(12.40 hodin)
(pokračuje Vojtěch Munzar)

A k tomu, co jste řekla, že tady je nedostatečné zatím množství ostatních třeba paliv druhé generace, tak ono je to logické. Pokud zákonným způsobem zvýhodňujete jeden způsob, je jasné, že díky tomuto zvýhodnění vytěsňuje způsob druhý, a právě tato novela má toto změnit, aby zde byla možnost a prostor pro rozvoj dalších možností, jak snižovat emise přimíchávání, respektive emise z používání pohonných hmot. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším přihlášeným s faktickou poznámkou je pan poslanec Brabec. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, no, vládní koalice asi při tomhle nápadu vyšla z toho, že za prvé, nandá to tomu Babišovi, protože on vyrábí tu biosložku, za druhé, že hrozně ušetří ti motoristé. Dokonce myslím, že pan ministr financí hovořil o až 4,50 korun za litr... (Ministr u stolku nesouhlasí.) ... někde to zaznělo, byla to koruna padesát za spotřební daně plus ještě něco dalšího, plus možná další 3 koruny. A za třetí, že ti ubozí zemědělci, kteří jsou dneska nuceni pěstovat tu řepku, tam konečně budou moci dát pšenici. Vážení, takže nula, nula, nula.

Začnu zemědělci. Zemědělci samozřejmě tam nic dávat nemusí, nejsou nuceni a budou samozřejmě osévat tu řepku dál, protože oni sejí nebo sází to, co se jim vyplatí, to je jasné. Zemědělci nikdo neříká, co má dělat, on se chová ekonomicky.

Za druhé, jsem zvědav, jestli byť jen desetník ušetří motoristé na tom, že se nebude povinně přimíchávat, nebude muset povinně přimíchávat, protože samozřejmě ten dodavatel - už to tady zaznělo - je povinen plnit svoje evropské směrnice, a tudíž bude muset něco přimíchávat a paradoxně biosložka je dneska nejlevnější. Kolega Munzar nemá pravdu, protože biopaliva druhé generace jsou dokonce dneska dvojnásobně zvýhodněna z hlediska míchání, to už schválila, jestli se nemýlím, předcházející Sněmovna.

No a to třetí, jak to tedy nandáte tomu Babišovi. No, já si to zrovna úplně nemyslím tímto, ale podstatné je, že prostě není pravda, že motorista tím, že se povinně přestane přimíchávat, na tom něco ušetří, protože výrobce pohonných hmot bude to muset dál nějak řešit, a paradoxně - zeptejte se čerpadlářů a těch výrobců, co oni by tam mohli dát - a paradoxně pro ty lidi to nakonec může být dražší než přimíchávání biopaliv první generace. Tak to je. Takže nesmysly, lež. (Potlesk).

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení časového limitu. Další s faktickou poznámkou je pan poslanec Pražák. Další se připraví paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. No, on to tady za mě řekl pan kolega Brabec. Musím říct, že souhlasím s tím, co říkal pan ministr financí, těch variant je několik. Otevírá se tady prostor k tomu, aby to nebyla jenom ta biosložka, ale pojďme si říct po pravdě to, co říkal pan Richard Brabec. Prostě ta biosložka je v dnešní době nejlacinější varianta, jak splnit zákonnou povinnost, aby distributoři snižovali CO2. To je prostě realita. Kdyby to tak nebylo a byla varianta jiná, tak by to dávno dělali. Ty biosložky tam prostě budou dávat, a pokud budou kombinovat jiné varianty, dražší, tak se to opět promítne jenom v cenách PHM. Proti včerejšku máme naftu dneska už opět o 50 haléřů nahoru. Takže musíte tam říkat i to B. Ano, jsou varianty další, ale budou násobně dražší a vše se opět promítne jenom a jenom do ceny PHM potažmo budou zákazníci, naši spoluobčané, kupovat dražší pohonné hmoty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Množí se nám zde další faktické poznámky. Další je prosím paní poslankyně Peštová a poté je přihlášen s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Děkuji.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana ministra financí, prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem čekala, že to řeknete, že si můžou započítávat jímání při těžbě ropy a zemního plynu. To je přesně to, co jsme, když jsem ještě pracovala na Ministerstvu životního prostředí, to je to, co jsme právě ošetřovali do zákona o ovzduší. A víte proč, prostřednictvím pana předsedajícího? Protože se v tom začalo fixlovat. Ne fixlovat, to byly podvody, neskutečné podvody, protože v současné době těžba neprobíhá v žádné ze zemí Evropské unie. Ty těžby třeba probíhají v Jihoafrické republice, například, nebo úplně někde jinde. A naši dodavatelé pohonných hmot si kupovali takzvané krásné papírky s udržitelností, kterou si započítali všichni, ať to byla Česká republika, Polsko, Maďarsko - prostě je to nedohledatelné, absolutně nedohledatelné. Vydá se papírek a ten papírek si započítá prostě každý. Takže ve své podstatě proto jsme to ošetřili a do toho zákona se dalo maximálně 1 %. Toto prokouklo i Německo a Německo si tam dalo 1,2 %, protože zjistili, že opravdu dochází k neskutečným únikům, ale neskutečným. Takže v momentě, když jste to řekl, tak mě to okamžitě zvedlo.

Co se týče pana poslance Munzara, prostřednictvím pana předsedajícího, jak jste tady říkal, že vlastně se to vůbec nevyplatí, ta udržitelnost tam není žádná - nevím, jak jste to formuloval, to se omlouvám - ale ve své podstatě jste naznačil, že biopaliva první generace jsou vlastně ne k ničemu, ale že neplní svůj účel, tak bych to formulovala. Tak já vás vyvedu z omylu, protože požadavek na minimální úsporu emisí skleníkových plynů vyprodukovaných v celém životním cyklu biopaliva je 50 %. To je minimum, to musí být, a v současné době v České republice ty naše mají 65 až 75 %. To znamená... (Předsedající: Paní poslankyně, vypršel váš časový limit.) Ano, já se přihlásím znovu, děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Omlouvám se. Dalším přihlášeným s faktickou poznámkou je pan ministr Stanjura. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Snad to stihnu, jinak se přihlásím normálně. Tak já bych chtěl reagovat na vystoupení pana poslance Brabce, který použil oblíbenou politickou figuru. Použil tady tři údajné výroky, pak proti nim protestoval a ještě mu zatleskali. Jméno Andreje Babiše v souvislosti s tímto zákonem jste poprvé použil vy, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy Karla Havlíčka. Z mých úst nepadlo ani jednou, ani dneska, ani nikdy jindy. Nikdy jsem neřekl, že 4 nebo 4,50 bude snížení ceny v důsledku zrušení povinnosti přimíchávání. Takže vy jste řekl nula, nula, nula a já řeknu lež, lež, lež. To je celé. Pak si hrozně stěžujete: Pořád ten Antibabiš. Tak co sem taháte Babiše vy sami? Vy už mu odezíráte ze rtů a možná už dopředu předpokládá, že by bylo fajn, abyste ho hájili. Ale já tam nevidím žádný důvod, abych v souvislosti s tímto návrhem zákona se zmiňoval o roli Agrofertu nebo Andreje Babiše. Nevidím žádný důvod. Děláte to jenom vy a pak proti tomu protestujete. Tak já tomu vůbec nerozumím. Asi vám to chybělo, ale já to stejně říkat nebudu, protože ten zákon je obecný, platí pro všechny, rušíme povinnost přimíchávat.

Dneska je to tak, že když je tam povinnost, tak povinnost je přimíchávat bez ohledu na to, jaké jiné možnosti ta firma použije. Bez ohledu na to je tam ta povinnost. Proto to rušíme, proto ta paleta možností.

A k vystoupení paní poslankyně o těch papírcích, se kterými se švindluje. Tak Německo podle mých informací má v tuto chvíli 1,5 %, ne 1,2, to je, ale nemusíme se o tom přít, nemusím mít přesnou informaci. Já jsem dostal informaci, že má 1,5 %. Německo je bezesporu zelená země, a přesto mají ten limit vyšší než v České republice. A vždycky říct, že něco nepoužiji proto, že se někde podvádí - to je bohužel součástí lidské přirozenosti, že v každé činnosti najdete pravděpodobně nějakou výraznou minoritu, která podvádí. Je to zákonná možnost, je to možnost, kterou umožňují evropské předpisy, tak můžeme říkat, že jsou bezcenné papírky, ale to je tak všechno, co k tomu můžeme říct. Pokud chcete mít pravdu - nemusí to být dneska - přineste nějakou statistiku za ty roky, které firmy to vykazovaly, které si těmi papírky nahrazovaly tu zákonnou povinnost. Tak si na ty firmy posvítíme společně a podíváme se na ně. Jinak to jsou jenom pohádky ovčí babičky, že existovaly nějaké podvody. Takže je to třeba říct konkrétně! Kterých firem se to týkalo? Jak zasáhl stát v případě, že zjistil, že tam byly podvody? To je přece relevantní, abychom to... (Předsedající: Pane ministře!) Omlouvám se. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP