(11.30 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Zrovna tak jako volba národního ptáka, to je jeden z programových bodů prohlášení této vlády, a já si tedy myslím, že my už nějakého národního ptáka máme, což je sokol, protože i podle toho se jmenuje organizace, která organizovala mládež kdysi dávno. A myslím si, že právě takovéto věci nám místo toho, aby se neobchodovalo s emisními povolenkami na burze, aby to neskupovaly americké důchodové fondy a aby z toho neměl prospěch někdo jiný, a v tom finále to tedy platí spotřebitelé v České republice. A této vládě zatím... aspoň podle toho, jak vidím ty body, které jsou zařazovány na pléna Poslanecké sněmovny, tak pro ně je lepší třeba pandemický zákon, protože potom by tady mohli - podobně jako norimberské zákony - tak pak by tady mohli tři lidi v republice rozhodovat o tom, jestli půjdete na návštěvu k rodině na druhou stranu obce, či nikoliv, nebo jestli půjdete do práce, nebo jestli půjdete nakoupit. Pro mě to je naprosto nepřijatelné a já si myslím, že bychom tady měli právě řešit tyto věci, které ovlivňují přímo občany a firmy v České republice, a že bychom tedy měli vědět, jaké je připraveno řešení zdražování energií.

Z mého pohledu ty energie jsou takovýmto způsobem zdražovány hned z několika důvodů, a to je tedy ten, že musíme obchodovat, nebo naši výrobci energií, a ta energie je vyrobená v elektrárnách, které byly postaveny ještě před rokem 1989, snad vyjma Dlouhých strání a Temelína. Ale vzhledem k tomu, že vyvážíme 53 % energie, tak nechápu, proč ten zbytek energie, kterou tady spotřebujeme, obchodujeme přes burzu a necháme tím zdražovat energii pro občany v České republice. To je jedna z věcí, které nepochopím. Ale samozřejmě je to díky Evropské unii, protože ona si to vymínila, že takovýmto způsobem my budeme obchodovat s energiemi. Takže bych byl rád, kdyby tento bod byl zařazen a kdybychom se o tom mohli pobavit, abychom věděli, jaká opatření má vláda nachystána. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane poslanče, děkuji za dodržení času. Mám zaevidován tento bod, Informace vlády k řešení cen energií, jejich zmrazení.

V tuto chvíli musím avizovat další omluvu, a to předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy, a to na jednu hodinu, to znamená do 12.30 hodin z pracovních důvodů.

Dále tady mám další přihlášku k návrhu na změnu schváleného pořadu a poprosila bych, aby k řečnickému pultu přišel pan poslanec Jaroslav Foldyna, který také předkládá zařazení nového bodu, a to Podrobná informace o důvodu daru munice na Ukrajinu. Pane poslanče, máte slovo a máte pětiminutový limit. Děkuji.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, představitelé vlády, já jsem se rozhodl přihlásit a navrhnout, aby náš ctěný parlament projednal bod, který jsem nazval jako Podrobnou informaci o situaci na Ukrajině a detailní zdůvodnění daru dělostřelecké munice, kterou jako solidární záležitost posíláme na Ukrajinu. Musím se zastavit u mnoha věcí, které mě k tomu vedly.

Tak za prvé v podrobné informaci, jestli třeba česká vláda, když tam posílá ty věci, ví, že celá řada těch lidí na Ukrajině, kteří jsou tam velmi významní jak v byznyse, tak v politice, má izraelský pas? A jeden z těch lidí, který má izraelský pas, jakýsi pan Kolomojskij, má zákaz vstupu do Izraele, protože podporuje batalion Azov, který má ty insignie divize Das Reich, tedy nacistické divize. Jestli jsme při uvažováních o té podpoře tyto věci věděli? Jestli, a myslím si, že to je součást zahraniční politiky, jestli to je tedy ta nová zahraniční politika, jak jsem si četl v prohlášení vlády, že se vrátíme k té havlovské zahraniční politice?

Tak jsem nad tím přemýšlel a zamýšlel se, co to havlovská zahraniční politika je. Je to ta politika humanitárního bombardování? My jsme ji teď trošičku přejmenovali na solidaritu, protože ze solidarity pošleme na Ukrajinu munici. Jsou to náboje do kanonů, 152 milimetrů. Je to taková zvláštní solidarita, jako byla zvláštní ta humanita předchozí. Ale chápu, že v té absurditě se můžeme vrátit k tomu, že to budeme tak nazývat, že to je návrat k politice havlovské, jak jsem si to přečetl v prohlášení vlády. Mně tak, protože jsem z okresu Děčín, a víte, u nás je Šluknovský výběžek, tam žije 55 000 obyvatel v poměrně složitých podmínkách. Nám tam pořád něco chybí, a zejména třeba nám tam chybí infrastruktura zdravotnictví, dokonalé zdravotnictví a dostupné zdravotnictví. Máme tam nemocnici v Rumburku, která je ve velmi zoufalém stavu. A myslím si, že když posíláme něco někam, a my jsme to vznešeně nazvali, že to je dar solidarity - jsou to granáty, které budou trhat lidem nohy. To je asi jako to humanitární bombardování, které také zabíjelo. Tuším tehdy, bylo to 17 dubna 1999 při tom humanitárním bombardování, jedna z bomb, která spadla na Batajnicu, to je městys vedle Bělehradu, zabila tehdy tříletou Milicu Rakić. Byla to kazetová bomba, taková bomba, která je zakázaná ve světě, nicméně tehdy se používala při tom humanitárním bombardování. A to bombardování tehdy také bylo vedeno v rozporu s mezinárodním právem, to znamená, bylo to bez požehnání Rady bezpečnosti. To znamená, je-li tento návrat k té zahraniční politice, tak to pánbůh s námi. Tak jsem se chtěl zeptat, aby nám to představitelé vlády nějak dost detailně vysvětlili. Co nás vedlo k tomu, že posíláme na Ukrajinu náboje 152 milimetrů? A jestli by opravdu nebylo lepší tam poslat něco podobného, jako tam poslali Němci? Oni s tím mají velkou zkušenost, s tím východem. Oni vědí, že válka na východě není nic moc příjemného, tak tam aspoň poslali pět tisíc helem. To je furt lepší než tam poslat munici, která bude trhat nohy lidem. Němci aspoň tam po zkušenostech, které mají určitě velmi pestré z minulosti, tak tam posílají ty helmy.

Já bych chtěl, kdyby tedy z úst vládních představitelů tady zaznělo podrobné vysvětlení. (Předsedající: Poprosím čas, pane poslanče.) A moc děkuji za trpělivost a děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: A jestli byste mi mohl ještě jednou říct prosím na mikrofon přesný název daného bodu. Děkuji.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Podrobná informace o situaci na Ukrajině a detailní zdůvodnění daru na Ukrajinu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji mnohokrát. V tuto chvíli mám tady zrušení jedné omluvy, a to pana ministra pro evropské záležitosti, pana Mikuláše Beka, který tedy ruší omluvu na dnešní den.

A v tuto chvíli bych pozvala k řečnickému pultu k návrhu na změnu schváleného pořadu pana poslance Jaroslava Baštu - poprosila bych, aby přišel k řečnickému pultu - který také žádá zařazení nového bodu. Pane poslanče, vašich pět minut, máte v tuto chvíli slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP