(11.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

V zájmu formálně právního sladění procesu přístupu České republiky k základním dokumentům EUTELSAT a jejich změnám se současnými ústavněprávními požadavky se předkládá k vyjádření souhlasu s ratifikací text úmluvy z roku 1982 a její změny z roku 1983 a 1999. Dále se předkládají k vyjádření souhlasu s přístupem Protokol a Dohoda. Vláda předkládaný materiál projednala dne 9. prosince 2019 a svým usnesením vyslovila souhlas s přístupem České republiky k Protokolu a k Dohodě a s ratifikací úmluvy a její změny. Vláda České republiky návrh na vyslovení souhlasu materiál předložila oběma komorám Parlamentu v roce 2020. Senát Parlamentu České republiky po projednání ve výborech dal souhlas k přístupu České republiky k Protokolu o výsadách a imunitách Evropské telekomunikační družicové organizace EUTELSAT, k Dohodě, kterou se mění Protokol o výsadách a imunitách Evropské telekomunikační družicové organizace EUTELSAT a dále k ratifikaci Úmluvy zakládající Evropskou telekomunikační družicovou organizaci z roku 1982 a její změny z roku 1983 a 1999. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky i přes to, že byl tento bod několikrát zařazen na program jednání, návrh v minulém funkčním období neprojednala. Návrh je proto oběma komorám předkládán znovu.

Takže to jsme se podívali na to, jak vypadá a proč máme zařazený tento zákon. Hnutí SPD s tímto návrhem zákona o této organizaci, přístupu k Dohodě a Protokolu nemá problém. Budeme hlasovat samozřejmě pro přistoupení k této Dohodě a pro tuto ratifikaci a hnutí SPD s tím dává a bude svým hlasováním dávat souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane předsedo. Hlásí se s faktickou poznámkou pan poslanec Adamec. Já bych jenom chtěl říct, aby nebyly nějaké nepřesnosti: nejde o zákon, pane předsedo, ale o mezinárodní smlouvu. Tak jenom pro ujasnění. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych chtěl poděkovat pánům z SPD, speciálně panu předsedovi Fialovi, za edukaci toho materiálu, protože nám to výrazně usnadní práci v hospodářském výboru. Já už si ji pamatuji skoro nazpaměť a myslím si, že mě dneska bude asi strašit ještě ze spaní. Ale "opakování matka moudrosti" se říká. Já za to děkuji, protože opravdu mi to usnadní práci.

Chtěl jsem jenom reagovat na ty podmínky, které panují pro zaměstnance této společnosti. Tak to bylo nastaveno v té firmě a my nejsme ti, kteří bychom to mohli změnit. Můžeme samozřejmě některé věci kritizovat, ale musíme si uvědomit také, jaké postavení té organizace v té Evropě nebo ve světě je. Takže moc děkuji a těším se na projednání v hospodářském výboru, které bude dle mého soudu velmi krátké.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí? Pan zpravodaj. Tomu dám každopádně slovo, třeba při závěrečném slově. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy k tomuto tisku? Paní místopředsedkyně se hlásí. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené poslankyně a poslanci, jenom reakci na pana poslance Adamce. Pokud se nepletu, tak byť je to zákon, tak je to i pod smlouvou, a předpokládám, že tento návrh půjde pouze do zahraničního výboru. Ale možná se pletu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. K tomu se dostaneme vzápětí, po ukončení obecné rozpravy samozřejmě budeme hlasovat o přikázání jednotlivým výborům. Já se zeptám, jestli je ještě někdo přihlášen do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Prosím o případná závěrečná slova. Zeptám se pana navrhovatele, pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nemá zájem, pan zpravodaj avizoval, že ano. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážení kolegové, děkuji všem za opakování všech podstatných faktů. Některá fakta jsme slyšeli třikrát nebo čtyřikrát, nicméně tím pádem věřím, že tu smlouvu detailně znáte. Nedostali jsme se bohužel i k dodatkům, ale věřím, že nechcete, abychom předčítali celou smlouvu a dodatky.

Každopádně chtěl bych jenom říct k té poznámce ohledně zaměstnanců - ta společnost, to znamená ta centrála, je situována ve Francii, vycházíme tedy z podmínek, které tam jsou dané, a přicházíme zde pouze k ratifikaci celkové smlouvy. Já vám děkuji za všechna vystoupení, děkuji za souhlasná stanoviska všech klubů.

Žádám tedy o přikázání do výborů a navazuji dnes na pana kolegu Bžocha a věřím, že tato smlouva bude tímto Parlamentem ratifikována tak, aby ji mohl pan prezident odsouhlasit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji panu zpravodaji. Já jsem v obecné rozpravě nezaznamenal žádné přednesené návrhy, o kterých byl se dalo hlasovat. Zeptám se pana zpravodaje, který sledoval diskusi, jestli to tak je? Žádné návrhy v obecné rozpravě nebyly formulovány.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh než určit zahraniční výbor jako výbor garanční?

Ano, eviduji žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Zároveň zagonguji, aby měli šanci přijít i kolegové z předsálí. Prosím, abyste se svými kartami zaregistrovali. Počet poslanců se ustálil.

 

Jenom zopakuji, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 103 bylo přihlášeno 127 poslanců, pro hlasovalo 127, proti nikdo. Návrh byl přijat. Potvrdili jsme zahraniční výbor jako výbor garanční.

 

Ptám se kolegů a kolegyň, jestli je návrh na další výbor, který by předmětný tisk měl projednat? Pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já jsem vyzýval tady kontaktem pana předsedu hospodářského výboru, který sám avizoval, že se tím na hospodářském výboru budeme zabývat. Tak bych navrhl ještě hospodářský výbor, aby se tím zabýval, protože tam to vždycky bylo, a myslím, že ta smlouva tam patří.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Dám hlasovat o hospodářském výboru a zároveň se opravuji: u mezinárodních smluv nemáme garanční výbor, čili odhlasovali jsme zahraniční výbor jako jeden z výborů, který se tou smlouvou bude zabývat.

 

Dobrá, je tu návrh na další výbor, a sice výbor hospodářský.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby se tímto tiskem zabýval i hospodářský výbor? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 104 bylo přihlášeno 134 poslanců, pro hlasovalo 132, zdrželi se dva. Návrh byl přijat, tiskem 91 se bude zabývat i hospodářský výbor.

 

Je ještě další návrh na případný alternativní výbor, který by se předmětným tiskem měl zabývat? Neeviduji.

A tím jsme se vypořádali v rámci prvého čtení v rámci tohoto tisku se vším. Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu navrhovateli a končím projednávání bodu číslo 57. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP