(23.30 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

A pak tedy otázka, jak budeme dále postupovat s kompenzacemi. Dal jsem si velkou práci s tím, že jsem požádal svoje spolupracovníky na ministerstvu, aby mi poslali u všech programů seznam všech těch, kteří čerpali větší částky. Nejdřív se kroutili jak hadi, potom posílali sestavy, které se nedaly rekonciliovat, ale nakonec jsme dostali to, co jsme chtěli. Pak jsme si dali další práci a v rámci těch jednotlivých programů jsme pospojovali všechny firmy tak, abychom se dostali na ekonomicky spjaté skupiny, to znamená, abychom si vysčítali, kdo byl na konci dne konečným uživatelem výhody té kompenzace, kdo všecko v této zemi dostal ty peníze. A já se vám přiznám, že já jsem byl z toho seznamu v šoku. Nabyl jsem dojmu, že tady se rozhazovaly peníze z helikoptéry bez ohledu na to, jestli to někomu pomůže, jestli ty peníze budou užity účelně a jestli pomohou těm, kteří to nejvíce potřebují. Připadá mi absurdní, jestli se z peněz daňových poplatníků České republiky kompenzují zisky společností, které zřejmě po valných hromadách, které proběhnou někdy v létě tohoto roku, odtečou někam do zahraničí.

To znamená, pokud se ptáte mě, jak budeme postupovat dál, tak vám řeknu, že samozřejmě ty peníze, ty desítky miliard dneska chybí, a absurdní je to, že je nedostali ti malí, pane bývalý ministře. Vy jste zastupoval Svaz malých a středních podnikatelů, ale ty peníze, jak jsem to viděl já, ty dostali primárně ti velcí, kteří nebyli ve ztrátách, ti velcí, kteří mají rezervy, ti velcí, kteří možná kdyby se jim něco nekompenzovalo, tak by měli menší zisky, ale určitě by to přežili. Takže nám ty peníze teď chybí a já za sebe říkám, že pokud to nebude absolutně nutné, my nebudeme rozdávat peníze plošně. My si to prostě dovolit nemůžeme. Chceme poskytovat kompenzace, které se zaměří na podnikatele, kteří se bez té pomoci těžko obejdou, ale zároveň prokážou fungující byznys model, to znamená, že se jim aspoň částečně podařilo adaptovat se na podmínky trhu a vrátí se do běžného ekonomického procesu. Děkuji za pozornost, to je z mé strany všecko. (Dlouhý a silný potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za vaše vystoupení. Nyní s faktickou poznámkou paní ministryně Jana Černochová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Dámy a pánové, je to skutečně ještě horší, než jsme si mysleli. Paní vicepremiérka, doktorka práv Alena Schillerová, řekla, že se o bodě C na vládě nehlasuje. Dovolte mi odcitovat z článku 6 zásady rozhodování jednání a řízení schůzí vlády, je to článek 15. O návrzích závěrů ke všem materiálům zařazeným do části C programu schůze vlády vláda rozhoduje jedním hlasováním. Usnesení vlády k těmto jednotlivým materiálům jsou pak přijata stejným poměrem hlasů. Tak možná příště, paní Schillerová. (Hlasitý potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Další faktická poznámka, na řadě je poslanec Robert Králíček. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Pane ministře Síkelo, prostřednictvím paní předsedající. Musím říct, že z vašeho ranního rozčarování jste se naučil urážet a dehonestovat kolegy poměrně rychle během jednoho dne a svou arogancí zapadáte do této vlády perfektně. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Další faktická poznámka, přihlásil se k ní poslanec Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Děkuji. K vystoupení pana ministra Síkely. Řekl jste tam toho hodně, ale to podstatné, co jsme potřebovali slyšet, je ten závěr, to znamená, jestli budou poskytnuty zdroje podle programu, které byly projednány s asociacemi, se svazy, s komorami, které jdou pouze malým a středním firmám, protože se jedná o ty, kteří jsou na adventních trzích, ty, kteří měli zavřené drobné provozovny, zejména restaurace, fitness centra a podobně, žádné korporace, nic velkého. Několik týdnů to s nimi bylo projednáváno, bylo to ve finále dojednáno, takže to bude přesně tak, jako to bylo v programech na jaře, které nekončily v žádných korporacích, v žádném průmyslu. Ty končily u těch, kteří byli postiženi, pokud tedy nebudeme brát, že fitness centra jsou velké korporace, restaurace jsou velké společnosti nebo ti, kteří prodávají na adventních trzích. Všechno je prodiskutováno se svazy a asociacemi.

Ale já rozumím tomu, když řeknete: Nedáme jim nic. I to je řešení, i to je způsob, jak se k tomu můžeme postavit. Já jsem žádal o jednu jedinou věc, abyste se k tomu vyjádřili. Prosím, abyste řekli, že buď tyto programy ve finále zrealizuje přesně tak, jako jsme tady projednávali ve Sněmovně, jak jsme byli tlačeni, když nám chodily desítky a desítky tisíc žádostí během řádu jednotek dní. My jsme museli odpravit statisíce firem a ty firmy dostaly 340 miliard korun, a pokud se podíváme na jakékoliv analýzy, zjistíte, že drtivá (většina) z nich byly malé a střední firmy. Zjednodušeně řečeno, čistě proto, že provozovatelé obchodů, restaurací, fitness center a podobných aktivit, jako jsou bazény, wellness a tak dále, prostě a jednoduše nejsou korporace. Na to nepotřebuji žádnou analýzu, to se stačí podívat z okna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: A další faktická poznámka, pan ministr Síkela. Připraví se poslanec Patrik Nacher a následuje poslankyně Alena Schillerová. Prosím, pane ministře, dvě minuty máte na vaši faktickou.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Pane bývalý ministře Havlíčku, když jsem přišel na ministerstvo, tak jsem zjistil, že jste vypsal avíza výzev ještě 11. 12. 2021, to znamená týden před svým odchodem jste rozeslal na svazy materiál, na který jste neměl krytí v rozpočtu, ani v tom vašem původním. To znamená, vy jste vypisoval bianko šeky, které nebyly kryté. Řekl jsem, že hledáme cestu. Připravujeme program, který se bude týkat těch, které jste tady zmínil, ale to, co jste připravili vy, bylo opět plošné opatření, bylo to pro všechny, kteří měli pokles nákladů více než 30 %. A to je to, co my dělat nebudeme. My teď vytipováváme segmenty, které byly skutečně postiženy lockdownem, nouzovým stavem, který jste zavedli, a těm se budeme snažit pomoci za těch podmínek, které jsem zmínil ve svém předchozím vystoupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane ministře. S faktickou se přihlásil poslanec Nacher, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkný večer ještě jednou. Musím reagovat na pana ministra Síkelu. Já jsem se těšil na jeho vystoupení, protože když řekl, že je tady poprvé, navíc z bankovního prostředí ho znám nebo jsem o něm slyšel celou řadu věcí, takže jsem se na to těšil. A omlouvám se, vy po první minutě jste zase začal arogantně na nás útočit. Už jenom tím, že když tleskáte panu premiérovi vy, tak je to hezký potlesk nebo diplomatický potlesk, nebo jak jste to řekl, elegantní. Když tleskáme my, je to frenetický potlesk, tak to dehonestujete. Prostě každý tleská - já tady také nehodnotím, kdo jak komu tleská, je to úplně zbytečné. Pak se tady takhle opřete, i ta řeč těla, je to opravdu nedůstojné.

Dneska tady je žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry. Místo abyste odpověděl na otázky - já vám je tedy připomenu: ptal jsem se na Green Deal a co je ta příležitost, pak jsem se ptal na ochranu spotřebitele a mimosoudní orgány, které spadají pod vaše ministerstvo, jako je ČTÚ a ERÚ - na to jste neodpověděl, ale stačil jste nás tady zase pozurážet, jestli tleskáme málo, hodně, často. Dáváte nám tady školení, kdy jaké vznikly finanční instrumenty. Tak to se můžeme takhle klidně zkoušet a budeme tady opravdu hodně dlouho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP