(23.40 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Když jste tady první den, tak jsem myslel, že aspoň ten první den tu slušnost si v sobě zachováte. Takže já zopakuji znovu slušně ty dotazy: Green Deal, apro (?) a jaká je to ta příležitost, jak se to tedy projevuje, a jaká je budoucnost mimosoudních orgánů, protože v programovém prohlášení o tom není ani slovo. Na tohle jste, pane ministře, neodpověděl.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času a na řadě je paní předsedkyně Alena Schillerová s faktickou poznámkou. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní ministryně, já jsem to ještě nestihla, jen co to vyhledám, tak si uděláme edukační okénko. Já si vyhledám vlastní, ono je to potřeba číst v kontextu.

A teď k panu ministrovi Síkelovi. No, pane ministře, vy jste nám tady udělal takový historický exkurz, udělal jste si pár poznámek a zaglosoval jste to, výborné, na pobavení skvělé, historický exkurz, pak jste nás poučil, pak jste tady mával programovým prohlášením vlády a nějakými připomínkami ze svazu a z komor. (Mává papírem.) Já mám informace, že jste poslali k připomínkám koaliční smlouvu, ze které jste potom rychle na tom podvozku vystavěli programové prohlášení vlády. Takže ono to tak úplně nebylo. Nevím, čím tady máváte nebo nemáváte, a pak jste řekl, prostě tady jste osočil mého kolegu. Já si tedy myslím, že za ním je obrovský kus práce. A pak jste řekl, že vy to analyzujete, aby to dostali jenom ti potřební. Jde o to, že než to zanalyzujete, tak aby ti potřební ještě existovali. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Na řadě s faktickou poznámkou je pan ministr Marian Jurečka. Prosím, pane ministře. Máte slovo, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já už jen stručně na tu debatu, koho vlastně podporujeme za obrovské peníze daňových poplatníků, protože celý program Antivirus, to jsou desítky miliard korun. Musím říct, že i když já jsem si nechal vyreportovat, kdo byl za dobu trvání Antiviru podpořen, musím říct, že když jsem se na to díval optikou občanů, živnostníků, českých firem, těch, kteří bojovali o to, aby pokud jsou dohodáři, vůbec paní ministryně zahrnula do té podpory, hádali jsme se o to dva měsíce úplně zbytečně, pak se to stalo. A když tam potom vidíte, že například několik společností, které v České republice provozují kasina, dostanou z rozpočtu z peněz daňových poplatníků více než půl miliardy korun, tak to vám spadne brada. Myslím si, že to jsou momenty, kdy se tady jasně má zastavit a říct, kde je zdravý rozum, kdo je opravdu postižen, kdo se z toho nedostane, kdo nám zaměstnává lidi v České republice, a říct, komu ty peníze potom v rámci té pomoci poskytneme. To je to, na co upozorňujeme my, i pan ministr průmyslu a obchodu, aby ta pomoc, když ji dáváme, a dáváme ji na obrovskou sekeru, kterou bude muset platit, aby směřovala k těm, kteří by to bez pomoci, tu situaci, nezvládli. A my jsme tady i navrhovali a vy jste to odmítli, aby vláda měla zmocnění, dala výčet společností, které například sídlí v daňových rájích, aby nebyly příjemci těchto vládních programů. Odmítli jste to. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku paní předsedkyně Schillerové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: No, pane vicepremiére, ministře práce a sociálních věcí, já nemám teď čas, bohužel, ale já bych si s takovou chutí našla a nechala vyhledat, jak jste mě tady - budu zdvořilá, tak nebudu říkat šikanoval, protože jsem zdvořilá - když jsme vydali druhou fázi kompenzačního bonusu, jak jste tady hřímal, když jsem říkala, my už to chceme dělat cíleně, my už to nechceme dělat jako na jaře, kdy to dostali téměř všichni, ale potřebujeme se i z těch rozpočtových důvodů zaměřit, a vy jste říkal tady: Ten ještě říká, že to potřebuje, a ten to potřebuje a tomu to nedáte a ten vám tam nespadá, jak jste to udělali? Vy jste teda otočil, pane vicepremiére. Vy jste teda otočil! (Potlesk poslanců ANO.) Nebude to tím, že máte exekutivní odpovědnost? Já bych řekla, že ano!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní je přihlášen do rozpravy s přednostním právem pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře. Připraví se paní poslankyně Karla Maříková.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Dobrý večer, vážený pane premiére, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, milí kolegové a kolegyně z vlády. Teď budu mluvit k našim voličům, kteří volili naše koalice SPOLU, Pirátů a Starostů. Platí to, co jste rozhodli 8. a 9. října loňského roku: babišismus skončil. Tady v programovém prohlášení odpovídáme na potřeby zejména střední třídy a zejména našich voličů.

Dovolte mi nejdřív, než budu konkrétní a budu odpovídat na dotazy, které tady padly, několik politických poznámek. Pan poslanec Andrej Babiš velmi často říká, že Sněmovna je žvanírna. Já chci poděkovat za dnešní debatu - jsme možná v polovině, nevím, těžko se to odhaduje, protože si myslím, že takhle to má být. A sami vy, 40 poslanců hnutí ANO, si odpovězte na otázku, kdo měl pravdu, jestli my, kteří jsme chtěli debatovat, nebo váš pan předseda, který vždycky říkal: Nemluvte, ticho, žvanírna, rychle pryč, musím makat! Myslím si, že jste sami nám dali důkaz, že pravdu jsme měli my, a jsem rád. Očekával jsem debatu, někdy jsem se i dočkal, ale spíš to byl večer nebo dopoledne, odpoledne a večer přátel čtení napsaných textů. Proč ne, mnohým to čtení šlo docela dobře a chci ocenit ty, kteří mluvili spatra, nejenom z poznámek, protože takhle je to debata. Já teda nic napsaného nemám, ale budu odpovídat na vaše otázky a v lecčem vám dám zapravdu.

Například je pravda, že jsme přijali v rámci (nesrozumitelné) 74 nových úředníků a je pravda, že tím zvýšíme náklady státu o 42 milionů korun za rok. To je pravda. Paní poslankyně Alena Schillerová v roli ministryně vyrobila za loňský rok dluh 420 miliard korun. Když to jednoduše podělíte, je to 1,15 miliardy za den, a když to ještě dál vydělíte, je to 48 milionů korun dluhů za jednu hodinu, za každou hodinu loňského roku, a nyní se diví, že jsme zvýšili náklady státu, které představují zhruba 51 minut toho, co byla schopna ona vyprodukovat celý rok. Já to chápu... (Smích a potlesk z pravé části sálu.) ... já to chápu, každá koruna dobrá, a bereme vážně a můžu vám slíbit, že mzdové náklady určitě neporostou ani o těch 40 milionů korun, až uděláme účet za celý rok.

Máte pravdu, máme politické náměstky. Možná jich máme dvacet, možná dvacet pět nebo třicet. Vy jich máte určitě více než sto v této chvíli, tak to prostě je. Vy jste dělali směšné soutěže, kdy vaši straníci vyhrávali takzvané odborné náměstky, takže my jsme obklopeni vašimi náměstky. Dobře, my se s tím nějak vypořádáme, ale chtěl bych ocenit vaši důvěru. My jsme ve funkci 26 dnů, počítám dobře? Ještě 26, za chvilku bude 27, a představte si, ještě jsme nevyřešili všechno, co oni nevyřešili za osm let. Velké zklamání pro hnutí ANO, že jsme za 26 dnů nevyřešili to, co oni řešili osm let. Tak my jsme ambiciózní, ale takhle ambiciózní jsme nikdy nebyli. Slyšel jsem mnohokrát z úst poslanců a poslankyň hnutí ANO, že vládě nedají důvěru. No, to je dobře. Kdyby to bylo naopak, tak jsme něco udělali špatně a naši voliči by fakt byli zklamaní. Myslím, že je jasné a dobré, když jasně namalujeme hranici mezi koalicí a opozicí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP