká realizace staveb v Dukovanech, jsou nereálné už nyní díky tomuto zákonu. Pokud vláda nezačne urychleně pracovat na realizaci Temelína, který má paradoxně větší schopnost být realizován než Dukovany díky těm omezením, tak to můžeme v jaderné energetice opravdu zabalit celé.

Uvědomme si, že jaderné reaktory pracují s již prodlužovanou životností, už dávno neměly teoreticky jet. Jsme neustále pod ostřelováním našich sousedů, kteří jádro odmítají, a přesto prodlužujeme a oni čekají na jakoukoliv záminku, kdy se dostaneme do stavu, že prostě jádro u nás skončí. A my adekvátní náhradu mít nebudeme, protože jsme se politicky, pouze politicky, rozhodli vyřadit jediné dva, kteří jsou reálně schopni stavět a dostavět aktuálně ve světě nyní jádro.

Vůbec netvrdím, že Westinghouse je špatná firma, ale prostě nemá ty kapacity. Vůbec netvrdím, že Francouzi neumí postavit jádro. Ale tím, že přestali stavět u sebe doma a přestali stavět ve světě, ztratili kapacitu realizovat, a je to obrovský problém.

Toto si musíme říci a musíme to občanům říci, že prostě to tak je. A tady pokud vláda, potažmo Ministerstvo průmyslu a obchodu, nezačne okamžitě revidovat plány jaderné výstavby, jaderného mixu u nás, nezačne hledat nové zdroje a soustředí se na to: Vlastně je času dost - protože tam se hovoří o pěti, deseti letech - a my už tady vlastně možná ani nebudeme, tak co se budeme starat, ať to dělají ti, co přijdou po nás, tak to by byla medvědí služba.

Tento zákon projde, bude v českém právním řádu. Je to tak, bohužel. Ale pokud nezačneme dělat opatření, abychom byli všichni tady schopni předstoupit před občany a říci: Ano, jaderná energetika má budoucnost a bude realizována v termínech, které tato vláda určuje, tak si pouze lžeme do kapsy, že chceme podporovat jadernou energetiku, ale z politických důvodů se nám do toho nechce. A teď je jedno, jestli to jsou politické důvody, že nemáme rádi Rusko nebo Čínu, anebo jsou to důvody, že nemáme rádi energii vyrobenou z jádra, protože to neodpovídá naší zelené ideologii, ale prostě bude to fakt.

A to je problém tohoto zákona. Proto jsme nehlasovali ani pro verzi, která přišla a byla schválena Sněmovnou, ani ta senátní, která je obohacena o usnesení, které jako že vyzývá... Výzvy nepomůžou postavit ani jednu cihlu a výzvy nepomůžou do české elektrické sítě dodat ani jeden megawatt elektrické energie, bohužel.

Omlouvám se za toto dlouhé vystoupení, ale nedalo mi to v tom optimismu, který tady u toho mikrofonu zazníval, a s tím děkováním všem jako by už se tady začaly stříhat pásky a stavělo se jádro. Reálné technické podklady hovoří proti těm termínům, pane ministře. Vy to asi víte, protože jste se zúčastnil těch debat a konferencí a vnímáte situaci ve světě.

Ale holt politika převážila nad technikou a občane, udělej si v tom jasno sám. Zatím tě to možná netrápí, zatím jsi schopen přežít 20% zvýšení cen energií, možná ještě více. Budeš spoléhat na dotace z Evropské unie za to, že třeba nebudeme mít to jádro, které Evropa a Unie nepovažuje za ekologický zdroj, pouze ho toleruje jako ekologický zdroj, ale nepovažuje ho do budoucna. Dostaneme se ještě více do toho dotačního systému, který v Evropě funguje. Ale bojím se, že to dopadne s našimi občany tak, jako to dopadá s občany Holandska, kdy běžný standard holandské domácnosti, jak jsem byl poučen, je, že mají nastaveno 17 stupňů v místnosti a chodí doma ve svetrech, protože si nemůžou dovolit, anebo nechtějí ti bohatší z ekologických důvodů - je to také možné - přitopit, protože ty ceny jsou tam tak obrovské, že prostě opravdu přežívají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP