(Jednání pokračovalo v 18.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas určený na poradu předsedů klubů vypršel a já mám avizováno, že s přednostním právem se hlásí pan ministr. Jenom avizuji, že v okamžiku, když vystoupíte, opět otevřete rozpravu. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající, já tedy opět otevírám rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, ocitáme se zpět tedy v obecné rozpravě a hlásí se pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Přihlásil jsem se do otevřené rozpravy s tím, že vidím, že tento zákon má řadu funkčních problémů ve svém textu. Je tam řada věcí, které je potřeba ještě doladit, otázka kvalifikace a tak dále, to je všechno na diskusi, a já navrhuji, abychom dobu pro projednávání prvního čtení tohoto zákona prodloužili o 20 dnů, a poté budeme moci jednat dál.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Tedy o 20 dnů, tedy na 80 dnů projednávání, prodloužení lhůty na projednávání. Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do obecné rozpravy? V tento moment neeviduji a z toho důvodu končím obecnou rozpravu.

I v tento moment se ptám, zda si pan ministr nebo pan zpravodaj chcete vzít závěrečné slovo? Není tomu tak.

V tom případě přistoupíme k hlasování. Já jsem evidoval žádost o odhlášení, já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami. Zavolám kolegy a kolegyně z předsálí. Budeme hlasovat o návrzích tak, jak byly načteny. Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu na vrácení, poté o návrhu na zamítnutí.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o tom, kdo je pro vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování tak, jak přednesl pan poslanec Špičák.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, je to hlasování s pořadovým číslem 107, pro návrh 76, proti 79. Tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, který předložila paní poslankyně Maříková.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 108, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 17, proti 85. Tento návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy pokračovat v dalším projednávání, a to je, že nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví jako garančnímu výboru a já se ptám, zda někdo navrhujete přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný návrh neeviduji.

 

Přistoupíme tedy k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 109, přihlášeno je 167 poslankyň a poslanců, pro návrh 167. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru a já se táži, zda máte návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům k projednání? Prosím, paní kolegyně Maříková. Máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Navrhuji ústavně-právní výbor.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ústavně-právní, dobře. Je návrh na nějaký další výbor k projednání? Nevidím.

V tom případě zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro přikázání tohoto tisku ústavně-právnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? (Hluk v sále.) Současně poprosím o ztišení v sále.

Je to hlasování s pořadovým číslem 110, přihlášeno 161 poslankyň a poslanců, pro návrh 71, proti 77. Tento návrh byl zamítnut.

 

V obecné rozpravě ještě nám padl návrh na prodloužení lhůty na projednání o 20 dnů, tedy na 80 dnů.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno je 167 poslankyň a poslanců, pro návrh 165, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas, lhůtu na projednání jsme prodloužili o 20 dnů a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod dnešního jednání, a to je bod

 

23.
Vládní návrh zákona o zdravotnických prostředcích
a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro
/sněmovní tisk 167/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a já prosím, pane ministře, abyste se ujal slova. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych vás rád požádal o zvážení posunu dalšího projednávání zákona o návrhu zákona o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro. Navazuje to na dvě předchozí novely Evropské unie, které jsme tady schvalovali a implementovali do legislativy, kdy to byly in vivo prostředky. Jedná se o adaptaci dvou přímo použitelných evropských nařízení o zdravotnických prostředcích, je to č. 2017/745, a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro, což je č. 2017/746.

Předkládaný návrh nahrazuje dosavadní právní úpravu, doplňuje tam právě ty in vitro prostředky v oblasti zdravotnických prostředků, tedy č. 89/2021 a č. 268/2014 Sb., a slučuje dva zákony, takže místo dvou zákonů bude finálně jeden plus bude do něj implementována ta novela o in vitro zdravotnických prostředcích. De facto se jedná o sjednocení, doplnění pravidel stanovených oběma evropskými nařízeními, pokračování informačních systémů zdravotnických prostředků, dochází ke sjednocení právní úpravy předpisování, výdeje, používání a provádění servisu zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro, a to je k tomuto návrhu zhruba všechno. Nad rámec té implementace tam není nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP