(19.50 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Závěrem: jsem si vědoma problémů v těchto lokalitách, nijak je nesnižuji, ale tento zákon bohužel není řešení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní zde mám přihlášené tři faktické poznámky. Poprosím paní poslankyni Janu Pastuchovou. Máte slovo, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Už jsem se lekla, že paní poslankyně, vaším prostřednictvím, Richterová nevystoupí, protože známe její projevy z minulého volebního období. A vzpomeňte si, poslanci ODS, na zákon třikrát a dost. Všichni jsme pro něj zvedli ruku, jediní Piráti pro něj ruku nezvedli, protože se v těch vesnicích můžou dělat neplechy, všichni je můžou dělat. Ale interpretace paní poslankyně si můžete přečíst, takže Piráti byli vždy proti zrušení, protože nikdo nemusí chodit do školy, tak mu dáme ty dávky a je to všechno v pořádku.

Já chci říct k tomu šetření, paní poslankyně. Nevím, s kým mluvíte vy, já jsem si šla sednout na úřad práce, seděla jsem tam a dívala jsem se, kdo si pro ty dávky chodí. To jsou lidé, kteří se čtyři období své rodiny neučí pracovat, ale učí se, jaká dávka nám od toho státu zase přijde a jak ji nejlépe dostat. Týká se to teď i energií. Mluvila jsem o tom s úřady práce. Na úřady práce si teď pro energie přijdou lidé, kteří znají, jak to na tom úřadu práce chodí, znají ty dokumenty. Ale střední třída, která by se tím měla zabývat, se na to vyprdne, protože to je moc byrokracie. Chodí tam opravdu jen tito. Máme na to 3 miliardy, ale zeptejte se, kolik bylo vyplaceno. Takže postoji Pirátů se opravdu nedivím. My jsme zvedli ruku pro návrh ODS třikrát a dost. Všechny tady mrzelo, že se zrušila bezdoplatková zóna, a teď, když tady navrhujeme nějaké zpřísnění dávek v hmotné nouzi, tak lidi, kteří tu v minulém období seděli v koalici a spolupracovali s námi na tom, teď zvednou ruku a zabijou to v prvním čtení? Tak to udělejte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní s faktickou paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím reagovat na pár podnětů, které tady řekly moje předřečnice. Jednak jsem tady řekla standardy bytu, co to má obsahovat - jsou to funkční dveře, je to jedna obytná místnost a tak dále. Jsou to opravdu jednoduché parametry, ale nikoliv takovéhle věci, kde potom vyrůstají naše děti - naše budoucnost. Z toho potom vyroste jenom další generace lidí, kteří budou na sociálních dávkách, protože bohužel, tak to je, a na tom se shodují i pedagogové nejenom z vyloučených lokalit.

Co se týká vyřazení z evidence úřadu práce, to tady říkala paní místopředsedkyně Richterová. Ano, může dojít k vyřazení z úřadu práce za nedodržování určitých povinností, to však ale neznamená, že ten člověk nezůstává dál v systému dávek hmotné nouze a dál nepobírá sociální dávky.

Co se týká standardů pro ubytovny, to jsme řešili s Ministerstvem práce a sociálních věcí již v minulém volebním období a bylo nám jasně sděleno, že standardy pro ubytovny už dávno jsou a jsou funkční. Ale co chybí, jsou právě standardy na byt, které jsem tady řekla a byly velice jednoduché. Není na tom nic složitého a myslím, že si skutečně nikdo z nás nepřeje, aby v tomhle vyrůstaly další generace - naše budoucnost. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Radek Koten a připraví se paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Já bych velmi rád zareagoval na předřečnici, paní místopředsedkyni Richterovou. Ti z vás, kteří zde byli v minulém období, jistě víte, že Pirátská strana tady ten zákon zabila několikrát, protože byl několikrát ve třetím čtení, ale nikdy se to nepodařilo doprojednat, protože nebyla politická vůle, hlavně tedy ze stran Pirátů, Protože Piráti mají pravděpodobně rádi nepořádek a velice rádi budou dávat stále více prostředků na tyto výplaty. Když se podíváme do historie a podíváme se do nějaké statistiky, tak zjistíme, že každých třináct let se tato částka zdvojnásobí. Já si myslím, že je potřebné, aby děti z těchto rodin měly šanci, měly životní šanci chodit do školy, něco se vyučit nebo získat nějaké vzdělání na střední nebo vyšší škole, popřípadě vysoké škole, ale tím to tady vlastně úmyslně blokujeme. Takže Piráti jsou v podstatě pro to, aby děti z těchto rodin neměly šanci, protože my jiným způsobem ty rodiny nemůžeme motivovat k tomu, aby je posílaly do školy. To si myslím, že je důležité, aby tady zaznělo. Takže, prosím, už to tady znovu neblokujte a pusťte to do dalšího čtení. Dívají se na vás občané. Taky ta volitelnost, ti čtyři poslanci, to je přesně ten výsledek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom skutečně dvě faktické opravy paní navrhovatelky. Samozřejmě že ten, kdo je vyřazen na šest měsíců z evidence nezaměstnaných, protože byť jen jednou odmítl nabízené zaměstnání, a nesmí odmítnout ani práci na poloviční úvazek, jenom konstatuji, tak samozřejmě že tento člověk, pokud je osobou v hmotné nouzi, přijde zároveň na tři měsíce o statut osoby v hmotné nouzi. Tak to je tedy faktická oprava toho, co bylo řečeno.

A stejně tak k těm sankcím. Pro ty, kdo neposílají děti do škol, tak těch už máme šestero. Tento zákon k nim, pokud vím, už vlastně nic nového nepřidává, protože navrhuje tutéž sankci, která už je jinde. Ale co je důležité, máme už šestero sankcí za neposílání dětí do škol.

A poslední věc, my vůbec nikdo nevedeme spor o to, že pomoc v hmotné nouzi má být jenom pro potřebné, pro ty, kdo si práci hledají, proto znovu odkazuji na to, jak se odnímá ten status, ta podpora v okamžiku, kdy člověk, byť i poloviční úvazek, cokoliv odmítne, ale chci zdůraznit, že bohužel tohle opravdu napomáhá spíše obchodníkům s chudobou, nedopadne to primárně na ty ubytovny a bude to spíše lidi udržovat v šedé ekonomice. Nezafunguje to tak, jak tady říkáte. Děkuju za vyslechnutí této faktické poznámky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji a vidím zde další faktické poznámky: paní poslankyně Barbora Urbanová, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Já budu velmi stručná. Jenom se za hnutí STAN přihlásím ke stanovisku paní kolegyně Richterové. Tedy já jsem velmi citlivá na to, že se tady napadáme, kdo má jakou volitelnost, jestli jsou to 4 poslanci, nebo 33. Já bych to sečetla, je to 37, pane kolego. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní s faktickou paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já taky jen krátce, prostřednictvím vašim, ke starostům. Kolik vás tu sedí starostů? Vy ty problémy na těch obcích nemáte? Já teď nemluvím o politice, co jste tady diskutoval, kolik vás je, to mi je jedno. Ale starostové, kteří tu sedí, vadilo jim, že se zrušily bezdoplatkové zóny, zvedli jsme všichni ruku mimo Pirátů pro třikrát a dost, takže vy nechcete, abychom trošku ztížili ty podmínky pro výplatu dávek?

A ohledně těch šetření, paní místopředsedkyně Richterová, vaším prostřednictvím, jděte na ten úřad práce a zeptejte se, kolik ta úřednice měla před pěti lety svých klientů na kontrolu, kdy jim vyplácela, znala každého, jak bydlí, kde bydlí, jestli nepracuje načerno. A dneska jich má dvě stě padesát, takže nemá šanci na ty kontroly ani chodit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní se s faktickou přihlásil pan předseda Jakub Michálek.

Ještě, než mu dám slovo, přečtu omluvu: od 19.30 do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Patrik Nacher z pracovních důvodů. Pane předsedo, máte slovo. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP