(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže ten politicko-podnikatelský projekt je právě hnutí STAN. Respektive někteří jeho členové, abych nemluvil o všech, to je férové. Tak někteří jeho členové a hlavně členové vedení si z toho udělali podnikatelský projekt. Takže to je jedna věc.

Trošku to tady pomotala paní místopředsedkyně Sněmovny Kovářová, prostřednictvím paní předsedající. Ono totiž SPD bylo spolupředkladatelem toho zákona o střetu zájmů. Takže my jsme nikdy nehlasovali proti. To si zřejmě paní místopředsedkyně Kovářová popletla s tím, kdy se tady možná hlasovalo o předřazení toho zákona. Jestli my si pamatujeme, tak naší prioritou v závěru volebního období byl zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Teď jsem to konzultoval i tady s kolegy v poslaneckém klubu, a jestli si pamatujeme, tak tady to bylo o tom, že tady někdo chtěl předřadit ten zákon o střetu zájmů, jehož my jsme ovšem předkladateli, takže jsme vždy hlasovali pro, když se to tady projednávalo. Ale my jsme potom měli prioritu, když jsme si měli vybrat, co z toho, to ukončování zneužívání nepřizpůsobivými, protože by to přineslo do státní pokladny půl miliardy až miliardu korun, a naopak to jste nám vy všichni ostatní zamítli tady. Respektive nám to tady zablokovali členové současné vládní koalice Piráti a tenkrát to byl i poslanec KDU-ČSL Čižinský. Takže to se tady paní místopředsedkyni Kovářové evidentně popletlo. Navíc, jestli si tady všichni pamatujeme, a zrovna jsem o tom mluvil i s některými novináři nedávno, tak ten, kdo tady prosazoval, aby se skryla, nebo aby nebyla vidět, nebo aby se nemusela předkládat, teď už si to přesně nepamatuji, ta majetková přiznání komunálních politiků, tak to tady prosazovala právě paní Věra Kovářová za hnutí STAN s argumentem, že se pak nikdo nebude hlásit do komunální politiky. Takže ten, kdo to tady prosazoval - a to si pamatujeme a to si i progooglujte, že z toho byl i článek, to proběhlo i médii - kdo prosazoval netransparentnost politiků s poukazem, že pak se nebudou hlásit do komunální politiky, byla právě místopředsedkyně za hnutí STAN Věra Kovářová. Je to přesně naopak. My jako SPD jsme spolupředkladatelé toho zákona o střetu zájmů a chtěli jsme tu maximální transparentnost. Takže to se tady paní kolegyni Věře Kovářové trošku popletlo, tak jsem to chtěl tedy uvést na pravou míru, jak to vlastně bylo.

No, když řeknu úplně na závěr tedy, protože já v podstatě si myslím, že je to jasné, že se tady nic nedozvíme, tak já jsem tady dal tři dotazy a na dva z nich jsem nedostal odpověď. To znamená, já jsem se pana předsedy Víta Rakušana za hnutí STAN ptal, proč nevyzve svého kolegu Stanislava Polčáka k rezignaci na funkci europoslance, aby vyvodil politickou odpovědnost, protože to by samozřejmě finančně bolelo. Na to jsme se odpověď nedozvěděli. Také pan ministr vnitra Vít Rakušan odmítl požádat svého kolegu Stanislava Polčáka o předložení přehledu všech zakázek, které měl a má z veřejných peněz za celou dobu, co je poslanec. Tím pádem si to tady nemůžeme zkontrolovat, protože pan Vít Rakušan to tady blokuje, aby si mohla veřejnost zkontrolovat, kolik desítek či stovek milionů fakturoval Stanislav Polčák v rámci své práce městům a obcím z veřejných peněz a za co. Takže to je vlastně ten závěr. Já jsem to v podstatě očekával, že se tady nic nedozvíme.

Také předseda hnutí STAN Vít Rakušan neodpovídal na tu otázku, co tedy řešil s tím Janem Švejdarem. To je velmi důležitá pointa a stále na tuto otázku neslyšíme odpověď. Protože pakliže pan policejní prezident, který má podle všeho a všech dostupných informací zcela čistý morální kredit, na základě schůzky s poslancem Vítem Rakušanem - v té době ještě nebyl ministr, těsně předtím, než byl jmenován - následně oznámí rezignaci, tak by bylo skutečně dobré vědět - za A - nechápu, proč si zve policejního prezidenta jako řadový poslanec k sobě na kobereček do kanceláře. Za druhé by opravdu bylo dobré vědět, co mu řekl, že v té době policejní prezident Jan Švejdar na základě toho raději rezignoval. Takže jsme se to tady opět nedozvěděli. Takže to je můj závěr tedy z dnešního jednání. Prostě se k tomu neumíte postavit čelem a je to bohužel smutné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášenou a zatím tedy poslední je paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Vystupuji podruhé a dovolím si reagovat na některé výroky a tvrzení, které tady do současné chvíle zazněly. Na úvod bych chtěla říct, že moje vystoupení bylo velmi slušné a velmi korektní.

Považuji za absolutně neskutečné, když tady moje kolegyně Věra Kovářová, prostřednictvím paní přesedající, nám řekne, že je neskutečnou drzostí, že tady dáváme na pranýř pana poslance Stanislava Polčáka. Jestli někomu připadá neskutečně drzé to, že na nás teď všichni koukají, že se tady schvalují zákony, za které si pak někdo vyúčtovává peníze, tak mně to tedy v žádném případě nepřipadá, že právě to nepatří na plénum Poslanecké sněmovny. Jestliže se snažíte to nějakým způsobem zakrýt a hovoříte tady, že jsou nějaké jiné kauzy a tak dále - prostřednictvím politického spektra samozřejmě v opozici: uvědomujete si vůbec, že ten zákon jsme tady schvalovali my? My všichni poslanci v minulém funkčním období? A schvalovali jsme ho s dobrým úmyslem pomoci těm obcím.

A kdo schválil tenhle zákon na vládě? No schválilo ho to hnutí ANO a ČSSD, paní místopředsedkyně Kovářová, když dneska říkáte. Paní ministryně financí našla v rozpočtu těch zhruba 400 milionů korun na odškodnění těch obcí. Nikdo jiný předtím to neudělal. Takže neříkejte, že oni to nevyřešili. Oni to vyřešili. Ale oni to vyřešili s dobrým úmyslem a myslím si, že je zájmem nás všech poslanců, aby ty finanční prostředky dostaly ty obce, dostali ti občané a šly na rozvoj těch obcí, a ne aby ty finanční prostředky šly někomu, který v uvozovkách určil asi i tu částku. Protože já jsem nedostala v tuhle chvíli odpověď, kdo tedy určil, proč to bylo 310 milionů, proč to nebylo 200 a tak dále. Protože z té tiskové konference bylo patrné, že s tou částkou přišel právě Stanislav Polčák, on ji navrhl. A pak si řekl z této částky provizi.

Chci říct, že my jako hnutí ANO - jedna naše kolegyně poslankyně si požádala podle zákona 106 u všech těch pěti dotčených obcí, jestli bychom mohli obdržet podklady, na základě kterých se ta provize panu Polčákovi schvalovala. Žádná obec nám neodepsala. Odepsala nám pouze jedna, která nám již tu smlouvu poslala. Já můžu pouze konstatovat, že to, co se prezentovalo v médiích, plně souhlasí s tím, co jsme obdrželi od té jedné obce, klidně to řeknu, Bohuslavice nad Vláří, kde je patrné - a vy to pořád neuvádíte na pravou míru. Například obec Bohuslavice dostala odškodnění jako obec zhruba 36 milionů, ale ti občané dostali 35.

Pan Polčák zde píše, že za dosažení toho úspěchu, za dosažení té finanční částky, si tedy účtuje 3 %, a je zde ta částka rozdělena. Že do 30. dubna si vyplatí 900 000 a pak do 31. 8. si vyplatí ten zbytek. Co je úplně nejhorší, že vzadu - a to je to, na čem my se pořád nemůžeme shodnout a co vy pořád nechápete - je seznam úkonů za právní služby. To je přílohou té smlouvy, kterou měla schvalovat ta zastupitelstva. Co je v té příloze? No, že například 26. dubna pan Polčák jednal s panem hejtmanem. Nebo například, že 28. května pan Polčák jednal s ministrem Hamáčkem a měl tiskovou konferenci. Nebo například, že 30. července, když se tady měl schvalovat zákon v Poslanecké sněmovně, byl na jednání Poslanecké sněmovny. Pak že byl 11. srpna na jednání senátních výborů, že byl na jednání s předsedy senátních klubů. 18. srpna ten zákon schvaloval Senát. Tak měl 38 úkonů a z těchto 38 úkonů si naúčtoval ta 3 % z té částky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP