(11.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Mluvili jste tady o tom - pan předseda Jurečka, jsem ráda, že už je přítomen - že vy to budete dělat jinak, vy to budete dělat systémově, vy budete testovat a vy budete vysvětlovat. No, toho se ty domácnosti tedy opravdu nají. Testovat 4,5 milionu domácností? Viděl jste někdy, pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, ty formuláře rezortu, který budete od pátku řídit? Viděl jste je? Já je tady mám. To není výčitka ani na MPSV, ani na úředníky. Oni prostě musí formuláře - jsem letitý bývalý úředník - musí udělat formuláře, aby odpovídaly zákonu. Kdo na to dosáhne?

Samozřejmě tu mimořádnou okamžitou pomoc děláme. My nečekáme, až nám to poradíte, to už dávno funguje. Jenomže tu mimořádnou okamžitou pomoc nelze aplikovat na zálohy, až na doplatky. Jo, když náhodou se dostane díky zálohám do problému, že nemá na jiné náklady, pak by to šlo. Kolik těch lidí je? 150 000, 200 000? Dosáhne na to střední třída? Nedosáhne. Ta, za kterou vy konkrétně, pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jste se minulé volební období tady pořád bil v prsa. Ti živnostníci, ta střední třída, jak je jim ubližováno. Tak dneska už vás nezajímá, protože jdete do vlády? Tak to vidím já. Tak to vidím já! (Potlesk z řad poslanců ANO.) Děkuji.

A teď k těm vašim sociálním dávkám. V pondělí na vládě jsme skoro tři hodiny řešili příspěvek na bydlení, protože od 1. ledna se muselo přijmout nové nařízení vlády, nechtěli jsme vás dostat do situace, že to nestihnete. To jsme mysleli férově, proto jsme ho projednávali se snahou pomoci, protože kdyby to nebylo od 1. ledna - je to na celý rok, nebylo by to, tak aby se těm lidem pomohlo. Tři hodiny.

Požádala jsem pana premiéra, ať tam pozve zástupce Člověka v tísni, pana Hůleho. Přišel tam sociolog pan Prokop. Pozvali jsme nakonec pana předsedu Českého statistického úřadu pana Rojíčka. Tři hodiny, možná i déle, jsme to tam řešili. Prostě to nemá řešení. Zákon o státní sociální podpoře, který obsahuje zmocnění pro toto nařízení vlády, je koncipován tak - a to nařízení potom následně - že se musí vycházet z těch dat zpětně. To znamená, aby se mohl zvýšit příspěvek, ten normativ, na bydlení pro účely výpočtu příspěvku, tak se vezmou data maximálně do října. Tam žádná energetická krize na plné pecky ještě nebujela.

Slyšeli jste Karla Havlíčka, mého kolegu, jak porostou energie příští rok? 30 až 70 %. O tom jsme si mohli teď, v tomto roce, nechat zdát, když to srovnáme, tato čísla. To znamená, podívejte se na Twitter pane Hůleho. Určitě ho nebudete podezírat, že by to byl nějaký provládní podporovatel. Já jsem s ním měla vždycky velmi korektní vztahy, ale samozřejmě každý hájíme to, co zastupujeme. On tam dal krásný příklad, po jednání vlády, ale bohužel to tak je.

My jsme samozřejmě, když jsme toto zjistili - já ho za chvilku přečtu - tak jsme se ještě domluvili a projednala se novela zákona o státní sociální podpoře - MPSV to mělo připraveno. Ta už směřuje teď - možná je tady na půdě Sněmovny - dostanete další šanci. Ale kdy se to projedná, kdy se to upraví tak, aby se tam mohlo vycházet i z predikcí a těm lidem se mohlo, těm sociálně slabým, pomoci... Ale prosím, je to kapka v moři. Takže prosím, co vy říkáte - testujeme, vysvětlujeme - to je prostě k ničemu. Toto jsou fakta.

Teď si poslechněte ten tweet pana Daniela Hůleho. Čtu to přímo z jeho Twitteru. Cituji, tak to napsal: "Vymalováno. Samostatně žijící důchodce s příjmem 14 000 korun, který platí za bydlení 10 000, má příspěvek na bydlení 1 453 korun. Za měsíc bude platit 11 300. Díky MPSV" - on tady uvádí, ale to je díky té právní úpravě - "se mu příspěvek zvedne o 140 korun na 1 593. Za bydlení dá cirka 70 % příjmu." Takže to je ta vaše systémová pomoc. Takto to prostě je. To jsou takováto fakta, takto to vyplývá.

Ale my přicházíme s jiným řešením, protože toto není řešení. Dostaneme všichni šanci ten zákon opravit, dostaneme tuto šanci. To jsou fakta, to je nastavené. Jestliže se hovoří o indexu spotřebitelských cen, my jsme se snažili to vyložit. Bohužel, predikci tam nedostanete. Takže kam s tímhle přijdete? Protože kdybyste to systémové řešení jiné měli... A já říkám zcela upřímně, uvítala bych to, to je společný problém tak, jako je covid společný problém. Možná příští týden budeme diskutovat nouzový stav a my nebudeme dělat vám to, co vy jste dělali nám, my budeme v tomhle konstruktivní. I toto je náš společný problém.

Tak se prosím nebojte a pusťte ty naše návrhy na pořad schůze. Pusťte je a dovolte o nich debatu. Je to rychlá šance, je to šance, jak těm lidem pomoci. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců klubu ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji a v tuto chvíli pro informaci, protože řada z vás za mnou chodí, kdo je v tuto chvíli ještě přihlášen. Mám tady teď v tuto chvíli tři přihlášky s přednostním právem, a to předseda Jakub Michálek, předseda klubu Jan Farský a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zároveň, než předám slovo panu předsedovi klubu České pirátské strany Jakubovi Michálkovi, tak bych si dovolila opět přečíst jednu omluvu z jednání, a to Miloslava Janulíka, který se omlouvá mezi 12. a 19. hodinou z pracovních důvodů.

Ještě než předám slovo Jakubovi Michálkovi, který již může přijít k pultíku, tak bych vás všechny chtěla požádat, abyste na toho, kdo hovoří, nepokřikovali ze sněmovních lavic. Děkuji mnohokrát. Takže Jakub Michálek.

Vidím, že se hlásí pan předseda Jurečka a ještě se hlásil pan Adamec, ale ten odchází.

Tady bych chtěla říci, že omluva pana předsedy Bendy byla do 10.30, takže by musela pokračovat ta daná omluva.

Takže pan Michálek, předseda České pirátské strany. Předávám mu tímto slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Naštěstí jenom poslaneckého klubu. Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já si myslím, že všichni, jak tady sedíme, si uvědomujeme ten problém, že stovky tisíc domácností musí platit o výrazné částky, až přes tisíc korun, více. Příčinou toho problému není, jak tady zaznělo, pouze navýšení cen povolenek, to tvoří pouze zlomek té částky, ale je to také obnova poptávky po pandemii koronaviru a také navýšení cen plynu. To je potřeba si říci na rovinu, aby tady nezaznívaly zavádějící informace, abychom se netvářili, že za všechno může ekologická politika.

Myslím si, že je opravdu nevhodné načasování, abychom tyto návrhy zákona, které předkládá odcházející vláda, projednávali dva dny před nástupem nové vlády, která má legitimitu z voleb, které proběhly. Myslím si, že to řešení, které předkládá odcházející vláda, nepomáhá těm, kterým je potřeba pomoci tak, jak by si zasloužili, naopak vytváří obrovské dopady na státní rozpočet - 2 miliardy korun měsíčně. Střední třída si samozřejmě uvědomuje, že pokud zrušíme daně na elektřinu, tak ve výsledku ten dluh - protože to půjde jedině na dluh - bude muset někdo zaplatit a že to bude ve výsledku zejména střední třída. V průběhu celého procesu z těch 2 miliard velká část z úspor skončí u majitelů energetických firem. Samozřejmě to povede i k tomu, že se zvýší spotřeba elektrické energie, a povede to k dalšímu tlaku na růst cen, takže se stane úplný opak toho, co by bylo potřeba, abychom těm lidem co nejlépe pomohli.

Já bych apeloval na to, abychom zůstali rozumní, abychom dali nové vládě prostor pro to, aby připravila úpravu, která skutečně pomůže lidem, kteří byli zasaženi, ale nebude na úkor miliardového dluhu, který je pouze pokračováním populismu a který je v podstatě posledním populistickým krokem, který tato vláda může ve své funkci učinit. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP