(10.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Co je špatného na tom, že jsme snížili dobu z 5,4 let na jeden rok? Na tom se snad přece všichni shodneme. A to se nebavím o dopravních stavbách, které trvaly někdy i dvacet let. Díky tomuto zákonu, který jsme připravili, to bude všechno na jedné žádosti, přes jedno razítko, přes jeden úřad, a nechytejte mě za slovo, ale určitě to nebude o desítkách. Co je divného na tom, že máme snahu, aby povolení, která dnes dávaly obce, města, kraje, která jsou logicky spojená s jejich samosprávami, tak aby tato povolení dneska byla v rámci jednotného nebo jednotně řízeného systému? X-krát tady padlo slovo podjatost. Ano, někde nebyla, ale někde nepochybně byla. Bylo to každý pes jiná ves, a abych byl možná přesnější, ono to spíš bylo každá ves jiný pes. A to je to, co jsme chtěli změnit, a podařilo se to. Podařilo se to úplně normální běžnou demokratickou cestou. Po čtyřech letech diskusí, odborných diskusí, tato Sněmovna rozhodla a platí to. A co se vlastně děje nyní? Posuneme účinnost, v době účinnosti zase uděláme celou řadu změn, opět zmatek pro ty, kteří chtějí stavět, nejistota, jak to bude vypadat, opět posuny, opět všechno jinak. Já vím, že je to demokratické. Ano, můžete říct: vaše Sněmovna, která zde byla, si holt o tom rozhodla, tak my o tom rozhodneme zase jinak. Tak já tady rovnou říkám, že až tady zase budeme my - a vypadá to, že to nebude zas tak dlouho - tak to zase změníme.

Co se týká těch technických záležitostí, nevím, proč se to dělá tak amatérsky. Nevím, proč se to neprojedná se všemi dotčenými orgány a proč se zde budou vytvářet opět dva režimy. Nevím, proč nebereme na zřetel změnový zákon, který upravuje desítky dalších zákonů. Vždyť přece jste museli dostat dopis od všech klíčových komor a svazů a profesních spolků, ať už jsou to ti, kteří jsou v oblasti stavebnictví, ti, kteří jsou v oblasti hospodářství, ti, kteří jsou v oblasti konfederace, vždyť to jsou přece desítky a stovky odborníků, kteří na tom participovali. Píšou vám nešťastné dopisy, že pokud najedeme na tento systém, tak tím akorát uděláme další zmatky. A padlo to tady už od mé kolegyně paní Dostálové. Ohrožujeme tím v tuhle chvíli nejenom výstavbu těch, kterých se dotkne na první pohled zjevné odložení účinnosti, což jsou byty, což jsou průmyslové stavby, logistické stavby a tak dále, ale tím, že nebereme na zřetel změnový zákon, tak se to logicky dotkne i těch infrastrukturálních staveb, to znamená dopravních staveb a tak dále. Přetížíme tím stavební úřady, uděláme jim v tom zmatek.

Prosím tedy o jednu jedinou věc. Berte ohledy na to, co chtějí lidé, co chtějí občané, co chtějí ti, kteří chtějí stavět, a neberte ohledy pouze na ty, kteří chtějí rozhodovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Kupka - jsou zde dvě faktické poznámky, děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Ivan Bartoš a připraví se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Když hovoříme o tom zmatku, znova zopakuji historii předchozího stavebního zákona. Tady se jelo až do poslední chvíle před volbami v tom režimu, že zde bude kompromisní hybridní vyjednaný návrh ve spolupráci se Svazem měst a obcí a s dalšími aktéry, a nakonec se objevil návrh pana Kolovratníka, který vše vrátil do původního režimu. Takže si myslím, že ta nejistota naopak byla v celém průběhu minulého volebního období právě touhle změnou nakonec.

Já jsem chtěl ještě zareagovat na paní Vildumetzovou Mračkovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Když je osoba předsedy výboru pro veřejnou správu tak strašně důležitá, tak jak mi vysvětlíte paradox minulého volebního období, kdy garančním výborem byl pověřen výbor hospodářský a výbor pro veřejnou správu byl z toho jako garanční výbor zcela vyloučen.

A pak tady následuje jedna omluva, tady zazněla kritika k Hospodářské komoře, takže podle registru smluv, na který teď koukám - jsou tam samozřejmě načerněna bankovní spojení - objednavatelem bylo Ministerstvo pro místní rozvoj a partnerem, který psal tento původní zákon, který pak znovu předložil pan Kolovratník, byla Advokátní kancelář Havel Partners, s. r. o, kde dokonce tady můžu i citovat tu část: "Předmětem smlouvy je závazek poskytovatele poskytovat objednateli poradenskou, expertní a konzultační činnost" - jméno vynechám - "spočívající ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj na zpracování návrhu stavebního zákona a zákonů souvisejících a na účasti na pracovních jednáních k rekodifikaci stavebního práva." Takže ten zákon byl outsourcovaný, přiřkli jsme ho tedy komoře, ale bylo to na konkrétní advokátní kancelář. Dál se v tom nebudu hrabat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, připraví se Ivan Adamec.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Musím zareagovat na to, co tady teď zaznělo z úst pana ministra pro místní rozvoj. Ano, v minulém funkčním období to měl hospodářský výbor. Má na to samozřejmě právo, rozhoduje Sněmovna, kdo bude garančním výborem. Musím říct, že jsem byla v minulém funkčním období členkou výboru pro veřejnou správu, zároveň i místopředsedkyní, a vedli jsme tam mnohokrát diskusi s panem předsedou - protože on byl předsedou výboru pro veřejnou správu, měl tam ještě jednoho zástupce z České pirátské strany, pana Profanta, dnes ho má na Ministerstvu pro místní rozvoj - a oni byli popřípadě pořád zpravodaji těch tisků. Dostávali jsme se do pozice, že třeba hnutí ANO - a měli jsme lidi ve výboru, kteří skoro nezpravodajovali žádný sněmovní tisk - takže i to byl popřípadě podle mého názoru důvod, že pan ministr pro místní rozvoj v pozici předsedy rozhodoval bez nás, kdo bude zpravodajem popřípadě těch tisků.

Ale moje faktická poznámka byla k výroku, který tady řekl pan ministr pro místní rozvoj, prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste tady řekl - já opravdu nechci nějakým způsobem snižovat vaši odbornost - že smíšený model veřejné správy už je tady od 19. století. Tak všichni víme, že jsme tady měli reformu veřejné správy, že s ní přišlo Ministerstvo vnitra okolo roku 2000, paní Strecková, a tenhle smíšený model veřejné správy je tady od tohoto roku. Dobře, v tuto chvíli říkáte, já jsem si to psala, vy jste přímo řekl smíšený model veřejné správy. Tak jsem to pouze chtěla uvést na pravou míru, že všichni víme, od kdy tady reforma veřejné správy a zároveň tento model, který je dnes nastavený, tak od kdy tady je. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Ivan Adamec s faktickou poznámkou, potom Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, pane ministře, já tady musím zareagovat na pana poslance Havlíčka. Chtěl bych mu říct, že vůbec nehájím zájmy starostů, to je velký omyl a nepochopení věci. Jen tak mimochodem, vlastně starostové taky hájí zájem - teď jsem slyšel, že starostové z toho vždycky něco měli, od nejmenovaného kolegy, no tak jestli dělal starostu, tak potěš pánbůh, to říkám zcela otevřeně. Ale přece starostové jsou první v linii, kteří hájí zájmy lidí, protože jinak by je ti lidi nezvolili. Já jsem byl zvolený šestkrát na tuto pozici, vždycky bylo na paměti hájit zájmy lidí. A ano, znám názory od podnikatelů, že je úplně jedno, kdo jim to stavební povolení vydá, hlavně když bude rychle. Znám je. Je to logické, je to legitimní, že to říkají, ale my jako samosprávy nemůžeme za to, že se stavební zákon takhle zparchantěl - a jiné slovo lepší neznám - během postupu let. To tak je. Vždyť si vzpomeňte, jak to bylo před patnácti lety, stavební zákon, stavební řízení, a jak je to teď. To přece všichni víme. Tak prosím více argumentů, méně demagogie. Já prostě fakt tohle nemůžu poslouchat, že hájím zájmy starostů. Já hájím zájmy občanů svého města a v tuto chvíli hájím zájmy občanů České republiky. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Kolovratník s faktickou poznámkou, potom pan ministr Ivan Bartoš. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, já jsem přihlášen do řádné rozpravy a chtěl jsem si trpělivě počkat, ale teď, ať to má nějakou logiku, musím navázat rychle fakticky na pana ministra Bartoše, když použil mé jméno a citoval z registru smluv o Hospodářské komoře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP