(11.50 hodin)
(pokračuje David Pražák)

Třetím způsobem je uvádění geneticky modifikovaných organismů a produktů s jejich obsahem na trh, kterým se rozumí poskytnutí či předání geneticky modifikovaných organismů nebo genetických produktů jiné osobě, ať už za úplatu, nebo bezplatně, s výjimkou jejich předání výlučně za účelem uzavřeného nakládání s těmito geneticky modifikovanými organismy nebo jejich uvádění do životního prostředí osobou, která je k tomu oprávněna.

V České republice vzniká oprávnění k nakládání s geneticky modifikovanými organismy buď v oznamovacím, nebo povolovacím režimu. Na základě oznámení vzniká oprávnění k uzavřenému nakládání s geneticky modifikovanými organismy, které na základě hodnocení jeho rizika bylo zařazeno do I. nebo II. kategorie rizika. To znamená, že jsou s ním spojena pouze zanedbatelná nebo nízká rizika jeho škodlivých účinků, a nároky na zabezpečení uzavřeného prostoru jsou proto méně přísné. Osoba, která hodlá uzavřené nakládání s geneticky modifikovanými organismy I. nebo II. kategorie rizika provozovat, je povinna před jeho zahájením učinit oznámení Ministerstvu životního prostředí.

K uzavřenému nakládání, které bylo pro jeho vysokou rizikovost z hlediska působení škodlivých účinků zařazeno do III. nebo IV. kategorie rizika, stejně jako k uvádění geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, je zapotřebí povolení Ministerstva životního prostředí.

Pokud jde o uvádění geneticky modifikovaných organismů a genetických produktů na trh, je třeba rozlišovat, zda jde o geneticky modifikované potraviny a krmiva, nebo jiné geneticky modifikované a genetické produkty. V případě GMO potravin a krmiv přijímá žádosti o povolení k jejich uvádění na trh Ministerstvo zemědělství v režimu zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

V režimu zákona č. 78/2004 Sb. se podávají pouze žádosti o uvádění na trh geneticky modifikovaných organismů a genetických produktů odlišných od geneticky modifikovaných potravin a krmiv, které mají být poprvé uvedeny na trh právě na území České republiky. Pak řízení o žádosti vede Ministerstvo životního prostředí a oprávnění k uvedení na trh vzniká na základě zápisu do Seznamu pro uvádění na trh. Seznam pro uvádění na trh a zápisy do něj provádí Ministerstvo životního prostředí.

Nezbytnost navrhované právní úpravy je dána povinností zajistit implementaci výše uvedeného nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/1381. To, ač je vzhledem ke své právní formě přímo použitelné, novelizuje rovněž některé články směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/18/ES, jejichž transpozice je zajištěna příslušnými ustanoveními zákona č. 78/2004 Sb.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Přijetí navrhované právní úpravy je nezbytnou podmínkou pro splnění povinností České republiky vyplývajících z implementovaného nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/1381, respektive zajištění náležité transpozice změny směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/18/ES. Navrhovaná právní úprava je předkládána výhradně za účelem zajištění řádné implementace příslušných předpisů Evropské unie.

Tímto děkuji za pozornost a prosím o vpuštění do výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu zpravodaji za úvodní slovo k tomuto vládnímu návrhu zákona. Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli nevidím žádnou přihlášku. Zeptám se, jestli se někdo ještě nehlásí z místa do obecné rozpravy? Ano, paní ministryně životního prostředí. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Děkuji moc. Navážu na svoji předloženou zprávu. Vzhledem k tomu, že lhůta pro transpozici tohoto zákona uplynula 27. března 2021 a jde skutečně o transpozici de facto evropských formulářů, kdybych to zjednodušila, tak si dovoluji požádat o zkrácení lhůty na projednání ve výboru Poslanecké sněmovny na 30 dnů. Zákon je navržen pouze pro výbor životního prostředí, tak prosím o zvážení. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Je tady návrh na zkrácení doby na 30 dní. V tuto chvíli, pokud se nikdo další do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím. Zazněl tedy tady návrh na zkrácení doby na 30 dní, nezazněl tady žádný návrh na vrácení nebo na zamítnutí, takže v tuto chvíli se bude Poslanecká sněmovna zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Nejdříve musíme rozhodnout o přikázání garančnímu výboru. Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Já se v tuto chvíli ptám, navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Pokud tomu tak není, budeme o tomto návrhu hlasovat.

Registruji odhlášení všech. Takže všechny vás odhlásím, zagonguji několikrát. Poprosím vás všechny, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkám, až se počet poslanců ustálí. Ještě jednou naposled zagonguji.

Nyní bych si dovolila, že bychom přistoupili k hlasování.

Hlásí se pan poslanec Babka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já se jenom domnívám... nejsem si úplně jist, jestli v rozpravě může o zkrácení lhůt požádat paní ministryně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: V tuto chvíli tedy požádám o stanovisko legislativu.

V tuto chvíli mám avizováno, že se s přednostním právem přihlásil pan ministr práce a sociálních věcí pan Jurečka. Tímto mu dávám slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážená paní předsedající. Milé kolegyně, kolegové, já si dovoluji tedy dát návrh, aby to bylo procesně a procedurálně správně, na zkrácení lhůty k projednání tohoto tisku ve výborech na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já se v tuto chvíli tím, že jste, pane ministře vystoupil, vracím znovu - protože obecná rozprava již byla ukončena, ten návrh musí být dán v obecné rozpravě - takže v tuto chvíli konstatuji, že vaším vystoupením se znovu vracíme do obecné rozpravy. Ptám se, jestli se někdo do obecné rozpravy v tuto chvíli hlásí? Hlásí se prosím někdo do obecné rozpravy? Pan místopředseda Jan Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Navážu na pana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku a zopakuji ten návrh. Dáváme návrh na zkrácení lhůty na projednání na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Takže v tuto chvíli zde máme znovu návrh, který byl řečen poslancem tak, jak je to v jednacím řádu, na zkrácení doby na projednávání tohoto návrhu na 30 dní. Znovu konstatuji, že ten návrh tady byl dán, a my se musíme vypořádat s tím návrhem, který jsem tady již avizovala, a to je, že paní předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu. Z pléna tady nebyl jiný návrh na garanční výbor, takže v tuto chvíli přistoupíme k hlasování. Zároveň konstatuji, že jsem ukončila obecnou rozpravu.

 

Přistoupíme k hlasování o daném návrhu, který přečtu. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, kdo s ním souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

V tuto chvíli konstatuji, že v hlasování číslo 70 bylo přihlášeno 157 poslanců, 156 bylo pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Tímto konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP