(20.10 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Ten problém je samozřejmě širší. Obce se zbavovaly svých bytových fondů, nemohou nabídnout de facto lidem u sociálního vyloučení žádné další ubytování. A já si pamatuji, že my jsme nachystali na MMR, Klára Dostálová, zákon o dostupném bydlení, který tady naopak zase současnou koalicí přijat nebyl. Takže já nerozumím naopak de facto, co současná koalice chce, jakou má vizi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Váš čas vypršel, děkuji za dodržení času.

Nyní jsme vyčerpali všechny faktické poznámky a do rozpravy se řádně přihlásila paní poslankyně Renata Oulehlová a připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji, paní předsedající. Chtěla bych ozřejmit některé věci, které tady padly. My se tady bavíme, nebo ten zákon je hlavně na osoby, které pracovat nechtějí. To je to důležité říct. Máme prostě lidi, kteří žijí tak, jak žijí. Ničí byty, to je důležité říct, že ty byty ničí. Ty byty se nevybydlely samy, ty někdo zničil. Asi znáte všichni sídliště v mnohých městech, jak to vypadá. Máme obchodníky s chudobou, kteří parazitují na těch nejchudších, to se shodneme. My jsme již několikrát poslali všechny kontroly, hygienu, hasiče... Prostě není šance nějak to bydlení jim zlepšit. My všichni platíme horentní sumy lidem, kteří na těchto lidech parazitují.

Chtěla bych říct paní místopředsedkyni, prostřednictvím paní předsedající, že ubytovny už dávno nemáme. A my rádi vzpomínáme na dobu, kdy jsme ubytovny měli a ti lidé byli aspoň koncentrovaní na jednom místě, protože se stalo to, co nám doporučovali různí odborníci, že tím, že se vytvořila ghetta, jsou takovéhle situace. Nám se v Sokolově stalo to nejhorší, co se stát mohlo, že ti lidé se opravdu rozmístili v celém městě, kde obchodníci s chudobou skupují byty. Podotýkám, že město Sokolov má poměrně velký bytový fond, že my jsme všechno neprodali, všechny byty, ale firmy, které vlastnily kdysi byty, své byty prodávaly. Proto se toto stalo. Stačí, když v jednom slušném vchodě je jedna rodina takovýchto výtečníků. Během měsíce oni dokážou tak znepříjemnit život lidem, kteří ráno vstávají, kteří jdou do práce nevyspalí, protože tihle výtečníci jsou schopni, a možná je to i po dohodě s člověkem, který jim ten byt pronajímá, třikrát za noc přejet vařečkou topení, aby se jo nevyspali, takže těm lidem se jde výborně do práce, jejich dětem do školy s vědomím, že z jejich daní se platí tito lidé. A to, co jsem říkala - zavoláte policii, ale nic nevymůžete, prostě nic se neděje. Takže musím říct, že to, že jsou rozptýleni, bylo to nejhorší, co se nám mohlo stát. A opravdu chci ujistit paní místopředsedkyni, že ubytovny už jsou dávno passé.

Paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, hovořila o masivní podpoře ve školách. My se tak mnoho zaměřujeme na ty školy, my se tak snažíme, aby to fungovalo, ale co uděláte, když vám tam ty děti prostě nepošlou? Mluvila jste o kontrolách, že máme šest kontrol, ale jak to máte udělat, když oni jim rodiče tu omluvenku napíšou? Dneska už nemusí být od lékaře, takže dítě má úplně v pohodě 200, 300 hodin zameškaných, ale omluvených. Tak kde chcete vzít?

Pak jsem si tady poznamenala: starostové. Potom, co se zrušily bezdoplatkové zóny, tak došlo k tomu... Nebo takhle, možná ještě kdyby vlastně... Ústavní soud - pochopil vůbec princip bezdoplatkových zón? Nám se stalo to, že nám se hrnulo velké množství lidí do našeho města vůbec bez vazby na město, na kraj, ale prostě šli za bytem, za lidmi, kteří jim ty byty draze pronajímali. Když se toto zjistilo, naštěstí jsme měli nástroj, bezdoplatkové zóny. Město Sokolov bylo úplně první v republice, které bezdoplatkové zóny zavedlo. Určitě nebyly všespásné, to vůbec, ale stalo se to, že ti lidé nepřicházeli v tak masivním množství. Dále se stalo to, že i ti vykukové, kteří na nich parazitují, se snažili aspoň o jakýsi standard bytu, aby jim ti lidé necirkulovali po městě. Ty rodiny se nám stěhovaly třeba po měsíci a my jsme nebyli schopni zahájit vůbec žádnou sociální práci, ale vůbec žádnou, protože jsme nevěděli, kde jsou. Bezdoplatková zóna tohle vyřešila a situace se začala aspoň trošku zlepšovat. Ale bohužel, pak přišlo to rozhodnutí, které to zase zvrátilo. (Hluk v pravé části sálu, kde se tvoří hloučky diskutujících poslanců.)

Musím říct, že je třeba - nevím, jestli to víte - ale je taky zajímavé, že my třeba v Sokolově toho nejaktivnějšího obchodníka s chudobou, který má dneska už cirka 150 bytů, odhadem si přijde měsíčně minimálně na 400 000, a to jsme asi hodně při zdi, tak sám je v evidenci úřadu práce, protože zákonodárce prostě má mezeru... (Řečnice se kvůli hluku obrací na předsedající.) Mohla bych prosím poprosit?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Samozřejmě, paní poslankyně. (Poslankyně Oulehlová: Omlouvám se.) Vážení kolegové v pravé části, prosím, abyste dali možnost, aby paní poslankyně mohla dokončit svůj projev v důstojné atmosféře. Děkuji.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji mnohokrát. Tak tento člověk, který parazituje na těch nejchudších, je sám v evidenci úřadu práce. Je to tak, že se přihlásí poslední den v měsíci, odhlásí se první den měsíce následujícího a my se o něj všichni dva měsíce pěkně postaráme. On se nám směje do očí. Řešila jsem to ještě s paní Sadílkovou, s paní generální ředitelkou Úřadu práce (ČR), prostě ta díra je tam pořád. Dřív jsme měli jenom toho jednoho, dnes už jich máme patnáct.

Další problém je příbuzenská pěstounská péče. Máme 207 pěstounů, z toho 197 je příbuzenská pěstounská péče. Chodí nám na OSPOD už těhotné ženy se svými matkami, kterým kdysi tu těhotnou matku té budoucí babičce odebral OSPOD, protože se o ni nestarala, ale my jim dneska dáme dítě, vlastně vnuka, a velice dobře je za to odměníme. Ty děti jsou v převážné většině stejně u matky, ale prostě tak to je a tak nám to zřejmě vyhovuje. (Hluk v levé části, kde se taktéž utvořily hloučky.)

Kdybych mohla ještě k těm starostům. Je nás tady mnoho starostů a v momentě, kdy...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, omlouvám se, přeruším vás. Tentokrát prosím kolegy a kolegyně z levé části. Prosím o klid. Děkuji. Můžete pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP