Čtvrtek 10. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

3.
Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle § 1, § 2 a § 2d
zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 46/

Tento materiál má být uveden panem ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou, tak bych ho poprosila, aby přistoupil k pultíku, a ještě poprosím pana zpravodaje Petra Bendla, aby také šel ke stolku zpravodajů. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula Dobrý den, děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi představit materiál Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle § 1, 2, 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů. Předkládaný materiál obsahuje dotační programy pro rok 2022, jejichž účel včetně rozsahu finančních prostředků podle § 2d odst. 1 zákona o zemědělství schvaluje pro každý rok po projednání vládou Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky současně se státním rozpočtem.

Návrh finančních prostředků ze státního rozpočtu určených na dotační programy pro rok 2022 je stanoven ve výši 5 miliard korun, respektive 4 050 200 000, to jsou dotace k hospodářskému výsledku neboli neinvestiční dotace, a 949 800 000 dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku neboli kapitálové výdaje. Finanční prostředky určené na dotační programy vyjma programu 6 Genetické zdroje budou převedeny do rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu. Prostředky určené na dotační programy Zemědělství jsou v návrhu rozpočtu pro rok 2022 na stejné úrovni jako po posílení prostředků dotačních programů v předchozím roce. Rozdělení finančních prostředků na jednotlivé dotační programy směruje do odvětví živočišné výroby celkem cirka 3,5 miliardy korun, do rostlinné výroby něco málo přes 470 milionů korun, do odvětví potravinářství 848 milionů korun a ostatní aktivity necelých 194 milionů korun. Do materiálu je stejně jako v loňském roce zařazen rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství tak, aby mohl být v případě potřeby spuštěn a administrován, a to v souladu se zákonem o zemědělství.

Program je uváděn bez finančních prostředků. V případě vzniku škod způsobených například přírodními pohromami, mimořádnými událostmi, nepříznivými povětrnostními podmínkami bude spuštěn a financován na základě příslušného usnesení vlády České republiky. Návrh dotačních programů Zemědělství pro rok 2022 byl dne 25. října 2021 schválen vládou České republiky usnesením číslo 926. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny projednal návrh dotačních programů dne 22. února tohoto roku na své čtvrté schůzi, přičemž doporučil svým usnesením číslo 21 Poslanecké sněmovně tento dokument schválit.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o schválení materiálu Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle § 1, 2, 2d zákona o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, které jsou doporučené zemědělským výborem Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane ministře. Nyní je třeba konstatovat, že tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor a jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 46/1.

A prosím, aby se slova ujal právě zpravodaj zemědělského výboru, pan poslanec Petr Bendl, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já už budu maximálně stručný. Jak zmínil pan ministr zemědělství, zemědělský výbor projednal tento materiál na své 4. schůzi 22. února s doporučujícím stanoviskem, se kterým vás seznámím těsně před hlasováním, které máte ve svých do písemných dokumentech.

Já snad jen krátkou větu k tomu, že návrh národních dotací, jak je navržen, vychází opřen o končící programové období Evropské unie s tím, že struktura se nemění a v podstatě se nemění ani objemově podpora nebo úroveň národních dotací, tudíž i na zemědělském výboru prošel tento vládní návrh bezkonfliktně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane zpravodaji. A já nyní mohu zahájit všeobecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Karel Tureček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, já bych se v souvislosti s projednáváním tohoto bodu dotačních programů do zemědělství chtěl zamyslet vůbec nad dalšími kroky této vlády v oblasti zemědělství. Musím skutečně ocenit, že tyto dotační programy, které jsou teď předloženy Poslanecké sněmovně ke schválení, tvoří jakousi kontinuitu s předešlými dotačními programy, a to nejenom obsahem, ale i objemem finančních prostředků. Je zde... prakticky je to jedna z mála položek, které byly přejaty z původního navrženého rozpočtu minulé vlády a kdy do těchto programů jde, jak tady pan ministr zmínil, 5 miliard korun, z toho 3,5 miliardy korun na živočišnou výrobu, 0,5 miliardy korun na rostlinnou výrobu a více jak 1 miliarda do oblasti potravinářství.

Nicméně musím se pozastavit nad některými kroky v oblasti zemědělství této vlády v poslední době. Chci se otevřeně i zeptat, jak to myslí tedy vláda s podporou českých, moravských a slezských zemědělců, jestli tuto podporu myslí opravdu vážně. Jsou dvě záležitosti, které svědčí v poslední době spíše o opaku. Je to první oblast, kdy byl přijat, na poslední chvíli změněn strategický plán společné zemědělské politiky, který vytváří v oblasti podpory zemědělců nerovné podmínky, dělí zemědělce na malé dobré a na střední a velké, kteří jsou pro vládu špatnými zemědělci.

Druhý nápad, u kterého se musíme ale také pozastavit, je zrušení přimíchávání biosložek do pohonných hmot, respektive, abych byl přesný, oznámení - protože je nám jasné, že zrušení musí být legislativním krokem, a sice novelou zákona o ovzduší - takže zatím jde pouze o proklamaci záměru této vlády. A my se tady bavíme skutečně, co se týče dotačních programů do zemědělství, o částce 5 miliard korun, nicméně tento krok, který byl včera oznámen vládou, znamená zásah do sektoru zemědělství a zpracovatelského průmyslu částkou 14 miliard korun.

A tady se skutečně ptám: Chceme tedy českým, moravským a slezským zemědělcům pomáhat, anebo to děláme jenom naoko, když se o jejich služby, o produkci, o soběstačnost opřít nechceme? Chceme opravdu snížit, jak to dělají ostatní evropské státy, nebo aspoň to deklarují, snížit závislost na dovozu ruské ropy a podporovat a opřít se o co největší produkci našich zemědělců? Chci tady zdůraznit, že biosložka od našich zemědělců nahrazuje 690 000 tun ropy, kterou dovážíme převážně z Ruska, a my tímto krokem, nebo vláda tímto krokem vzkazuje našim zemědělcům, že nechceme vaši produkci, klidně si ji vyvezte do Německa, ať ti zvyšují svoji nezávislost na ruské ropě, a my rádi pošleme téměř 645 milionů amerických dolarů do Ruska, když teď o ty dolary v tom Rusku mají takovou nouzi. To je bohužel negativní krok v sektoru zemědělství, který už dnes byl kritizován i samotnými organizacemi sektoru zemědělství, ať už je to Agrární komora, Potravinářská komora nebo Zemědělský svaz.

Já jsem ještě zaznamenal i proklamaci pana předsedy vlády, pana Fialy, kdy vláda chce více obilí na potravinové účely, ale tam mně to nějak trochu nesedí, protože musím konstatovat, že vláda zatím rozhodla o biosložce týkající se pouze - když to řeknu ve vazbě na rostlinnou výrobu - pěstování řepky, ale obilí dál, produkci z obilí, z cukrovky bude dál přimíchávat do paliv. Takže tam je to rozdělení na dvě části, kdy vláda opět rozděluje a podporuje zemědělce - ty hodné, ty špatné. Pěstitelé řepky podle vlády jsou špatnými, nejsou to kamarádi této vlády, pěstitelé cukrovky asi kamarády jsou. Tento přístup skutečně v oblasti zemědělství je nelogický a špatný.

Ještě k té potravinové soběstačnosti. Premiér dneska prohlásil, že bude více pšenice, méně řepky. Chci jenom zdůraznit čísla. Česká republika produkuje 7,7 milionu tun obilovin, 4,8 milionu tun pšenice, zbytek připadá na žito, ječmen a další obiloviny. Z hlediska bilance zhruba 3 miliony jdou na vývoz a pro svoji soběstačnost skutečně Česká republika potřebuje někde kolem 4,5 milionu tun. Nicméně o čem teď je diskuse, je, aby vláda užila takových nástrojů, aby tady ta produkce, která je nutná k soběstačnosti České republiky - 4,5 milionu tun - zůstala zachována k dispozici potravinářům a dalším subjektům, protože i kdybychom produkovali 10 milionů tun a vytvořili si takovéhle podmínky, kdy 7 až 8 milionů tun pšenice nebo obilovin vyvezeme, tak nám to nebude stačit pro soběstačnost, i kdybychom v primáru tuto surovinu produkovali na úrovni 200 %.

A já si osobně myslím, že to i drhne v odborné oblasti, a v té odborné oblasti to drhne zejména z jednoho titulu. Každý sedlák, zemědělec, farmář nebo jak to říci, ví přece, že je nutné v rostlinné výrobě dodržet agrotechnické postupy, a jedním z agrotechnických postupů je pravidelné střídání plodin - zlepšující, zhoršující plodiny. Vyloučením řepky z tohoto systému - prakticky střídání zemědělských plodin - která je, ať se to líbí někomu nebo nelíbí, zlepšující plodinou, dojde opět negativním dopadům na kvalitu obhospodařované půdy.

Takže tolik vážně. Nicméně co se týče programů, dotačních programů pro zemědělství, jako největší klub ve Sněmovně jsme připraveni prakticky tyto dotační programy do zemědělství podpořit. Nicméně máme spoustu dalších otazníků nad směřováním zemědělské politiky a vůbec politiky soběstačnosti České republiky ze strany této vlády. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji, pane poslanče. Krásné odpoledne, vážené poslankyně, poslanci, přebírám řízení schůze.

Jsme v obecné rozpravě a další, kdo je přihlášený, je paní poslankyně Margita Balaštíková. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já už jsem část svého hovoru řekla směrem k rozpočtu, jenom bych chtěla říct jednu věc. Celý svět se začal zabývat soběstačností a myslím si, že i Česká republika by se dlouhodobě měla zaměřit na snižování závislosti na dovozech strategických surovin, na vyšší produkci potravin, vyšší produkci obnovitelných zdrojů, hlavně těch ze zemědělství.

Dovolím si i citovat paní prezidentku Potravinářské komory z jejich dnešního prohlášení, že z pohledu potravinářského sektoru by výrazně pomohlo zastropování cen plynu a energií, odpuštění zelených bonusů a tak dále a tak dále. A já se musím zabývat tím, kolik vlastně plánuje Ministerstvo zemědělství do svého rozpočtu, kolik plánuje do dotačních programů, a já musím říci a chci, aby to tu zaznělo, protože určitě se v budoucnu o tom budeme bavit - protože ty peníze, které tam dneska plánujete, nebudou stačit ani pro zachování současného stavu. O nějakém navyšování, pane ministře, přece nemůžeme vůbec hovořit, a my si to budeme často potom připomínat. Já nechci být zlá, já chci, abychom to dopředu věděli. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní poslankyně. Jsme ve všeobecné rozpravě, nikdo další se nehlásí. Zeptám se: Hlásí se někdo? Vidím, někdo s faktickou poznámkou se v tuto chvíli přihlásil. Vidím, pan poslanec David Pražák, takže ho poprosím, aby přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. Já bych nevystupoval, ani jsem to neměl v plánu, ale při vší úctě jsem rád, že tady proběhla před hodinou dá se říct hodinová debata u Státního fondu dopravní infrastruktury. To tady vystupoval pan ministr Kupka za dopravu se zpravodajem.

A jenom pro nás zemědělce: Vážení zemědělci, jsme u bodu zemědělství a vystoupení - reakce, náš předřečník - nic. Pan ministr tady je - nemyslete si, že tady není, on tady je - ale byl bych docela rád, kdyby nám odpověděl na některé dotazy, které tady dneska padly. Myslím si, že ten průšvih, který je hlavně kvůli pohonným hmotám a ostatním energiím a cenám, které nám vylítly poslední dobou, nebo poslední dny nahoru, je tak velký, že by stálo za to vystoupit a říct, co si o tom jako ministr myslíte a jakým způsobem budete postupovat.

Já jsem dneska ve 14.15, ve 14.20 poslouchal pana premiéra, když odlétal do Bruselu, tak tam některé neuvěřitelné věci pro mě, pro nás jako pro zemědělce, jestli jste to slyšeli - a nemyslím si, že to dělal kvůli tomu, že by nám chtěl lhát, ale asi mu to připravil někdo, kdo o tom nic neví. Tak chápu to, je to pan premiér, nemůže mít tu oblast zmáknutou. Máme tady ministra zemědělství, tak bych byl rád, aby nám pan ministr zemědělství řekl, jakým způsobem pomůže zemědělcům minimálně ve výši pohonných hmot, minimálně ve výši krmiv, hnojiv a tak dále. Dneska hnojiva, pane ministře, jenom kdyby vás to zajímalo - ale dneska určitě to víte, věřím, že to ví i lidé kolem vás - v loňském roce touto dobou jsme nakupovali 6 000 za tunu, dnes 23 500 za tunu. Nafta loni 28, 29, 30, dneska 52. A tak dále, a tak dále, i řepka, i obilí. Řepka dneska 22 000, byla za 8 000, 9 000. Obilí 6 000, 7 000... (Předsedající: Pane poslanče, váš čas.) ... dneska 12 000. Děkuju a byl bych rád, kdyby pan ministr vystoupil. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Nyní máme přihlášeného dalšího s faktickou poznámkou, což je Jan Volný, ale ještě ho požádám, aby chvilku sečkal, protože chci ohlásit, že pan poslanec David Štolpa od 16 hodin ruší svou omluvu. A nyní pan poslanec Jan Volný. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Vážení kolegové, kolegyně, já bych chtěl doplnit pana kolegu předřečníka a upřesnit dotaz pro pana ministra, protože on jistě bude chtít odpovědět. Pan kolega mluvil o tom, co řekl pan premiér před odletem do Francie, a on přesně řekl, že se bude rušit přidávání biopaliv do nafty, protože je to příšerně drahé, příšerně drahé. Ale ráno jste si všichni jistě přečetli poznámku a vzkaz od pana ministra průmyslu, od pana Jozefa Síkely, od pana ministra, který píše, že se vlastně změna z bionafty na stoprocentní naftu finančně v podstatě vůbec neprojeví. Tak kde je ta pravda?

A vy, pane ministře, nezlobte se na mě, prostřednictvím paní předsedající, vy jste opravdu měl hájit zájmy zemědělců. Tady už to není o tom, my jsme vláda. Pokud řekne ministr průmyslu, že tam není rozdíl v ceně, tak potom nevidím důvod, proč bychom neměli spotřebovávat vlastní produkci a omezovat drahé dovozy, kór když budeme dávat velké peníze a velké dolary Moskvě, Rusku, která za to vede válku na Ukrajině. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Další, kdo se přihlásil s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Berenika Peštová.

Než přijde k řečnickému pultu, dovolím si přečíst omluvu a to pana ministra zdravotnictví, pana Vlastimila Válka, a to dnes od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Takže paní poslankyně Berenika Peštová, faktická poznámka. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych ještě chtěla doplnit pana poslance Volného, prostřednictvím paní předsedající. Ten zákon o ovzduší, samozřejmě se tady bavíme o dvou paragrafech, je to § 19 a § 20. (Otáčí se ke zpravodaji.) Máte problém, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající? (Zpravodaj reaguje.) Já mluvím k věci, chci jenom doplnit to, co řekl, mám faktickou poznámku. Jenom chci říct, že § 19 říká, že je povinnost přimíchávání, a § 20 říká, že dodavatelé pohonných hmot musí dodržet 6% snížení emisí skleníkových plynů. To znamená, že se vlastně nic nestane, to přimíchávání bude stále dál, protože aby splnili tuto podmínku, která je daná legislativou Evropské unie a je to transpozice, tak musí přimíchávat. Takže vlastně jste vůbec nic neudělali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času a chtěla bych moc požádat, aby se nepokřikovalo tady na poslance. Pokud máte nějakou připomínku, když tak přijďte, nebo popřípadě můžete i využít svou faktickou poznámku.

V tuto chvíli konstatuji, že jsme pořád ve všeobecné rozpravě. V tuto chvíli nevidím, že by se někdo hlásil. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím a tím končím všeobecnou rozpravu.

Zeptám se pana ministra zemědělství, zda chce vystoupit se závěrečným slovem? Pan ministr nechce. Zároveň se zeptám pana zpravodaje zemědělského výboru, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem před ukončením všeobecné rozpravy? Chce. Poprosím tedy pana poslance a zároveň zpravodaje zemědělského výboru, pana poslance Petra Bendla. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Budu velmi stručný, já bych jenom poprosil, abychom se drželi zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, protože bod, ke kterému máme diskutovat, se jmenuje Dotační programy v zemědělství, které máte ve svých materiálech. Tam o biopalivech není vůbec nic, vůbec nic. Ale chápu vystoupení svých kolegů a kolegyně, neboť hájit svého šéfa je potřeba. Cui bono se tomu říká, v čí prospěch. Ale každý si udělejte obrázek sám. Já myslím, že je to všem jasné a že to nejen zemědělci, ale všichni ti, kteří rozumí motorům a jejich fungování, ocení, že nebude povinnost míchat biosložku do paliva jako takového.

Prosím, příště diskutujme k věci a držme se jednacího řádu. A prosím i vás, paní předsedající, když někdo tady začne otevírat jiné zákony a jiné záležitosti, netýkající se tohoto bodu, abyste je usměrnila. Děkuji vám za to předem. Jinak jsem připraven tady přečíst návrh usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, určitě děkuju, pane zpravodaji. Jsme zatím ve všeobecné rozpravě.

 

Poslanec Petr Bendl: Ne, ne, ta skončila.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Ta byla ukončena?

 

Poslanec Petr Bendl: Ano, vy jste ji ukončila.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: A vy jste v tuto chvíli využil svého práva přednést závěrečné slovo? (Ano.) Takže přednesl jste v tuto chvíli své závěrečné slovo? (Ano.) Děkuji.

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Zeptám se, jestli se někdo hlásí v podrobné rozpravě? Vidím, že s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu ANO, paní poslankyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedkyně. Já se do zemědělství nepletu, aby se neříkalo, že dělám do všeho, to v žádném případě, ale musím zareagovat na pana poslance Bendla, říkám to dobře, prostřednictvím paní místopředsedkyně, myslím, že toto byla zatím věcná debata. Z mých kolegů tady nikdo neřekl nic, co by nebylo věcného, určitě nějak doplňovali debatu nad tímto fondem. Myslím, jestli vaší motivací - a slyším to poprvé z vašich vládních kruhů - vaší motivací byl opět Antibabiš, tak to je hodně smutné. Poprvé jsem to slyšela od pana poslance - hodně smutné, protože já tomu vůbec nerozumím, ale čtu si na různých serverech, které určitě se nedají označit jako servery, které by fandily hnutí ANO - teď jsem četla před chvílí na Aktuálně.cz naprosto obrovskou zdrcující kritiku, takže si myslím, buďte tak hodní a odpusťte si tyto invektivy, prostřednictvím paní místopředsedkyně, protože to, že jste něco rozhodli, tak to nakonec musí schválit Poslanecká sněmovna, Senát, podepsat pan prezident, to určitě víte, že je to zákon o ochraně ovzduší, jestli se nemýlím, ale připomenu to, co tady už dnes zaznělo na mikrofon, že tu biosložku, tak jak já to chápu, bude muset něco nahradit, a to něco bude ruská ropa. A to je to, co si myslím, že se nemělo stát. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Beru to jako vystoupení s přednostním právem. Jsme v podrobné rozpravě.

Já bych v tuto chvíli poprosila, zda by přišel zpravodaj zemědělského výboru pan Bendl, který by nás seznámil s návrhem usnesení zemědělského výboru v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Návrh usnesení:

"Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po úvodním slově ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, zpravodajské zprávě poslance Petra Bendla a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby Dotační programy zemědělství pro rok 2022, poskytované podle § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 46, schválila;

II. pověřuje předsedu výboru..." a tak dále a zmocňuje zpravodaje - pouze takto.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane zpravodaji, za přednesení návrhu. V tuto chvíli se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, tak podrobnou rozpravu končím.

Zeptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Pane ministře, nemáte zájem o závěrečné slovo? Omlouvám se, neslyšela jsem vás. Pan zpravodaj určitě také nemá zájem o závěrečné slovo.

Žádný jiný návrh na usnesení nebyl předložen než návrh zpravodajem zemědělského výboru.

V tuto chvíli zagonguji. Vidím, že je tady zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Počkám ještě chvíli, až se počet ustálí.

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat - o návrhu usnesení, které nám tady před chvílí v podrobné rozpravě řekl pan zpravodaj zemědělského výboru, pan poslanec Petr Bendl.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování?

Hlasování číslo 99, přihlášeno 172 poslanců, pro bylo 169, nikdo nebyl proti, 3 se zdrželi. Návrh usnesení byl schválen.

 

V tuto chvíli poděkuji panu ministrovi zemědělství a panu zpravodaji zemědělského výboru Petrovi Bendlovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se dostáváme k dalšímu bodu, k bodu

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP