(15.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

To rozhodla vláda včera, to jste nemohli tam na tom hospodářském výboru vědět. Možná jste si to špitali někde, já nevím, ale my to třeba víme od včerejška a naši členové hospodářského výboru to určitě nevěděli, takže ta otázka je jednoduchá. My jsme se jenom pana ministra zdvořile ptali, kde vezme další 4,5 miliardy, to je celé. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A jedna faktická střídá další faktickou. Nyní pan poslanec Ivan Adamec. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuju. Já neslibuji, že to bude naposledy, podle rozpravy. No, my jsme také nevěděli, že začne válka na Ukrajině a že situace se naprosto změní, že ten svět prostě bude jiný.

A ještě chci říct jednu věc: daně, ekonomiku přece neschvaluje vláda, to schvaluje Parlament. To znamená, až to schválíme my, tak pak řešme problém, že tam bude minus 4 až 5 miliard korun. Ale v tuto chvíli to tak není. Tak se bavme o reálném rozpočtu, protože dokud Parlament neschválí zrušení silniční daně pro kategorii soukromých podnikatelů, živnostníků, tak se nemáme o čem bavit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Toto zatím byla poslední přihláška do všeobecné rozpravy. Čili poslední kontrola, zda má ještě někdo zájem vystoupit ve všeobecné rozpravě? Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím.

A optám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan zpravodaj také není.

A jelikož nezaznělo nic k hlasování, přistoupíme k rozpravě podrobné, tu otevírám. A tam se již o slovo přihlásil pan zpravodaj Ondřej Lochman v podrobné rozpravě. Prosím, pane zpravodaji, je potřeba načíst alespoň číslo usnesení.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Tak, přátelé, věřím, že se vrátíme k racionální diskusi. Chtěl bych vám přednést jednak usnesení hospodářského výboru, a tedy usnesení, které... pro tuto Sněmovnu. Jsme u sněmovního tisku 152 a v rámci hospodářského výboru jsem byl zmocněn, abych vám přednesl zprávu, která již proběhla, o výsledcích tohoto projednávání rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2022, a usnesení hospodářského výboru bylo, že "doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 152, Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2022 a střednědobý výhled pro rok 2023 a 2024, v předloženém znění". Prosím vás tedy o podporu tohoto tisku, tohoto zákona a věřím, a jsme i připraveni na hospodářském výboru s vámi řešit konkrétní věci jednotlivé věci v údržbě, v investicích, a věřím, že to tím pádem bude racionálnější. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení návrhu usnesení. Táži se, zda je zájem o vystoupení ještě v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, tedy končím podrobnou rozpravu a gonguji, abych přivolala kolegyně a kolegy do sálu.

Ano, odhlásím vás, ale prosím vás, kromě odhlášení je ještě potřeba se optat na to, zda je zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě? Takže prosím, všichni se přihlaste vašimi registračními kartami.

A jenom se ujistím, že není zájem o závěrečná slova? Není.

 

Máme jasně načtený návrh usnesení, ten jste slyšeli, a znamená to de facto schválit podle návrhu výboru. Už se nám ustalují počty v sále a já věřím, že mohu zahájit hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Takže to bylo, kdo je pro. Nyní, kdo je proti?

hlasování číslo 98 bylo přihlášeno 169 poslanců a poslankyň, pro 105, proti 62, takže konstatuji, že tento návrh usnesení byl schválen.

 

Tímto končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a my se můžeme posunout dál, můžeme přistoupit k bodu následujícímu. Tím je bod číslo

 

3.
Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle § 1, § 2 a § 2d
zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 46/

Tento materiál má být uveden panem ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou, tak bych ho poprosila, aby přistoupil k pultíku, a ještě poprosím pana zpravodaje Petra Bendla, aby také šel ke stolku zpravodajů. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi představit materiál Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle § 1, 2, 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů. Předkládaný materiál obsahuje dotační programy pro rok 2022, jejichž účel včetně rozsahu finančních prostředků podle § 2d odst. 1 zákona o zemědělství schvaluje pro každý rok po projednání vládou Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky současně se státním rozpočtem.

Návrh finančních prostředků ze státního rozpočtu určených na dotační programy pro rok 2022 je stanoven ve výši 5 miliard korun, respektive 4 050 200 000, to jsou dotace k hospodářskému výsledku neboli neinvestiční dotace, a 949 800 000 dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku neboli kapitálové výdaje. Finanční prostředky určené na dotační programy vyjma programu 6 Genetické zdroje budou převedeny do rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu. Prostředky určené na dotační programy Zemědělství jsou v návrhu rozpočtu pro rok 2022 na stejné úrovni jako po posílení prostředků dotačních programů v předchozím roce. Rozdělení finančních prostředků na jednotlivé dotační programy směruje do odvětví živočišné výroby celkem cirka 3,5 miliardy korun, do rostlinné výroby něco málo přes 470 milionů korun, do odvětví potravinářství 848 milionů korun a ostatní aktivity necelých 194 milionů korun. Do materiálu je stejně jako v loňském roce zařazen rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství tak, aby mohl být v případě potřeby spuštěn a administrován, a to v souladu se zákonem o zemědělství.

Program je uváděn bez finančních prostředků. V případě vzniku škod způsobených například přírodními pohromami, mimořádnými událostmi, nepříznivými povětrnostními podmínkami bude spuštěn a financován na základě příslušného usnesení vlády České republiky. Návrh dotačních programů Zemědělství pro rok 2022 byl dne 25. října 2021 schválen vládou České republiky usnesením číslo 926. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny projednal návrh dotačních programů dne 22. února tohoto roku na své čtvrté schůzi, přičemž doporučil svým usnesením číslo 21 Poslanecké sněmovně tento dokument schválit.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o schválení materiálu Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle § 1, 2, 2d zákona o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, které jsou doporučené zemědělským výborem Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP