(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A nyní prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova. Pan poslanec Bohuslav Svoboda byl určen zpravodajem pro prvé čtení a prosím tedy, aby vystoupil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Hezký dobrý den. Vystupuji zcela výjimečně s jiným názorem, než jaký má pan ministr. Jsem přesvědčen o tom, že tento návrh byl předložen předcházejícím ministrem Vojtěchem Adamem za jiné situace než v současné době, kdy ve velkých špitálech očkovací centra rušíme, už neběží, protože nikdo na očkování nechodí. To za prvé. A za druhé, tento zákon je nedopracovaný. Tam jsou zásadní věci, se kterými nemůžu souhlasit nebo nemůžeme souhlasit. Je tam uvedeno, že očkovat může lékař, pokud má odbornou způsobilost, to znamená kmen a atestaci, a lékař bez kmene a bez atestace může očkovat jenom pod odborným dozorem. Naproti tomu je řečeno, že farmaceut, magistr a zubař může očkovat bez jakéhokoli dozoru, protože na to má vzdělání. Já se bohužel obávám, že vzdělání v tomto případě je vzdělání o oblasti urgentní medicíny, akutní péče, a ne o typu toho vzdělání. Urgentní vzdělání mají zubaři například také, ano, prostě proto, protože oni ve svých praxích musí mít vybavení pro urgentní medicínu a musí být schopni řešit náhlé stavy, které mohou po očkování vzniknout. Žádné takovéto vzdělání nemají magistři.

Domnívám se, že vytváření zákonů ad hoc z nějakého zevního důvodu je možné, jistě, pomůžeme-li nám to. Ale nesmíme narušit základní princip našeho povolání, to znamená noli tangere, neškodit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji, a prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já myslím, že je jasné, když teď vystoupím s návrhem jménem klubu hnutí ANO a klubu hnutí SPD dát veto na projednání v takzvaném zkráceném dění, tak se nikdo ani nebude divit, protože vidíte, že je zásadní rozpor i mezi předkladatelem a zpravodajem, byť jsou ze stejné vládní koalice. Předpokládám, že tady bude nějaká debata, a předpokládám, že mí kolegové přijdou ještě s dalšími návrhy, takže já teď dávám jménem dvou klubů hnutí ANO a SPD veto na projednání ve zkráceném řízení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Dále do rozpravy máme přihlášenou paní poslankyni Karlu Maříkovou a připraví se pan poslanec Julius Špičák. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, novela zákona umožní očkovat proti covid-19 poskytovatelům zdravotních služeb a zdravotním ústavům, zubním lékařům a farmaceutům. Minulá vláda postavila očkování proti onemocnění covid-19 na úroveň prodeje v obchodních centrech. Očkovalo se na místech, kde to za normálních okolností nebylo obvyklé, bez toho, aby byl dostatečně zhodnocen přínos a rizika pro konkrétního pacienta. Řada pacientů nezná dostatečně svůj zdravotní stav a řekněme si, že ani v některých případech léky, které berou, a bez zdravotnické dokumentace, kterou má jejich praktický lékař, do jehož rukou by mělo očkování výlučně patřit, nemůže být dostatečně dobře zhodnocen přínos takového očkování pro konkrétního pacienta a možné riziko v tu danou dobu.

Novela zákona ještě z dílny minulého ministra Adama Vojtěcha dává možnost očkovat proti onemocnění covid-19 také lékárníkům a zubním lékařům, ale už tu možnost nemají například proti chřipce. Je snad tedy očkování proti chřipce mnohem nebezpečnější než třeba očkování proti onemocnění covid-19?

V současné době se nenacházíme v takové epidemiologické situaci, aby tato novela byla nutná, a o očkování proti covid-19 celkově - můžeme vnímat - zájem klesá. Připomínám, že se stále očkuje vakcínou vyrobenou na základě původního wuchanského viru a nyní tady máme už několikátou mutaci. Účinnost vakcín tedy rychle klesá. K dispozici je hned několik studií. Jedny z prvních dat o tom, jak se omikron šíří vysoce proočkovanou populací, poskytla skupina britských vědců - čtyři měsíce poté, co lidé dostali druhou dávku vakcíny společnosti Pfizer/BioNTech, byla její účinnost v prevenci symptomatických nákaz variantou omikron zhruba 35 %. Je to výrazný pokles oproti účinnosti proti variantě delta. Podobné sdělení vyplynulo i z dánské studie.

Pozitivem určitě může být snížení rizika vážného průběhu u rizikových osob, ale sama Světová zdravotnická organizace se vyjádřila, že posilující dávku nelze aplikovat věčně. Je nutné, aby vakcíny proti covid-19 vyvolávaly široké, silné a dlouhotrvající imunitní odpovědi, aby se snížila potřeba dalších posilujících dávek. Očkovací strategie založená na opakovaných posilujících dávkách vakcíny s původním složením pravděpodobně není vhodná nebo udržitelná, upozorňují odborníci z technické skupiny Světové zdravotnické organizace.

Očkovat znamená nést s sebou také rizika a řešit určité problémy. U pacientů můžou vzniknout náhlé reakce, které můžou končit až smrtí. Ale znamená to také řešit technické problémy - jaké budou podmínky na prostor, kde se bude očkovat a personální vytížení. Do očkování by se tak nemusely vůbec zapojit zvláště malé lékárny, protože nebudou mít zkrátka možnost jednoho ze zaměstnanců postrádat právě na očkování. Tím pádem nebude naplněn argument Ministerstva zdravotnictví dostat vakcíny i do malých obcí. Chápu, že to může být zajímavé zvláště pro velké lékárny, které po tom volají zvláště z ekonomických důvodů, ale přínos, kterým Ministerstvo zdravotnictví argumentuje, na malých obcích skutečně asi mít nebude.

To, proč praktičtí lékaři nedostatečně očkovali, jak bylo kritikou, bylo spíše tím, že nedostávali dostatečné množství vakcín, ale ne až tak z kapacitních důvodů. Vzhledem k nízkému zájmu o očkování, nedostatečnému zajištění, aby nebylo ohroženo zdraví pacientů a bezpečnost pacienta, dávám návrh na zamítnutí v prvním čtení, protože očkování by mělo patřit výhradně do ordinace lékaře, který svého pacienta zná a jeho zdravotní stav může dostatečně dobře zhodnotit. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Milan Brázdil a já poprosím pana poslance Špičáka, aby ještě vyčkal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Milé kolegyně, kolegové, mnozí z vás si řeknou - proboha, očkování, co to je, vždyť to umí každý diabetik si vpravit inzulin, Fraxiparine si dávají lidé, někdo si dá bé dvanáctku intramuskulárně, to přece není problém! Je, kolegyně a kolegové, je. A věřte mi. Jako lékař, který třicet let pracuje na záchranné službě, anafylaktická reakce, toxická reakce na základě toho, že máme přehnaně udělanou imunitu na to, že zareagujeme celotělově humorálně, buněčně, vede k tomu, že ten člověk během pár minut téměř končí v zástavě, v dechové tísni, a pokud nedokáže někdo na místě něco udělat - a to umí jenom lékař a školený lékař, a musí být školený, a dokonce jsou na to pravidla, tito lékaři, i praktičtí lékaři, jsou školení, aby uměli provádět resuscitaci do příjezdu záchranné služby - je to problém. Doma mám manželku, magistru farmacie, která má klinickou farmačku, tedy ne na čtyři, ale na pět let, a když jsem to s ní probíral: Zvládla bys to? Bojí se toho, nechtějí to dělat.

Tudíž já plně souhlasím s panem docentem Svobodou a i s tím, co tady bylo řečeno. To prostě patří do rukou lékařů a nechme jim to, oni to zvládnou. A myslím, že i ta situace je už dneska za námi a že se to zvládne i jiným způsobem, a zvládlo se to. To jenom moje technická připomínka.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr, nebo s přednostním právem? S přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Budu stručný. Pro mě je to takové trošku déjà vu. Stále hájím pana ministra Vojtěcha a poslanci z jeho strany zase nadávají na zákony, které on nachystal. Ale já si nemyslím, že je to tak černobílé. Já si opravdu myslím - a myslím to teď smrtelně vážně - že debata o tom, jestli bychom neměli umožnit očkovat i jiným než jenom atestovaným lékařům, například lékařům po kmeni nebo lékařům po škole nebo opravdu i - teď opakuji to, co tady říkali v minulém roce tři ministři zdravotnictví - například lékárníkům, tedy farmaceutům, což je řekněme v osmi evropských zemích možné, nebo i zubařům, což je možné v dalších sedmi evropských zemích, tak já v tom nevidím až takový problém. Pravidla pro to jsou silná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP