(11.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Já chci říct, že právě proto jsem přišel, abych jenom ještě upřesnil pár čísel, protože pan kolega Adamec řekl věc, která je určitě důležitá a je důležité na ni reagovat. To znamená, znovu konkrétní čísla: my jsme zatím z Modernizačního fondu vypsali už v letošním roce sedm výzev s alokací zhruba 18 miliard korun, 26 projektů už jsme podepsali, schválili a 300 projektů za dalších 30 miliard korun je v posuzování. V období 2022 až 2023 očekáváme, že budou požadavky na Modernizační fond zhruba 50 miliard korun. To jsou momentálně čísla, ta se posílala Evropské komisi, ale zdroje, které budou k dispozici z Modernizačního fondu, jak jsem říkal, by měly být do konce roku 2023 100 miliard korun. Takže je jasné, a to chci znovu zdůraznit, že bez toho, abychom nějak blokovali možnost čerpání z Modernizačního fondu - mimochodem ty fotovoltaické panely a další pro občany, to je především záležitost řekněme spíše Nové zelené úsporám, ta už mnoho let velmi úspěšně běží a udělali jsme s ní desetitisíce projektů. Nicméně je jasné, že Modernizační fond je důležitým zdrojem. Ale, a to si prosím uvědomme, ty projekty, které z něj budou čerpat, včetně velkých projektů, například tepláren, jsou projekty rozložené do mnoha let. Zeptejte se pana kolegy Krále, jak dlouho plánuje a kdy očekává, že by teplárna v Českých Budějovicích měla reálně najet ty nové zdroje, které třeba budou využívat.

To znamená, že to není o tom, že bychom letos nebo příští rok už potřebovali všechny ty peníze. Ne, ty budeme postupně potřebovat, a já ujišťuji, že i kdybychom si podle toho našeho návrhu řekněme část těch povolenek předisponovali do státního rozpočtu, což já tedy neberu jako tunelování, když peníze půjdou do státního rozpočtu, tak v tuhletu chvíli je můžeme využít jinak. Ale co je úplně nejdůležitější, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, že to je rychlá cesta. Ono se totiž klidně může stát, že pokud nepomůžeme těm lidem a nepomůžeme těm firmám, tak oni skončí svoji činnost ještě dříve u těch firem, než se vůbec dožijí té investice. Takže tady je potřeba právě ta provozní pomoc rychle na to, abychom jim ty peníze dali, a třeba i u těch tepláren, abychom pomohli dřív, než se ti lidé ve finále rozhodnou, že se od teplárny odpojí a půjdou do nějakého kotle na dřevo.

Takže proto jsou ty návrhy, abychom ty peníze získali rychle, a přitom to vůbec neznamená, že bychom ten Modernizační fond nějak ohrozili. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pan ministr životního prostředí Richard Brabec a nyní se o slovo přihlásil předseda KDU-ČSL, pan Marian Jurečka. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji moc. Já si tady jenom dovolím stručně reagovat a použiji takové určité přirovnání. Paní ministryně financí tady hovořila o té pomoci, ale přirovnal bych to k situaci, kterou si asi umí každý představit. Budeme mít nějaké množství lidí, kteří se na hladině rybníka topí, a pak jsou tam někteří, kteří tam plavou, někteří, kteří tu situaci úplně v pohodě zvládnou, a vy přicházíte s řešením, které říká: My vám všem snížíme tu hladinu rybníka o 20 centimetrů. Takže ti, kteří to zvládají, plavou, mají nějaké své vlastní zajištění, budou dál v pohodě, ale ti, kteří nohama na to dno nedosáhnou, se utopí, místo aby stát v tomhle přirovnání přišel a řekl: Vám, kteří se topíte, tedy nebudeme snižovat hladinu rybníka o 20 centimetrů, ale dáme vám záchranné vesty, z té situace vás dostaneme, vytáhneme na břeh, a vy budete moct fungovat, aniž byste ztratili nějaké své pro existenci člověka důležité jistoty.

To je rozdíl v tom pohledu na tuto situaci. A jestliže my můžeme a máme ty nástroje, mě fakt nezajímá vaše argumentace tím, že řeknete: Podívejte se, jak je to složité, to je výsledek vaší vlády. To není výsledek naší vlády. Já tady garantuji a říkám, že to, jak ta pomoc bude administrovaná, bude jednoduché, srozumitelné a rychlé. To je to, s čím my do toho jdeme. A ta argumentace střední třídy a podobně: musíme také férově říct, pokud by to bylo vaše řešení, že to musí někdo zaplatit, že to je na dluh. Kdo to zaplatí? Zaplatí to všichni daňoví poplatníci, zaplatí to všechny domácnosti, které v této zemi platí daně. Ty ponesou náklady tohoto plošného řešení, které nepřináší výsledek. To je úplně jednoduché. Dál není a nemá smysl se o čem bavit. My poneseme od pátku zodpovědnost za to, že těm lidem pomůžeme. To platí a to řešení musí být v realizaci opravdu v řádu jednotek dnů nebo jednotek týdnů, ne představeno, ale v realizaci.

A opravdu vy jste nás tady v minulém volebním období jako ministryně financí školila, když jste říkala: Vy tady navrhujete věci, které jsou v rozporu s právem Evropské unie v oblasti DPH, byť to byly návrhy, paní ministryně, které měly záměrně odloženou účinnost proto, aby Ministerstvo financí mohlo například jednat o té výjimce, ale vy tady přednesete návrh zákona, kdy popíráte sama sebe. Já bych vám tady mohl vytáhnout stenozáznamy, kdy jste říkala, jak to prostě nejde. A tady máte sami ve svém materiálu, když si to rozklikne kdokoliv nejenom z poslankyň a poslanců, ale i veřejnosti, tak v materiálu k tomuto tisku máte napsáno v bodu 4: "Zhodnocení slučitelnosti navrhované právní úpravy se závazky vyplývajícími pro Českou republiku z jeho členství v Evropské unii." První věta: "Navrhovaná právní úprava není slučitelná s právem Evropské unie, neboť to neumožňuje zavést osvobození od daně s nárokem na odpočet daně na dodání elektřiny a plynu."

Tak o čem tady chceme jednat? Vy to nevyjednáte. Vy tady odkazujete, že budete jednat. Nevyjednáte, a co? Co potom bude pro Českou republiku? Přece takhle nemůže právní stát fungovat. Takhle nemůže fungovat zodpovědný ministr téhle vlády, aby přinesl takovýto materiál s vlastní textací, kterou ta vláda do toho materiálu dala. Tak potom říkáme, že nerespektujeme žádná pravidla, každý si tady dělá, co chce. A kdo za to ponese zodpovědnost?

Takže se vraťme k tomu, co má smysl, co těm lidem jsme schopni opravdu adresně jako pomoc nasměrovat a tu pomoc realizovat. Plošné řešení s obrovskými náklady, které musí jednou ten daňový poplatník zaplatit v situaci, kdy to řešení je na dluh, fakt není řešení. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Pan předseda KDU-ČSL. A nyní s přednostním právem ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Děkuji. Ještě jednou všem hezký den. Slyšeli jsme toho hodně stran budoucí koalice, ale nic úplně konkrétního.

My si stále říkáme, že s něčím přijdeme a že to řešení bude určitě dobré a že to řešení dopadne na ty skutečně postižené. Vy jste přece už jednali, my to víme, s celou řadou aktérů trhu. Jednali jste s ERÚ, jednali jste s distributory, s dodavateli a tak dále. Tak tedy řekněte konkrétně, o kolik se podle vás jedná lidí, kteří budou mít šanci dosáhnout na tuto podporu. Pojďme si konkrétně říct, jakým způsobem se to obslouží.

Dobře, jedna věc je, jestli se zjednoduší nějaký formulář. To je docela možné, že se zjednoduší. Možná že se ještě upraví zákon, ale to přece bude nějakou dobu trvat, aby se mohla ta pomoc přes to bydlení dát. Ale o kolik se tedy jedná lidí? Kolik lidí, ať to dneska slyší, bude moci očekávat podporu v lednu a v únoru? Bude to 10 000 lidí, 100 000 lidí, 500 000 lidí? Jenom pro informaci, těch, kteří se v současné době pohybují na hraně takzvané energetické chudoby, kteří tam podle našeho názoru prostě musí být jednoznačně, je 15 % domácností. To jsou čísla, která vyplynula z analýzy TAČRu, Energetického regulačního úřadu, Vysoké školy ekonomické. Takže jestliže máme 4,3 milionu domácností, tak to můžeme přenásobit, a vyjde nám číslo 600 000, 700 000, a to se může zhoršovat. Tak si řekněme, jak jenom tuto nezbytně nutnou skupinu, která musí de facto okamžitě dostat tu podporu, obsloužíme přes formuláře úřadu práce. Jak budou stát, protože se to logicky týká rodin čili domácností, když hovoříme o těch číslech, ti příslušníci, ti zástupci, ti aktéři v lednu frontu na úřadu práce a kdy tu podporu dostanou. Dostanou ji už při záloze? Ale to není možné, můžou ji dostat teprve při vyúčtování. Takže už vidím, jakým způsobem se toto bude řešit. To je to, co mně na tom vadí. Vy v zásadě říkáte: Dáme těm nejpotřebnějším nebo těm, kteří potřebují nejvíce, ale neumíme říct, kolik jich je, a neumíme říct, jakým způsobem jim to dáme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP