(10.20 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Byla zde i příkladná spolupráce se soukromým sektorem, protože často je státní správě vytýkáno, že si nemůže dovolit odborníky, a proto byli na spolupráci s tehdejší vládou, s tehdejším ministerstvem i Poslaneckou sněmovnou přizváni i odborníci ze soukromého sektoru. Výsledkem toho byla řada doporučení, která jsme připravili i my, členové této hybridní komise, komise pro hybridní hrozby, a ve vzácné shodě, stoprocentní všech členů, až tedy na člena KSČM, pro tehdejší vládu. A já věřím, protože v té komisi byli členové současné koalice, že tato doporučení má i vláda Petra Fialy.

Já bych byl rád, protože i současná ministryně pro vědu, vzdělávání, vývoj a výzkum kritizovala komunikaci předchozí vlády a byla iniciátorkou a průkopnicí, aby byla vytvořena strategická komunikace, respektive lepší komunikace, než bylo vyčítáno vládě Andreje Babiše. Tak bych chtěl tento bod zařadit, aby nám premiér řekl, jaké kroky jeho vláda podnikla, jaké kroky v boji proti dezinformacím podnikne, jaké informace z těch doporučení, která vypracovali i členové komise, kteří jsou členové současné koalice, jaké si z toho vzala informace a jak se to bude dále vyvíjet, protože i v médiích bylo zmíněno, že se tomu nikdo nevěnuje.

Dokonce i na Ministerstvu vnitra existuje expertní tým. Je to centrum, a teď se omlouvám, neznám přesně ten název, terorismu a hybridních hrozeb, které se tomu věnuje ze sta procent. Je tam spousta kvalitních odborníků, kteří denně analyzují různé dezinformace a připravují doporučení. Ten tým je kvalitní, jsou to odborníci. A já doufám a pevně věřím, že současný ministr vnitra tento tým bude rozvíjet a naším cílem bylo, aby tyto týmy vznikly i na jiných ministerstvech. A já věřím, že se to podaří.

A proto bych rád zařadil tento bod jako druhý bod, aby nám premiér Petr Fiala řekl strategii v tomto boji proti dezinformacím, protože jak jistě víte, pandemie ještě nekončí a minimálně v této oblasti pandemie a covidu dezinformace stále bují. Takže vás poprosím o podporu tohoto bodu a zařazení na program schůze jako druhý bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za přednesení návrhu k programu schůze, čímž jsme vyčerpali všechny návrhy. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí k hlasování.

A ještě se hlásí kolega Jakob s přednostním právem. Pane předsedo, chci říct jednu věc: nyní můžete vystoupit s přednostním právem, ale už ne k pořadu schůze, protože přihláška musela padnout do půl desáté. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Já jsem si značil ty jednotlivé návrhy, je jich poměrně hodně. Prosím pět minut pauzu na poradu klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Z toho důvodu, že předseda TOP 09 žádá pět minut na poradu klubu, vyhlašuji přestávku do 10.28 hodin.

 

(Jednání přerušeno od 10.23 do 10.28 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zavolám kolegyně a kolegy do sálu k hlasování. Čas na přestávku vypršel. Ještě vás všechny odhlásím, eviduji žádost o opětovné přihlášení, požádám vás, abyste se svými kartami opět přihlásili.

Přečtu omluvu, respektive její zrušení. Pan poslanec Petr Letocha ruší svoji dnešní omluvu.

Půjdeme tedy bod po bodu tak, jak byly načteny, a dám o nich hlasovat.

 

Nejprve budeme hlasovat o zařazení prvního bodu dnešního jednacího dne, a to je potvrzení předsedů jak výboru pro regionální rozvoj, tak výboru pro obranu jako jeden bod. To je nejprve zařazení na program a poté zařazení jako první bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 88, přihlášeno je 143 poslankyň a poslanců, pro návrh 142, s tímto návrhem byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP