(9.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Pakliže bychom zřídili tento celorepublikový útvar opět, měli bychom jasnou nějakou strategii. Měli bychom ochranu vnější schengenské hranice zajištěnou, měli bychom specializované útvary rozprostřené v každém kraji a troufnu si říct, že při naplnění početního stavu těchto policistů a vyčlenění ze stávajících řad policie opět pod celorepublikový útvar s celorepublikovou působností bychom zvládli i udělovat ta víza, ne lex Ukrajina, nemuseli bychom zde přijímat takováto mimořádná opatření na jeden rok s možností nějakého prodloužení, ale zvládli bychom to za stávající legislativy. Mohli bychom tedy udělovat jakýmkoli běžencům, nejenom z Ukrajiny, ale i v dalších migračních krizích, víza za účelem strpění. Anebo jsme mohli postupovat podle azylového zákona, Ať ten cizinecký, nebo azylový zákon je velice striktní. Prostě ta osoba, když prchá, ano, je jí poskytnuta nějaká pomoc, dostane se někam do místa určení, ale potom plní nějaké podmínky, které si může stanovit stát. Tím lex Ukrajina ve své podstatě jsme tady úplně otevřeli dveře, lidé nám tady pobíhají sem a tam, neplní naše zákony. I na bezpečnostním výboru jsme slyšeli z řad lidí, kteří se tím zabývají, že vlastně nemají žádnou páku na to, aby ty lidi někde přinutili, aby bydleli v nějakém místě, aby se někde zdržovali... (Předsedající: Váš čas.), aby se hlásili. (Předsedající: Váš čas vypršel, pane poslanče.) Takže chtěl bych poprosit, zda byste podpořili navržení tohoto bodu do programu této schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jenom upozorním - děkuji za váš příspěvek - že vlastně předřečník pan poslanec Jaroslav Faltýnek neřekl, byť to má napsané na přihlášce, celý ten název bodu a to, jak to podporuje, jaké chce zařazení, takže to je potřeba, aby tady zaznělo.

A nyní prosím s přednostním právem pan předseda Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dobré dopoledne, pane premiére, vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, na začátek, než jenom požádám o změnu v programu schůze, tak musím zareagovat na věci, které tady zazněly z úst paní místopředsedkyně Vildumetzové. Já jsem hovořil teď krátce s naším kolegou, panem poslancem Burešem - starosta Ostrova, to je město v Karlovarském kraji, jistě jako bývalá hejtmanka to víte. Každý den ráno má na stole přesné detailní informace o počtu uprchlíků na katastru města Ostrov. Přesně kategorizované: muži, ženy, děti, otázka toho, zda jsou či nejsou zapsaní ve školských zařízeních a tak dále. Čili to, co říkáte tady, prostě není pravda. Já myslím, že to celé, co tady teď už opět po včerejšku 31 minut zažíváme, je jenom snaha oddálit řádné projednávání bodů, které tedy mimochodem jsou body, kterými máme pomoci řešit tu aktuální situaci. Pan ministr Stanjura tady trpělivě už sedí tak (Otáčí se.), jak tady seděl včera.

Tak já bych moc poprosil, abychom toto zrychlili. A abych to neprodlužoval já, poprosím na základě dohody předsedů poslaneckých klubů i paní předsedkyně Schillerové o tyto dvě změny. Ta jedna tedy předjednaná nebyla, ale je drobná. Poprosil bych zařadit na pátek tohoto týdne jako první bod jednání bod 108, sněmovní dokument 646 - Návrh časového harmonogramu projednání vládního návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2021. To je na žádost předsedy rozpočtového výboru, pana předsedy Bernarda. Drobná věc, je potřeba projednat, proto v pátek jako první bod pátečního jednání. A jako druhý bod v pátek zařadit původně na dnešní den zařazený bod číslo 4, sněmovní tisk 137 - Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 238/2021 Sb., stavební zákon. Čili druhé čtení stavebního zákona prosím přeřadit na pátek jako druhý bod. První bod ten, který jsem zmiňoval. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, pane předsedo, je to jasné. A nyní s další přihláškou, teď byly dvě stažené, se hlásí paní poslankyně Renata Oulehlová k pořadu schůze. Je tu paní poslankyně v sále? Je? Prosím, paní poslankyně, vašich pět minut.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, přihlásila jsem se s návrhem na zařazení programu Situace na úřadech práce s ohledem na personální a finanční zajištění.

Ještě než budu hovořit k tomuto bodu, ráda bych tady reagovala na pana předsedu Výborného. My ta čísla - jsem starostka města Sokolova, možná můj kolega z Ostrova má jiné informace - ale my ta čísla opravdu nemáme. Když přijde utečenec před válkou z Ukrajiny, dostane vízum, které je vázáno na adresu, kde se zrovna nachází. Ale kolik lidí máme ve městě, jak nám migrují po České republice, to neví nikdo. Takže proti tomu já se ohrazuji. Jako starostka města opravdu nevím přesný počet, ani kde ti lidé jsou.

Nyní se tedy vrátím k bodu, který chci zařadit do programu, a je to situace úředníků na úřadech práce. Ti úředníci jsou pod obrovským tlakem. Stoprocentně jim narostl počet klientů díky válce na Ukrajině. Ti lidé pracují ve stejném personálním obsazení, často se zastaralým zařízením, myslím tím počítače, tiskárny, překládání řeší z vlastních telefonů překladačem. Protože ve většině těch budov není zařízená ani wifina, používají svoje data. Můžete namítnout, že mají překladač v počítači, ale v momentě, kdy začnou využívat ten počítač, překladač v počítači, tak vlastně musí všechny klienty vzít do té své ochranné zóny. Nejen to, ale i se vlastně strašně prodlouží ta doba.

Úředníci musí řešit nebo řešili lidi v poslední instanci v rámci energetické krize. Řeší mnoho dalších úkolů, které nikdy řešit nemuseli. Do toho, pokud jsou to úřady, kde mají ještě ke všemu sociálně vyloučené lokality, tak bych vám nepřála vidět, co se tam děje, jaká arogance provází naše úředníky od osob, které jsou dlouhodobě v evidenci úřadu práce. Napadají nejen ty úředníky, napadají i ukrajinské maminky s dětmi a my je nedokážeme ani ochránit. Když je město trošku osvícené, tak se snaží tam dát asistenty prevence kriminality, ale na ty už zase nejsou peníze, nejsou finanční prostředky v aktivní politice zaměstnanosti.

Takže prosím, prosím za ty úředníky, postarejte se o ně, přidejte jim finance, protože ti lidé pracují nad rámec, pracují mnohdy opravdu dvanáct hodin, pracují víkendy a jsou nejméně ohodnoceni. Prosím za ně, abyste jim nedali jenom jednorázovou odměnu, jako bylo teď, ale aby se zvýšily tarify, aby ti lidé byli dobře ohodnoceni. A doporučení, které šlo od pana Kalouska - vyházejte 30 % a rozdělte ty peníze, to už byl opravdu výsměch, to už byla ta poslední tečka.

Tento bod bych prosila zařadit v pátek 29. 4. jako třetí bod jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Současně chci poprosit opravdu o využívání tohoto přednášení nových návrhů a jejich stručnému odůvodnění, ať se dostaneme i k schvalování pořadu. S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já musím zareagovat, protože když mluvila moje kolegyně paní poslankyně Oulehlová, starostka, tak - pokud to tak nebylo v souvislosti s tím, tak se omlouvám - jsem si všimla, že pan premiér kroutil hlavou nevěřícně. A já bych tedy se chtěla vyjádřit k tomu, co tady bylo řečeno. Bylo to v návaznosti - ona sice načítala bod, ale bylo to i v návaznosti na pana předsedu Výborného. Odvolávám se s dovolením na našeho poslance, ale zejména hejtmana Moravskoslezského kraje pana profesora Vondráka, který jednoznačně potvrzuje, že nemají starostové ani hejtmani informaci v daném čase, kolik kde mají uprchlíků. Informaci, kterou mají, je pouze ta, kde se zaregistrovali, respektive kde získali vízum strpění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP