(17.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Obecně jak to bude s cenami energií, se ptám, a zdali máte nějakou vizi, například s posílením mimořádné okamžité pomoci, která by měla být jedním z nástrojů, kdy občané mohou žádat na úřadech práce pomoc právě při zvyšování cen energií?

Máme i normy, naštěstí se to některých norem nedotkne, jako je například Antivirus, který byl schválen v průběhu minulého měsíce, ale v Antiviru je maximálně 1,5 miliardy. Pokud ale jsme uprostřed nějaké covidové krize, budeme muset zase podpořit nějakým způsobem mzdy těch, kteří Antivirus využívají, tak když dočerpáme 1,5 miliardy korun, je konec a už žádná další pomoc nebude. Takový program nelze doplnit, obnovit, znovu nastavit, prostě a jednoduše nemůžeme těm lidem pomoci.

Má rodící se koalice nějaký plán? To bych rád slyšel, proto, paní předsedající, navrhuji zařadit nový bod, a to Dopady rozpočtového provizoria na sociální oblast, a jak jsem řekl, je to za 9 bod právě u tady této 4. probíhající schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vám přeji pěkný podvečer, děkuji panu poslanci Juchelkovi za jeho vystoupení. Nový bod, o kterém dám hlasovat, jsem si poznamenal.

Další přihlášená v pořadí je paní poslankyně Kovářová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

Pak se chci jenom pro pořádek zeptat: eviduji přihlášku Ondřeje Benešíka. Chci ze zeptat, zda... Ne, nehlásíte se do rozpravy. Děkuji.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, máme zde na stole návrh paní ministryně v demisi, abychom projednali její rozpočtový plán na rok 2022. Je to mimořádně špatný nápad, zamítněme ho. Důvodů je celá řada. Ten hlavní je naprosto jednoduchý - onen rozpočtový plán na příští rok je mimořádně špatný. Slyšeli jsme a asi ještě uslyšíme řadu argumentů, proč návrh státního rozpočtu z dílny Ministerstva financí a ministryně Aleny Schillerové naopak přijmout. (Hluk v sále.) Všechny jsou stejně špatné nebo ještě horší než návrh samotný.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já vás požádám, aby v případě, že máte potřebu něco řešit, jste odešli do předsálí, aby mohla paní místopředsedkyně v klidu přenést svůj návrh. Prosím, pokračujte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Všechny návrhy jsou stejně špatné nebo ještě horší než návrh rozpočtu samotný. Krátce je shrnu. Za prvé, slyšeli jsme tady a možná ještě uslyšíme, že rozpočtové provizorium je nezodpovědné. Za druhé, jde prý o nejlepší návrh rozpočtu na příští rok, jaký lze udělat. A za třetí, potřebujeme rozpočet, který nás vyvede z krize, a návrh paní ministryně v demisi je údajně právě takový.

Tedy k tomu prvnímu. S provizoriem jsme žili v roce 1999 a v roce 2000. Nic nekonečně dramatického se nestalo. Samozřejmě že to není dobrý signál trhům, proto musíme dobře komunikovat, proč do provizoria jdeme. Naším cílem je připravit úspornější a ekonomicky zodpovědný rozpočet. To trhy pochopí a přijmou to.

K tomu druhému argumentu. Řeknu jen několik čísel. Rok 2020: 367 miliard. Rok 2021: přes 400 miliard, možná i 450 miliard. A rok 2022: schodek 377 miliard. Kdybychom přijali návrh Ministerstva financí, bude to znamenat 1 bilion a skoro 200 miliard schodku za tři roky. Ano, samozřejmě, prožívali jsme špatné časy, ale to znamená nový dluh na každého jednoho občana naší země vysoko přes 100 000 korun. Takhle prostě dál nelze pokračovat.

A k argumentu třetímu. Z krize nás rozhodně nevyvede další zběsilé utrácení. Z krize nás vyvede, když nahradíme mikromanagement racionální a na dobré strategii založenou politikou, když lidem nabídneme snižování administrativní zátěže, dobrou a férovou komunikaci, když se s důvěrou opřeme o jejich schopnosti a jejich rozum, když dosáhneme změny v politické kultuře a ve společenské atmosféře. To je cesta z krize.

A na závěr několik slov k trhům. V posledních letech jsme zaťali pod vedením Andreje Babiše a Aleny Schillerové skutečně mimořádnou dluhovou sekyru do těla naší společnosti. A co je výsledkem? Pojďme si to shrnout. Chabý růst HDP, který ani zdaleka nenahrazuje drtivý propad za rok 2020. Obrovská inflace, která je aktuálně na 6 procentech a na konci roku možná i na 8 procentech. A jak to bude vypadat dál, to nikdo neví. Jen za loňský rok a tento rok ztratily úspory obyvatel přes desetinu své kupní síly. V tom nelze pokračovat.

Drahá je obsluha státního dluhu, která hrozí udusit i ty malé náznaky růstu, které snad někde vidíme. Stačí si otevřít stránku s výsledkem emisí státních dluhopisů. V lednu jsme byli někde na ceně 0,9 až 1 procento, v prosinci jsme na 2,5 až 2,6 procenta a to je obrovské zdražení dluhu. Takto zkrátka nelze pokračovat. Nemůžeme mít schodek 377 miliard na příští rok. Jaký signál bychom tím vyslali trhům? Bude to signál, že hodláme pokračovat v utrácení peněz, které nemáme.

A jaká bude odpověď trhů? Další inflace, další zdražování obsluhy našeho už tak velkého státního dluhu, prohloubení nerovnováhy a krize. Proto je nutné schodek 377 miliard nejen odmítnout, ale demonstrativně ho smést ze stolu. Proto je nutné připravit schodek nižší, nejméně 300 miliard korun, i za cenu několikaměsíčního provizoria. Tři měsíce provizoria s vizí úspor napáchá mnohem menší škody než rozpočet navržený Alenou Schillerovou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Já se chci zeptat, jestli zazněl nějaký návrh k programu? Děkuji. Jenom, kolegyně a kolegové, pro pořádek. Ti z vás, kteří dneska mluvili, byť s přednostním právem, tak začátek schůze je určen k tomu, aby padaly návrhy na úpravu schůze. Toto není diskuse. Takže pro pořádek uvádím, že přestože vystoupili s přednostním právem, nic nenavrhl Andrej Babiš, Richard Brabec, Lubomír Metnar, Adam Vojtěch a ani paní místopředsedkyně. Já vás chci vést k pořádku, abyste nezneužívali jednací řád a aby v případě, že budete chtít vystoupit, jste vystoupili řádně v diskusi a nezneužívali začátku schůze k tomu, abyste zde odprezentovali svoje názory, k tomu je diskuse. Já vám děkuji.

A nyní navážu prvním bodem nebo respektive vzhledem k tomu, že nikdo není přihlášen, se dostaneme k pořadu schůze a já budu číst jednotlivé návrhy, o kterých dám hlasovat. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, zagonguji, aby byli přítomni v sále a byli připraveni na hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP