(Jednání pokračovalo v 11.26 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Hezký den všem, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já vás vítám po pauze, kterou si vzal poslanecký klub SPD, a my se nyní můžeme vrátit a vracíme se k bodu 6, kde se nacházíme v obecné rozpravě.

Já vás seznámím s omluvou, která v mezičase došla. Jde o omluvu pana poslance Pavla Svobody na dnešní den z důvodu nemoci.

Ještě bych zrekapitulovala, kde jsme se nacházeli. Máme tyto přihlášené: s přednostním právem je přihlášen pan ministr Bartoš, potom pan předseda klubu Fiala a pak máme do obecné rozpravy řádně přihlášené, paní poslankyni Kláru Dostálovou a pana poslance Martina Kolovratníka.

Nyní tedy poprosím s přednostním právem pana ministra Bartoše. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo po této pauze. Já jsem se hlásil do té debaty, ale pak jsem si vlastně spíše zapisoval, co zaznívalo v jednotlivých faktických připomínkách. Já bych vaším prostřednictvím, paní předsedající, jenom chtěl nejdřív krátce k tomu, co zaznělo od pana předsedy klubu SPD Fialy. Když jsme v minulém volebním období vyjednávali na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj i ve skupině opozičních poslanců stavební zákon, tak bych chtěl říct, že tam byli přítomni i zástupci SPD. Vedli jsme vlastně celé volební období debatu nad tím, zda vládní návrh původní, vládní návrh změněný nebo návrh, který se vrátil do Sněmovny pomocí komplexního pozměňovacího návrhu pana poslance Kolovratníka, tak pro který se kdo rozhodne, a až ve finále po této debatě zaznělo od hnutí SPD těsně před koncem roku, že podpoří ten návrh pana Kolovratníka, takže ve finiši ten návrh, kde teď se bavíme pouze o tom, že změníme to, aby nenaběhl. Tak u jeho projednávání samozřejmě byli i v těch řekněme pracovních skupinách zástupci SPD a byl projednáván.

Já si myslím, že to, co tady zaznělo i od některých dalších mých předřečníků teď již, jinak pak lidí, kteří se vyjadřovali v těch faktických poznámkách, tak samozřejmě vede k tomu - a je to naše ambice - najít širší shodu, než byla v minulém volebním období, kdy nakonec byl ten zákon protlačen na sílu, ačkoliv řada našich argumentů v průběhu diskuse byla přijata, pak byla zapracována do toho takzvaného hybridu, se kterým jsme tedy nebyli úplně spokojeni, ale aspoň respektoval nějaké názory i našich partnerů, takže tato debata bude vedena, ale až tady bude ten návrh, který bude přicházet z vlády, kdy se budeme bavit o jednotlivých parametrech, nebo v průběhu vzniku toho návrhu o jednotlivých parametrech té naší verze novely stavebního zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP