(13.30 hodin)

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Pane kolego, jenom pro vás, prostřednictvím pana předsedajícího: ten požadavek ze strany starostů a malých obchodníků tu byl, když ještě EET nebylo, nemyslím si to. Máte pravdu, je to širší téma, ale tohleto je nezahubilo. A víte, po čem i ti malí obchodníci volali, když se začalo zavádět EET? Protože já jsem byla z těch, která je k tomu třeba přesvědčovala, taky mi nadávali hospodští a tak, ale přesto jsem se snažila je přesvědčit, proč je to dobré. A víte, co mi na to řekli? Že to respektují, ale chtějí, aby to platilo pro všechny. To je jediné, co chtěli - rovnost mezi tím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně, omlouvám se. Omlouvám se, ale musím přerušit tento bod, protože na 13.30 máme pevně zařazený bod. S přednostním právem ještě vidím pana předsedu Bendu.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych jenom rád, abychom procedurálně rozhodli, jaké bude další pokračování. Teď máme zařazené volební body, ale jménem koaličních klubů navrhuji, abychom - samozřejmě až budou přerušeny body na volby a budou vykonány volby - abychom se sešli v 16 hodin dnes jen k vyhlášení výsledků voleb, to znamená na pět minut, které pan kolega Kolovratník tady předsedajícímu sdělí, a bude to opravdu jen těch pět minut, a abychom pak v této schůzi pokračovali v pátek v 9 hodin ráno, protože zítra máme zařazenu mimořádnou schůzi svolanou na návrh opozice. Předpokládám, že tak jak zaznělo na politickém grémiu, zazní z opozice jiný návrh, která by ráda měla zítra interpelace, ale vzhledem k tomu, že toto bylo zvyklostí i v minulém volebním období, když jste chtěli mimořádnou schůzi, dávala se na čtvrtek, na interpelace se nedostalo. Tak si musí příště opozice rozmyslet, jestli chce trápit STAN a mimořádnou schůzi, nebo vládu jako celek. Tolik za mě jednoduše.

Navrhuji, abychom přerušili po vyhlášení voleb do 16 hodin, pak je pět minut na vyhlášení výsledků voleb a pak pokračování v pátek v 9 hodin ráno.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Vidím tady přihlášenou paní předsedkyni Schillerovou, která určitě vznese protinávrh, jak bylo avizováno na grémiu. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano. Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, avizovala jsem to na grémiu a vznesu protinávrh. Dovolte, abych ho nejdřív stručně okomentovala. Budu citovat článek 53 ústavy, že každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech jejich působnosti, a na to navazuje § 111 jednacího řádu, který říká, kdy mají být ústní interpelace, kdy má být na ně vyčleněn čas - ve stanoveném jednacím dnu připadajícím na čtvrtek vždy v době od 14.30 do 18 hodin a tak dále. Všichni to známe. Chápu, že dostáváme ty, ty, ty - teď nemusím mluvit prostřednictvím, že? - protože mluvím ke všem - ty, ty, ty, zlobivá opozice, ty, ty, ty. Prostě když chceš, zlobivá opozice, mimořádné schůze, nebudeš mít interpelace. Upozorňuji, že se domnívám, že jde o porušení ústavy, minimálně jednacího řádu.

A dávám protinávrh, aby schůze byla přerušena do zítřejších 14.30 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Protože zazněly dva procedurální návrhy, žádné další přihlášené nevidím, budeme bezprostředně hlasovat. Nejdříve přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, všechny vás odhlásím, protože eviduji, že je zájem. Prosím tedy, abyste se přihlásili opětovně svými kartami.

Zopakuji pořadí, v jakém budeme o přednesených návrzích hlasovat. Nejdříve budeme hlasovat protinávrh, který přednesla paní předsedkyně Schillerová, a to je přerušení schůze do zítřejších 14.30 - tedy té schůze, která v tuto chvíli probíhá - a následně bychom případně hlasovali samotný původní návrh pana předsedy Bendy, který zněl, abychom po dnešní 16. hodině, kdy je domluveno už z grémia, že dojde k vyhlášení výsledků voleb, přerušili jednání do páteční 9. hodiny a od té chvíle v této schůzi pokračovali.

 

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu na přerušení do 14.30 ve čtvrtek, tedy zítřejšího dne, který přednesla paní předsedkyně Schillerová.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, přihlášeno 175, pro 80, proti 85. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Bendy a ten zní, že tato schůze bude po dnešní 16. hodině, kdy budou vyhlášeny výsledky voleb, přerušena do páteční 9. hodiny ranní.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 128, přihlášeno 175 poslankyň a poslanců, pro 96, proti 78. Návrh byl přijat.

 

Tudíž tato schůze poté, co skončíme volební body, volby a vyhlášení voleb proběhne v 16 hodin, bude pokračovat až v pátek od 9 hodin.

 

Nyní tedy přistoupíme k pevně zařazeným bodům programu, kterými jsou volební body. Začínáme bodem číslo

 

85.
Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 27. května 2026

Tímto bodem jsme se zabývali dne 24. března na 16. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy proběhlo první kolo volby. Prosím, aby předseda volební komise Martin Kolovratník zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola. (Hluk v sále.)

A vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení. Prosím, abyste své diskuse případně přesunuli do předsálí, aby pan předseda mohl přednést tento bod.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Paní předsedající, děkuji za udělení slova i zjednání v rámci možností pořádku v sále, aby nikomu neunikly informace k volbám. Navazuji na to, co jste avizovala. První volební bod je pokračování druhého kola v rámci volby člena Rady České televize. Je to dovolba na jedno uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května. Tady své vystoupení omezím pouze na konstatování, že při poslední volbě v prvním kole 23. března Sněmovna nezvolila žádného z kandidátů a v souladu s volebním řádem postoupili do druhého kola dva finalisté, protože to je dvojnásobek počtu neobsazených míst. Postupující, ze kterých budete vybírat, je pan Zdeněk Šarapatka s 86 hlasy a pan Daniel Váňa s 88 hlasy.

Jedná se o druhé kolo, rozprava tedy v tuto chvíli není. Paní předsedající, prosím o přerušení tohoto bodu. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za uvedení. Ještě jednou požádám kolegyně a kolegy, aby se ztišili.

Rozprava se, jak zaznělo, nevede, byla již ukončena. Přerušuji tedy projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

 

Otevírám další bod, kterým je bod číslo

 

86.
Návrh na volbu členů Rady České televize

Opět jsme se tímto bodem zabývali dne 24. března na 16. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy proběhlo první kolo volby tajným způsobem. Opět prosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde je situace naprosto stejná, co se týká termínu volby i fáze, ve které se nacházíme. U té předchozí i u této bylo kvorum nutné pro zvolení 92. Při první volbě v prvním kole byla Sněmovna úspěšná v jednom případě, byl zvolen pan Ilja Racek.

Do Rady České televize zbývá ve druhém kole dovolit ještě čtyři zbývající členy. Je to na plné období šesti let. Do druhého kola postoupil dvojnásobek kandidátů - osm kandidátů s nejvýše dosaženým počtem hlasů. Jsou to pánové a paní: Petr Brozda s 83 hlasy, Zbigniew Czendlik s 90, Ivana Denčevová s 88, Monika Pajerová s 82, Jan Novák s 84, Jiří Padevět s 89, Michal Schuster s 83 a Radek Žádník s 83 hlasy. Budete tedy na volebním lístku vybírat čtyři navržené kandidáty, a to z osmi uchazečů. I zde prosím o vaši pečlivost. Stále opakuji, trvá to ve všech volbách, že některé lístky jsou vyplněny špatně a nemůžeme je potom započítat.

Pokud by v tom prvním, nebo i v tomto případě, a nemohu to předjímat, volba nebyla úspěšná, některé z míst by zůstalo neobsazeno, celý proces končí a Poslanecká sněmovna prostřednictvím paní předsedkyně bude vyhlašovat novou veřejnou výzvu.

Zde prosím opět o přerušení tohoto bodu, protože jsme ve druhém kole tajné volby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP