(9.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Další pozměňovací návrhy: Lucie Šafránková tady už individuálně navrhuje zvýšit peníze konkrétně o 100 milionů na udržení dostupnosti sociálních služeb pro občany se zdravotním postižením. Takže my tady, ať to nemusím celé vyjmenovávat, máme tady také, zvyšujeme částku na náhradní výživné pro nezaopatřené dítě. Vy snižujete podporu rodičům samoživitelům, my to chceme zase zpátky dorovnat. Prostě to je takový programový střet tohleto, ta vládní pětikoalice, která je totálně proti slušným lidem. To je šílené, co vy jste tady navrhli. Ještě v téhle situaci, kdy lidi nemají peníze, a ještě navyšujete miliardy Evropské unii. To je potřeba opakovaně zdůraznit, co v tom rozpočtu děláte, to je úplně neuvěřitelné. Sami sobě si navyšujete na Úřadu vlády a Evropské unii a berete slušným lidem. To je potřeba opravdu tady zdůrazňovat opakovaně.

A také samozřejmě navrhujeme zvýšení podpory osobám se zdravotním postižením, formou třeba i příspěvku na mobilitu, příspěvku na zvláštní zdravotní pomůcky a tak podobně. Ale vždycky je to na té výdajové straně tak, aby to bylo z položek, já jsem tady namátkou příklady říkal, které jsou z našeho pohledu zbytné.

Takže to jsem v kostce probral část našich pozměňovacích návrhů. SPD navrhuje, jak jsem již v úvodu sdělil, 21 pozměňovacích návrhů celkem za 59 miliard korun. V podstatě znovu říkám, principiálně je tohle podpora slušných lidí a přesně říkáme, kde na to vzít. Takže znovu říkám, jak už jsem tady vysvětlil, že my v SPD prostě pro takové vládní rozpočty, které nemají ani symbolicky nastavené parametry nějaké efektivity, prostě hlasovat nemůžeme a nebudeme. A znovu zopakuji, že hnutí SPD podporuje slušné občany, a z toho nebudeme ustupovat.

A znovu shrnu úplně na závěr už jenom pár větami, že vláda Petra Fialy v rozpočtu na letošní rok, to je ten rozpočet, za který je odpovědný ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, tak vy snižujete podporu zdravotně postiženým občanům, snižujete podporu rodičům samoživitelům, snižujete podporu důchodcům, snižujete podporu studentům - s tím SPD pochopitelně zásadně nesouhlasí. Navíc vláda Petra Fialy přináší snížení úrovně zdravotní péče, nízké hodnocení potřebných profesí, jako jsou například hasiči, policisté, vojáci, nepedagogičtí pracovníci a tak dál. No, nízké - vy jste jim zrušili slíbené peníze. A tento vládní státní rozpočet, vládou navržený státní rozpočet, je zároveň proinflační a protirůstový, protože omezuje investice.

Takže děkuji za pozornost a my takovýhle rozpočet opravdu podporovat nebudeme. A prosím zároveň poslance, kteří by chtěli alespoň trochu myslet na občany, především z vládních řad, aby podpořili naše pozměňovací návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo.

Ještě než dám slovo dalšímu přihlášenému s přednostním právem, panu poslanci Andreji Babišovi, přečtu omluvy. Mám zde poznámku, že se ranní jednání bezpečnostního výboru protáhlo, a poslanci tohoto výboru se omlouvají, zatím průběžně do 9.45. Dále pan poslanec Kott ruší omluvu z dnešního dne a omlouvá se na zítra 11. 3. od 10 do 12 hodin z důvodu návštěvy lékaře. Dále dnes z dopoledního jednání se omlouvá pan poslanec Rudolf Salvetr z pracovních důvodů a poslední omluvou je omluva pana poslance Miroslava Zborovského dnes od 9 do 12 hodin z rodinných důvodů.

A nyní prosím, s přednostním právem je do rozpravy přihlášen pan předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Poté se hlásí s přednostním právem a připraví se paní předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych se k návrhu stávajícího rozpočtu vyjádřil velice stručně. Rozpočet je už dávno překonaný, neaktuální. Ten rozpočet má podseknuté příjmy. Dnešní vláda vůbec nemluví o příjmech, Respektive mluví, mluví o tom, že se vzdá EET, ale vůbec nechápu, proč pan ministr financí říká, že EET nic nepřineslo, což je samozřejmě nepravda, EET přineslo desítky miliard a ročně přináší 13 miliard. A pokud vám to pan náměstek Kouba nedal, asi má strach, že když vám dá tu pravdu, že dostane padáka. Ale je to jednoznačné, je to jednoznačné. A pan premiér - a já jsem rád, že tentokrát je v Bruselu, protože to je důležité, aby byl tam a abychom se konečně dozvěděli od Macrona, co vlastně s tím Putinem mluvil dvě hodiny a co bude dál v Evropě, to je strašně důležité - a to EET, pan premiér říkal, že to pomůže podnikatelům. Ano, těm nepoctivým to pomůže, takže vracíme se do časů, kdy zase se budou všichni ptát: Chceš to na fakturu, nebo bez faktury? A to všichni víme, jak to je. Mě to mrzí, EET byl elektronický projekt, nejdůležitější elektronický projekt. Byl to zákon roku a divím se, že tato vláda, která chce digitalizovat, vůbec nevyužívá, nechce využívat EET jen z hlediska těch informací.

Takže já jen zopakuji, že my určitě jako opozice podporujeme vládu v krocích z hlediska podpory Ukrajiny. Proto podpoříme pozměňovací návrhy 2,8 miliardy, 1,8 miliardy pro vnitro a 1 miliarda pro obranu. Naopak, my jsme ještě vlastně navrhovali, o tom bude mluvit paní Schillerová, naše předsedkyně, o všech těch pozměňovacích návrzích, které samozřejmě navrhujeme, ale my podporujeme tyto návrhy.

Chtěl bych jenom upozornit stávající vládu, že samozřejmě pomoc uprchlíkům je velká výzva, je to logistická záležitost. Je to něco podobného, jako my jsme bojovali proti covidu. A samozřejmě zdravotnictví tím, že přišlo o tolik peněz, tak jenom bych chtěl upozornit, že jeden státní pojištěnec stojí ročně 21 000 korun, a pokud tady budeme mít 250 000 Ukrajinců, tak je to do rozpočtu 5 250 000 000. Zůstatky pojišťoven v roce 2020 byly 60 miliard, 2021 50 miliard, koncem tohoto roku to bude 25 miliard a nápor na zdravotnictví bude obrovský.

Takže k tomu rozpočtu: vláda zapomíná, pan ministr financí zapomíná, že má příjmy, že tam má stále 213 miliard z programu evropských fondů 2014 až 2020, že to předfinancovává. Já jsem se vždycky ptal paní ministryně, kolik má v tom peněz, jaká je tam díra. To znamená, že ti, kteří žádali o dotaci, už dostali peníze a potom se čeká na evropské peníze. A jestli je tam šedesát nebo stovka nebo kolik, to nevím, ale zkrátka vláda nemluví o příjmech. A dostali jste tedy vlastně v rámci makro, 20. ledna jste dostali těch 62 miliard navíc. Samozřejmě, vy se snažíte tady namluvit lidem, že jste snížili deficit, mluvíte o deficitu. Samozřejmě je jednoduché, pokud bychom odpočítali to, co měla paní Schillerová, ten deficit a těch 62 miliard, tak dostaneme rozdíl 34 miliard, pokud to vezmeme jenom přes ten deficit.

Důchodcům bychom samozřejmě dali, pan premiér nás kritizuje, náš rozpočet, ale ten rozpočet byl schválen vládou 30. 9. a samozřejmě, kdybychom my byli u vlády, tak bychom ho revidovali, ten rozpočet, samozřejmě bychom ho změnili. Takže kritizovat nás za rozpočet schválený 30. 9. není fér. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP