(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším z přihlášených do faktické poznámky je pan poslanec Kučera. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, děkuji za slovo. Dámy a pánové, ta debata o přimíchávání, respektive povinnosti přimíchávání biosložky tady běží tuším už třetí volební období a mě mrzí, že pro přimíchávání biosložky se tady zásadně vyslovují bývalý ministr životního prostředí a bývalá náměstkyně Ministerstva životního prostředí. Přitom je už zcela jasné, že biosložka první generace jednoznačně škodí životnímu prostředí, je to dokonce projednáváno i v rámci debat na evropské úrovni, a víceméně většina zemí od toho zdaleka už odešla, vzhledem k tomu, že přínos pro životní prostředí je spíš negativní. Já bych tady očekával, že právě z této strany, to znamená bývalých činovníků Ministerstva životního prostředí, tady bude jednoznačná podpora pro odchod od biosložky první generace, a přitom je to opačně. To, jestli jsou to bývalí zaměstnanci Andreje Babiše, nebo ne, to já nebudu tady zmiňovat samozřejmě. Tu debatu tady otevřel pan poslanec Brabec, takže já to tady už dál zmiňovat nebudu. Ale víceméně si myslím, že ta debata by se měla obírat právě o prospěšnosti nepřimíchávání biosložky první generace, zejména co se týká ochrany životního prostředí, a právě od bývalého ministra životního prostředí bych očekával tento způsob vedení debaty. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou je přihlášená paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já začnu od pana poslance Kučery, ten byl poslední, prostřednictvím pana předsedajícího. Za prvé jsem nikdy nepracovala v Agrofertu ani v holdingu Agrofert. Takže si vyprošuji, vyprošuji si, abyste to tady říkal. Tím jste mě fakt zvedl ze židle.

Za druhé, my tady neříkáme nic o tom, že se nemá přimíchávat nebo má přimíchávat. My říkáme pouze to, nebo já aspoň říkám to, že to je populistické, populistické! To znamená, že vy ve své podstatě říkáte: Konec přimíchávání, a přesto víte, že § 20 vám říká, že budou stejně přimíchávat dál. Takže pro spotřebitele se nezmění vůbec nic. Vůbec nic! Prostě ta cena tam bude furt stejná, a to mně vadí, že jste populisté. To mně vadí. Kdybyste to chtěli zrušit, tak to zrušíte a zrušíte § 20. Ale to vy neuděláte, protože víte, že to je transpozice směrnice. To mně vadí.

Panu ministrovi, už se zklidním, panu ministrovi Stanjurovi, prostřednictvím pana předsedajícího: no, ono totiž tady máme připravovanou RED III a ta RED III říká - vy jste tady zmiňoval 1,2 % v Německu, to jsem řekla já a já si za tím stojím. My máme 1 %, a RED III říká, že už je konec, nebude se vůbec nic započítávat, to znamená ani 1 %. RED III v současné době už vlastně světlo světa spatřuje, teď už se dělají jenom revize - takže se nebude nic započítávat. Co se týká CNG a LPG, tak máme 0,6 %, 0,6 % nám to dělá v tom množství procent, která máme splnit. Takže čím to budou tedy nahrazovat?

Já říkám, že přimíchávat se bude dál, protože to je jediná možnost, a jestli si tady chceme hrát populisticky na to, že všichni začneme jezdit v elektromobilech, tak mi tedy ukažte, kolik z vás má elektromobil? Všichni jezdíme na fosilní paliva, tak si to přiznejme, kolik tady má poslanců elektromobil? No, vidím, ani jedna ruka. Takže já se přihlásím do další diskuse, protože jsem chtěla reagovat ještě na ostatní, a to jsem si nechala u stolu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Máme zde pět dalších faktických poznámek. Hlásí se pan poslanec Bendl. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si dovolím krátkou poznámku, co se týká zemědělství a jednotlivých komodit. Já si myslím, že potřebujeme víc obilí než řepku a že zrušit přimíchávání, povinnost přimíchávání, je správná cesta. To je situace, o které my teď dlouhodobě mluvíme, o tom, co se děje na Ukrajině a v Rusku, jakým způsobem hrozí řeknu nesklizeň nebo neschopnost sklizně z Ukrajiny odvést do zbylé části světa, že bude dobře, když bude Česká republika lépe připravena na tu situaci v budoucnosti. A přestože máme přebytek obilí, co se týká naší potřeby, tak nemůžeme bránit našim zemědělcům, aby minimálně po Evropě v souladu s pravidly EU mohli vyvážet a prodávat svoji produkci, co se obilí týká. A my tímhle způsobem vlastně umožňujeme vybrat si více tomu zemědělci. Má pravdu pan kolega Brabec, když říká, že zemědělec nakonec udělá stejně to, co je pro něj nejvýhodnější - to já podtrhuji, to je pravda. A myslím si, že do budoucna nám hrozí nárůst ceny obilí, a bude-li se tady pěstovat obilí více, určitě to nebude na škodu, zajistíme tím více šancí na to, abychom měli čím krmit dobytek a zároveň abychom mohli i nakrmit, respektive vytvořit podmínky proto, aby mohla vznikat naše pekařství a všechno, co s tím souvisí, mělo dostatek mouky.

A ještě jednu poznámku. Nejde o to, když tady pan kolega Brabec mluvil o snížení ceny nafty, určitě zná spoustu firem, nejenom v oblasti zemědělství, které využívají těžké stroje. A doporučuji, pokud to neznáte, pobavte se s těmi lidmi, kteří mají... (Předsedající: Pane poslanče...) ... na starosti, co stojí výměna filtrů... (Předsedající: Pane poslanče, musím i vás přerušit, ať je to férové vůči ostatním.)... a vše, co souvisí s biosložkou právě v naftě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s přihlášenou faktickou poznámkou je pan poslanec Kott a prosím, aby se připravil pan poslanec Pražák s faktickou poznámkou, poté paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl zareagovat na slova předsedy zemědělského výboru, pana Kučery. Pravda je ta, že skutečně zákon o biopalivech se tady řeší skutečně dlouho. Byla to vlajková loď Pirátské strany, kde jsme si myslím potom jasně vyříkali to, že není tady alternativa. Skutečně není tady alternativa na to, abychom okamžitě nahradili biopaliva první generace. A to, co tady povídáme, je sice krásné - kolega Petr Bendl říká, že zemědělci udělají to, co je pro ně nejvýhodnější. Já s tím souhlasím, ale také mají nějakou povinnost dodržovat nějaké osevní postupy a obilí se určitě nedá dělat na úkor řepky donekonečna, nahradit se ta řepka určitě nedá. Navíc výměra řepky skutečně už možná pět, šest, sedm roků nevzrůstá, možná drobně klesá. A to, že zemědělci řepku tady stejně budou dělat, je prostě naprosto logické, protože my tady máme globální trh. Takže tím, že zvýšíme výrobu obilovin, nedocílíme toho, že snížíme cenu, protože tady to zboží bude nakupovat celá Evropa, možná ještě někdo mimo Evropu. A řepka, která se tady vypěstuje, když neskončí na výrobě MEŘO v České republice, tak skončí na výrobě MEŘO někde jinde, v Rakousku nebo v Německu. Tak si tady, prosím vás, nenamlouvejte, že zemědělci to přestanou dělat a že přimíchávání nebude, protože když to nepřimícháme tady, tak se to přimíchá někde jinde. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další s faktickou je pan poslanec Pražák. Máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Ještě jednou dobré odpoledne. Děkuji. U mě odešel pan kolega Bendl. Já jsem chtěl nejdřív reagovat na jeho poslední poznámku o filtrech ve strojích. Víte co, on se trošku chytil toho, co bylo před nějakými deseti, patnácti lety, když se opravdu používalo slovo bionafta. Byla to nafta, která s ropou měla hodně málo společného a dělala problémy v těžkých strojích, v zemědělských strojích. Ale v dnešní době biosložka v normální naftě tam nedělá vůbec nic, ty filtry jsou úplně čisté, motor je čistý, je to úplně všechno v pohodě. Chytil se úplně něčeho jiného, co bylo před patnácti lety. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP