(16.30 hodin)

 

Poslanec Michael Rataj: Vzhledem k vetu klubu ANO na projednání návrhu zákona v prvním čtení navrhuji zkrácení lhůty na projednání zákona ve výborech na 30 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Děkuji, pane zpravodaji, jedná se tedy o návrh na zkrácení lhůty na projednání ve výborech na 30 dnů. Táži se, zda má ještě někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Táži se, zda má pan ministr zájem o závěrečné slovo? (Ministr: Ne, děkuji.) Ano, nemá. Dále, jestli má zájem také pan zpravodaj o závěrečné slovo? Pan zpravodaj nemá zájem o závěrečné slovo. Nemá, děkuji.

Návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování nebyl podán ani na zamítnutí předloženého návrhu. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Všechny vás odhlásím, neboť jsem zaznamenala zájem o odhlášení, a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Než přistoupíme k hlasování, přečtu omluvy. Upřesňuji omluvu pana ministra Lipavského - od 15.15 do konce jednacího dne se omlouvá z pracovních důvodů, dále potom pan předseda Okamura se omlouvá od 16 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů. Také se omlouvá pan poslanec Sadovský dnes z jednání od 14.20 do 15.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Kobza se omlouvá od 15 do 16 z pracovních důvodů a pan poslanec Josef Flek se omlouvá mezi 15. a 16. hodinou z důvodu jednání. Toliko omluvy.

A nyní konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, přihlášeno 157 poslankyň a poslanců, pro 157, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ptám se, zda má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Hlásí se pan poslanec Kott. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji, paní místopředsedkyně. I tento dokument si myslím vzhledem k tomu, že se jedná o označení ryze českých potravin, že by se tím měl zabývat zemědělský výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Kotta, který navrhuje přikázat tento návrh zákona zemědělskému výboru. (Velký hluk v sále.) Ptám se tedy, pánové, a poprosím vás, zda byste se trošičku ztišili v pravé části sálu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby byl tento tisk přikázán zemědělskému výboru? Kdo je proti?

Hlasování číslo 105, přihlášeno 159 poslanců a poslankyň, pro 83, proti 8. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme přikázali tento návrh k projednání zemědělskému výboru jako dalšímu výboru.

 

Zdá se, že tento návrh vzbudil velký ohlas mezi některými poslanci. Tímto bych vás poprosila o mírné ztišení, abychom se mohli soustředit na hlasování. Děkuji.

 

V obecné rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty na projednání ve výborech, v tomto případě na 30 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 106, přihlášeno 159 poslanců a poslankyň, pro 87, proti 55. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že jsme tento tisk přikázali k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu, zemědělskému výboru jako dalšímu výboru k projednání a zároveň jsme zkrátili lhůty na projednání ve výborech na 30 dnů.

 

Končím projednávání prvního čtení tohoto návrhu zákona. Poděkuji panu ministrovi a též panu zpravodaji.

 

Nyní přistoupíme k projednání dalšího bodu

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 96/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Poprosím pana ministra Válka, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Dovolím si, dámy a pánové, ctěné Sněmovně předložit do prvního čtení návrh zákona, který připravovala předchozí vláda a s jehož textem se v podstatě ztotožňuji. Je to návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Velmi zjednodušeně - návrh umožní, aby očkovali proti nemoci covid-19 i ti, kteří v současné době nemohou, tedy aby okruh těch, co mohou očkovat, byl širší, a to včetně zubařů a farmaceutů. Bude-li třeba do budoucna naočkovat nárazově větší množství osob v krátkém čase, bude takový úkol snáze zvládnutelný. Zubaři a farmaceuti budou moci očkovat proti nemoci samostatně po absolvování potřebného školení. Návrh stanoví očkovací látky proti nemoci covid-19, které budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Úprava by měla fungovat jen do konce letošního roku. V posledním bodě bych si pak dovolil upozornit, že tato změna umožní zpřístupnit očkování proti covid-19 v delším období a umožní se lépe proti němu bránit.

V souladu s § 91 odst. 2 jednacího řádu tedy předkládám tento zákon k projednání do prvního čtení a dovoluji si tímto vysvětlit, proč se domnívám, že stojí za schválení a posunutí dál do výborů. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP