(20.00 hodin)

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, jenom velmi krátká reakce, vaším prostřednictvím, na pana Kotena. Naši koalici, tedy koalici Pirátů a Starostů, volilo 840 000 lidí. To je daleko víc než SPD. Vy z SPD jste tady lhali, že bude covidová diktatura. Vy jste tady lhali, že Česko vyvolává válku na Ukrajině. No, to je už úplně zrada na občanech. A teď tady lžete, že prosazujeme nepořádek na vesnicích? No, nezlobte se na mě, ale já už nevím, kdo těm vašim výmyslům věří.

Opravdu, není to tak, je to pouze snaha populisticky parazitovat na nenávisti k lidem. Pojďme ty problémy řešit, ano, ty problémy tady jsou, sedněte si s panem ministrem, určitě s vámi se o tom bude rád bavit, a připravme společně něco, co má hlavu a patu. Ale jak tady zaznělo, tento návrh k žádnému řešení nepřispěje, a proto ho taky zamítneme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane předsedo. Nyní s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Marek Novák. Prosím, pane poslanče. A dále se pak připraví paní poslankyně Urbanová, Koten a paní poslankyně Eva Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Hezký večer, já jenom velmi krátce k paní Golasowské, prostřednictvím paní předsedající. To bydlení a termín 2025, respektive standardy bydlení a vaše připomínka k tomu, že potřebujeme zákon o bydlení a podobně. My máme přece jasně stanovené podmínky v tom zákoně, respektive návrhu zákona, kde říkáme, jaké jsou standardy bytů. Nemyslím si, že je to něco, co by odporovalo tomu, aby se slušně bydlelo. Právě dnes se bydlí špatně. Vezměte si, budete bydlet bez oken s dětmi, budete bydlet bez topení s dětmi, budete bydlet bez vody s dětmi? Do takovýchto domů jdou dávky, a to my nechceme. A myslím si, že to nechcete ani vy. Právě i proto je tam odložena účinnost v tomto případě, aby byl čas na to přejít, a my můžeme následně i diskutovat o tom, aby se ta účinnost odložila ještě dále, protože my si uvědomujeme, že je nějaký čas na projednávání toho zákona.

Úřady že budou zahlceny kontrolou? No, to nevím, slyšeli jsme to číslo, kolik těch kontrol bylo, dokonce jsme slyšeli, že 1,3 % našla závady. No, dobře, protože nemají v ruce nástroj, aby těch závad mohli prokázat víc.

Že to neřeší vyloučené lokality, neřešíme možná vyloučené lokality, ale dokonce neřešíme ani šedou ekonomiku? Ti lidé si vydělávají prodejem drog, chápete to? Nevydělávají si tím, že jdou někde k lopatě dělat načerno, takhle to prostě není a nefunguje.

A že vláda připraví nový návrh zákona? Asi připraví, ale já jsem se dočetl... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) že do července, ale to přece není důvod k tomu... (Předsedající: Váš čas vypršel.) ... abychom aktuálně... (Otáčí se k předsedající.) Můžete mě nechat domluvit větu?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ne, nemůžu, protože uplynuly již dvě minuty. (Poslanec Novák: Tak se přihlásím znovu.) Můžete se přihlásit k další faktické a pak vás ráda nechám mluvit.

A nyní s faktickou poznámkou se dále přihlásila paní poslankyně Barbora Urbanová a připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Já opravdu jenom fakticky. Já se tady nechci hádat, stanoviska byla přednesena, nicméně Starostové a nezávislí nepodpořili "třikrát a dost". Nebyli to jenom Piráti, my jsme to nepodpořili společně, takže aby to tady padlo tak, jak to doopravdy bylo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou pan poslanec Radek Koten a připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych velice rád reagoval, vaším prostřednictvím, na pana poslance Michálka. Ano, tyto problémy tady jsou dlouhodobé, řeší to tady již několik vlád, řeší se to více jak dvacet let, možná ještě déle. Řeší se to i pomocí neziskových organizací, ale očividně tyto neziskové organizace, které jsou napojeny na penězovody, vám dávají podklady. To je zcela evidentní. Takže vy to budete bránit v podstatě do roztrhání těla a do té doby, než dojdou peníze pro ty neziskové organizace.

Já si myslím, že skutečně není řešení to nechávat v tomto stavu a jenom ten problém prohlubovat, protože myslím si, že každý skutečně má právo žít důstojný život, a hlavně pro něj musí dostat šanci, protože pokud tady budeme vychovávat další a další generace, které nebudou mít šanci uplatnit se v životě a budou závislé jenom na sociálních dávkách, tak to je přesně ten váš přístup. Ale není to skutečně hledisko obyčejných občanů, kteří v těch vyloučených lokalitách žijí, anebo kteří tam žijí delší dobu a ty vyloučené lokality se z tohoto staly. A to i díky tomu, že v podstatě přidělujete byty lidem na sociálních dávkách, kteří zneužívají systém a neposílají děti do školy. Potom se z toho skutečně ty vyloučené lokality stávají i z běžných čtvrtí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou paní poslankyně Eva Fialová a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já jsem pak přihlášena ještě do obecné rozpravy k některým věcem, co tu zazněly, ale ze židle mě zvedlo opravdu vyjádření pana Michálka, a tímto bych, vaším prostřednictvím, k němu ráda hovořila. Mluvil tady o rozdělování společnosti a nenávisti, tak já mu dám jeden příklad, a měli byste si pak jako koalice PirSTAN sáhnout do svých vlastních řad a podívat se, kdo za vás bude kandidovat jak do krajských voleb, tak do komunálních.

U nás je jeden případ, kdy starostka jednoho hnutí, já ji mám možná i osobně docela ráda, ale vyvolala opravdu nenávist, kde hnutí ANO prosazuje sociální bydlení a projekt výstavby sociálních bytů. A tento člověk za vás podněcuje petice, nenávist, rozvracování, tupé protiakce, kde neví definici, co je sociální bydlení. Takže udělejte si pořádek nejdřív ve svých vlastních řadách, jak kdo to vnímá, jak k tomu starostové přistupují, a nedávejte etnické problémy mezi jednotlivé lidi. A mě tady opravdu nikdo nemůže nařknout, že nejsem zastánce lidí, že i v těchto lokalitách si pozornost spousta lidí zaslouží a spousta z nich je potřeba vytáhnout a nabídnout jim tu pomoc.

Ale my jsme se tu bavili o tom, že budeme skládat střípky dohromady, a tohle je jeden z těch střípků, ta problematika je širší. Ale vy to nechcete slyšet, protože to není vládní návrh, ale minulé období se na tomto opravdu pracovalo přes dva roky intenzivní práce společně i s Ministerstvem práce a sociálních věcí, je tam spousta pozitivních věcí a vy to tu zabijete. A vzkaz pro PirSTAN - podívejte se do vlastních řad, jak kdo co hájí, jak kdo co říká.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Já jenom řeknu pár faktů. Naopak, já si myslím, že sociální práce v některých vyloučených lokalitách funguje velmi dobře přes různé charity, u nás například v Moravskoslezském kraji je výborná Slezská diakonie, která pracuje ve vyloučených lokalitách přímo v rámci sociální práce. Ale nějakým způsobem se tady toto míjí právě s těmi lidmi, kteří tam bydlí, poněvadž i statisticky nám stoupá rok od roku počet vyloučených lokalit, a u nás ti lidé skutečně v jednom vchodu bydlí s dírami na sociálních zařízeních ve zdi za šílené peníze u byznysmenů s chudobou na hromadě vedle rodin s dětmi, tak jsou tam senioři, kteří jsou vyloučeni sociálně, plus samozřejmě třeba lehce mentálně postižení lidé.

My jsme tady v minulém volebním období měli přece připraven zákon o dostupném bydlení, dokonce si myslím, že vznikl i zákon o sociálním bydlení. Myslím si, že bychom se mohli o to naopak opřít, o to minulé volební období, a přijít s nějakým refreshem těchto zákonů, ale zabíjet právě to, co v minulém volebním období prošlo až do třetího čtení, tady v tomto volebním období ve čtení prvním, se mi zdá zbytečné, protože naopak můžeme se opřít o tento zákon, bavit se o něm na výborech, bavit se o něm do hloubky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP