(9.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Takže jestli bych mohla velice zdvořile a laskavě poprosit pana premiéra, jestli by se k tomu vyjádřil, byla bych mu velmi vděčná, protože kývají tady všichni naši starostové, primátoři, pan hejtman Vondrák. A dokonce si tady dovolím citovat z rozhovoru iRozhlasu vašeho stranického kolegu pana hejtmana, kterého si nesmírně vážím, pana hejtmana Kuby, šéfa Asociace hejtmanů, který - cituji: "Jedna mapa nám bude ukazovat, kolik uprchlíků v této chvíli v jednotlivých obcích je. To bohužel přesně nevíme, protože se třeba nemuseli nahlásit. Když se dnes zeptáte kteréhokoli hejtmana nebo starosty, málokdo vám je schopen říct, kolik uprchlíků v obci má." Takže jestli by byl pan premiér tak laskav, velice zdvořile ho žádám, zda by se k tomu vyjádřil, ať se to vyjasní. Děkuji vám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, paní předsedkyně. Nyní nevnímám přednostní právo a mám přihlášeného opět k pořadu schůze pana poslance Roberta Králíčka. Co se týče obsahu, velmi poprosím o odůvodnění bodu. Jsme stále v pořadu schůze. Vašich pět minut, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobrý den, vážená paní předsedající, milá vládo, kolegyně, kolegové. Přicházím sem s žádostí nebo s prosbou o zařazení nového bodu. Tak trochu si začínám připadat jako kolega Patrik Nacher, že sem chodím se svými dvěma evergreeny, protože bych chtěl ještě předřadit jeden stávající bod, ale první bod, který bych chtěl zařadit, se nazývá Boj proti dezinformacím. Chtěl bych ho zařadit na pátek 29. dubna jako první bod jednacího dne a pokusím se vás přesvědčit svým odůvodněním, proč by měl být zařazen.

Jak jistě víte, v minulém volebním období jsme zřídili po dohodě napříč politickým spektrem komisi pro hybridní hrozby, kde jsme se opět všichni - až na jednu výjimku nebo jednu a půl výjimky - shodli na doporučeních, která jsme z této komise poslali jak minulé, tak současné vládě, kde jsme definovali několik bodů, které by měly být splněny nebo provedeny tak, abychom zlepšili náš boj proti hybridním hrozbám, jejichž nedílnou součástí jsou dezinformace. Jak jste si jistě všimli, ve veřejném prostoru začala poměrně ostrá diskuse o současných krocích vlády v boji proti dezinformacím. Některé jsou na můj vkus svérázné, některé nás mohou vracet o několik desítek let zpět. A já se domnívám, že by si tento poměrně citlivý bod zasloužil diskusi v parlamentu. Je to bod, o který bych požádal zdvořile zejména pana premiéra, protože tyto věci spadají přímo do jeho kompetencí nebo do kompetencí vlády. A myslím, že tu byla i shoda na zřízení jedné řekl bych pozice na úřadu vlády, která, jak doufám, bude naplněna. Je k tomu potřeba nějaká legislativní úprava, ale věřím, že i s naší podporou by se tato úprava podařila v brzké době prosadit. Ale mezitím vláda zřídila vládního zmocněnce pro boj proti dezinformacím, který ale podle mě nemůže nahradit pozici, kterou jsme navrhli jako členové komise pro hybridní hrozby. A zejména poslední sdělení na webu, jak by měli občané informovat o dezinformacích, si myslím, že by tu měla tato diskuse zaznít, abychom i my zákonodárci vyslali jasná stanoviska, politická stanoviska, možná i osobní stanoviska jednotlivých politických klubů směrem k občanům, jak kdo ten boj s dezinformacemi vidí, jaká je strategie. A možná se na tom i shodneme, protože jak jsem již zmínil a budu se opakovat, protože shoda v minulém volebním období byla opravdu velká, krom dvou politických stran tam byla jasná shoda. A já pevně věřím, že i v tomto volebním období bychom v tomto tématu měli najít širší shodu, širší politickou shodu, aby občané věděli, jak to s nimi my zákonodárci myslíme.

Takže bych vás poprosil, pokud bychom mohli tento bod i s informací od pana premiéra, jaká je strategie vlády v boji proti dezinformacím a s nějakým výhledem dalších kroků, jestli bychom mohli zařadit na pátek jako první bod tak, abychom veřejnost uklidnili, že naše kroky je nebudou vracet zpátky.

A zároveň se zeptám paní předsedkyně nebo paní předsedající, jestli bych mohl pokračovat tím druhým bodem, nebo jestli mám počkat na vaši výzvu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Můžete pokračovat, já vám pustím znovu stopky. Můžete prosím druhý bod.

 

Poslanec Robert Králíček: Děkuji. Pokusím se být stručnější, protože tento bod už na programu této schůze je. A tady musím začít i vlastní kritikou, protože se jedná o bod, který jsme nestihli schválit v minulém volebním období. A proto bych opět zdvořile požádal, zdali bychom mohli předřadit na pátek 29. dubna jako druhý bod za ten první, který jsem teď citoval, a je to sněmovní tisk číslo 131, který je v devadesátce, takže by to bylo schválení v prvním čtení. Je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 181/2014, je to zákon o kybernetické bezpečnosti. Tato novela zákona zpracovává příslušný předpis Evropské unie a zároveň navazuje na použitelný předpis Evropské unie a upravuje zajišťování bezpečnosti sítí, elektronických komunikací a informačních systémů. Tuto novelu jsme měli implementovat do 28. června 2021. Jak říkám, je tu i kritika do vlastních řad na bývalou vládu, kdy jsme to tak neučinili, a proto, jak jsem říkal, se svým evergreenem předstupuji poněkolikáté a budu v tom pokračovat, abychom to v devadesátce, kdy to tato vláda dávala v devadesátce - a my to určitě podpoříme, nechceme k tomu nijak zásadně vystupovat - tak abychom ho schválili hned v prvním čtení, a to v pátek 29. dubna.

Myslím si, že i v této třaskavé době je potřeba, abychom tento zákon schválili. Týká se to především Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který jakožto vnitřní orgán certifikace kybernetické bezpečnosti bude dohlížet na pravidla zahrnutá v evropských systémech, certifikace kybernetické bezpečnosti, a sledovat - zejména sledovat - dodržování povinností výrobců a poskytovatelů produktů, služeb nebo procesů v oblasti informačních a komunikačních technologií, kteří jsou usazeni na území našeho státu a kteří provádějí vlastní posuzování shody, jakožto i sledovat činnost veřejných subjektů, které jsou subjekty posuzování shody. Omlouvám se, tuto větu jsem si nezapamatoval, musel jsem ji přečíst.

Nicméně chtěl bych vás o to poprosit. Je to poměrně klíčová věc. Myslím, že si uvědomujeme, že i v konfliktu, který se teď odehrává na Ukrajině, kybernetická bezpečnost hraje klíčovou roli. Útoky v kybernetickém prostoru se zvyšují, a proto bych vás podle mě o tento nekonfliktní tisk poprosil zařadit na pátek 29. dubna jako druhý bod.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, pane poslanče, za zcela jasný návrh, a nyní je předposlední přihlášený k pořadu schůze, pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, pane poslanče, vašich pět minut. A prosím k pořadu schůze.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dobrý den. Určitě nebudu potřebovat celých pět minut, já jsem tady dlouze hovořil včera a nechci vás zdržovat. Včera mi ten bod neprošel, všechno jsem si k tomu řekl. Opravdu chci navrhnout nový bod, který by se jmenoval Svoboda slova v České republice. A jde mi o dva okruhy témat. Na rozdíl od kolegy přede mnou, který tady řeší boj s dezinformacemi, já chci řešit naprosté právní vakuum zákazu názoru a vyjadřování v rámci internetu. A druhý okruh je kriminalizace, potenciální kriminalizace názorů šířených ve veřejném prostoru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP