(13.00 hodin)
(pokračuje David Pražák)

Ale na pana kolegu a předsedu zemědělského výboru Kučeru. Já se omlouvám, ale vy jste byli ti, kteří tady měsíc zkoušeli do lidí cpát, že zrušením nebo zákazem nebo zrušením povinnosti přimícháváním biosložky do nafty nebo do PHM snížíte cenu. Vy jste to tady cpali celý měsíc. Teď jste po měsíci zjistili, že vám to všichni rozcupovali v médiích, že to není pravda, tak jste to otočili na to, že vlastně chráníte životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášena paní předsedkyně Schillerová a další se může připravit paní poslankyně Balaštíková. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, budu rychlá. Znova připomínám: hnutí ANO, poslanecký klub hnutí ANO, podpoří tuto novelu. Prosím, nezapomínejme na to. A hnutí ANO nebude, jak jsem řekla v úvodu své řeči, ani vetovat schválení v prvním čtení. Takto to podtrhuji a to je zásadní. A to, že se tady mí kolegové ptají na odborné věci, snad není nic proti ničemu. Já děkuji panu ministrovi za to, že mi odpověděl. Snažila jsem se mluvit skutečně s obrovským nasazením hlasem pohádkového vlka, proto nechápu trošku takovou jaksi vzrušenější odpověď v tom duchu, že mám sledovat tiskové konference vlády. Fakt je nesleduji pravidelně, omlouvám se, ani nesedím na tripartitě, tak jsem to nemohla vědět. Takže vám děkuji i za to.

Co se týče toho zrychleného odpisování, tak vám nabízím podporu, udělejte to na dva roky, tak jako to udělala naše vláda. Tehdy jste nás podpořili, my vám tu podporu vrátíme ne jako reciprocitu, ale jako důkaz toho, že to dává smysl a pomůže to podnikatelům. Takže to je za mě ještě tato podpora.

A ještě bych vás poprosila - určitě budete reagovat, já teď na chvilku budu muset odejít do televize, ale vrátím se. Ještě vás poprosím, protože já se nechci pouštět do toho, jestli někdo řekl 4,50, 3,50, nebyla jsem u toho, nečetla jsem to, jestli byste mohl říct, až budete někdy reagovat, tak ještě kolik tedy vlastně zrušením té povinnosti se ušetří na palivech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení časového limitu a prosím paní poslankyni Balaštíkovou. Máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já bych chtěla zareagovat na svého kolegu pana Bendla. Já už jsem cirka před třemi týdny tady říkala, že vlastně komunikuji i s kolegyní Peštovou s dopravními společnostmi a mimo jiné komunikuji také s opravárenskými firmami, které se zabývají opravou automobilů, a já jsem se jich dotazovala, zda skutečně ta biosložka ty motory ničí nebo neničí, a oni mi prosím, odborníci, odborníci na toto téma, řekli, že ne, že ty motory jsou na to stavěné. Tak prosím, pane kolego, hovořte také s odborníky, a ne s laiky.

A ještě prostřednictvím pana předsedajícího, pane kolego Bendle, vy jste bývalý ministr zemědělství. Já bych očekávala, že když jste toho pana ministra dělal, tak jste zcela určitě byl poučován svými náměstky a vedoucími odborů, jak funguje zemědělství. Takže prosím, zemědělci potřebují více plodin, nejen obilí, právě proto, aby byla pestrost krajiny. Tu způsobuje bohužel i ta řepka. A možná by bylo dobré si něco o té řepce zase od těch odborníků nechat vysvětlit, k čemu ona všemu slouží a jak je to i výhodná plodina pro zúrodňování půdy kvůli svému bohatému kořenovému systému. Takže já bych byla ráda, abychom mluvili s odborníky, a je mi líto, že musím tohle, pane kolego Bendle, prostřednictvím pana předsedajícího, říct. Já vidím, že vám chybí obyčejná praxe dělat třeba půl roku někde v zemědělském družstvu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Peštovou s další faktickou poznámkou, následovat bude pan poslanec Michálek a poté pan poslanec Brabec. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já bych ještě chtěla zareagovat na tu řepku. Samozřejmě nikdo z nás nežije v bublině a víme, že Ukrajina je obilnicí jak Asie, tak Evropy, vyváží do těchto světadílů. A tím, že neosela, tak s největší pravděpodobností - to už víme - nebude slunečnice. Všichni už jste určitě zaregistrovali, jak šel olej nahoru, tudíž nebude ani slunečnicový olej. Jak tady byl vzýván pan Babiš - ano, už v současné době je s tím velký problém - jak tady byl vzýván pan Babiš, že vlastně z toho dělá ta biopaliva, tak já si myslím, že nejsem daleka toho, že ho tady ještě možná budete prosit o to, aby ten Agrofert, ten ošklivý Agrofert, začal dělat ten olej, který bude chybět. A co si budeme povídat - bude chybět a víme to. Jestli jezdíte a nakupujete, tak já dostávám krásné - protože jsem z příhraničí - dostávám fotky z Německa, kde v současné době každý zákazník, který navštíví, tak si může vzít maximálně dva, možná to teď bude už jenom jeden, ještě minulý týden to byly tři oleje. Takže já tady vůbec nebojuji za to, jestli biopaliva budou nebo nebudou.

Já to chci říct znova a opět, mně vadí jedna věc, mně vadí ten populistický váš postoj. Jestliže nechcete biopaliva, tak je nechcete, ale jestliže nevíte, co s tím, protože jste si vykopli, že snížíte o korunu nebo o korunu padesát, nebo o dvě koruny, jsem dokonce viděla v novinách - prostě nesnížíte nic, nic nesnížíte. A řekněte to těm lidem. Prostě je to populistické - my jsme se spletli, my sice zrušíme § 19, který ve své podstatě byl několikrát novelizován, a novelizován byl na základě toho, že jsme byli vyzýváni i od Ministerstva financí, a Ministerstvo financí detekovalo určité věci nekalé, které se děly, a proto se ten § 19 neustále upravoval, aby odpovídal. Proto jsou tam ta hlášení, která jsou čtvrtletní, a tak dále. Takže...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně, čas akorát vypršel. Nechávám každému pět sekund ještě, ale ať je to spravedlivé. A poprosím pana poslance Michálka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl ocenit to, co řekla paní předsedkyně Schillerová, že se k tomu tisku hlásí. Myslím si, že to je konstruktivní stanovisko. Pojďme to tedy dokončit, to projednávání dneska. Chápu, že se k tomu chtějí všichni vyjádřit, ideálně mnohokrát, ale myslím si, že by bylo dobré, abychom to dneska dopracovali. Není to žádná obžaloba Agrofertu, není potřeba se tady proti tomu hájit, o tom si rozhodne veřejnost.

My jsme tento návrh připravovali a předložili v minulém volebním období a jsem velmi rád, že se podařilo ho teď dostat na program, protože tehdy se to dva roky odkládalo, tehdy to možné nebylo, tehdy nás hnutí ANO nepodpořilo v tom, abychom to změnili, takže je skvělé, že se ta situace změnila.

Pokud jde o snížení uhlíkové stopy, informace jsou tam různé. Můžeme klidně uspořádat nějaký vědecký seminář, na kterém si to vyjasníme. Pokud máte věrohodné studie, že to skutečně pomáhá v celém životním cyklu snižovat uhlíkovou stopu, pojďme to klidně probrat na nějakém odborném semináři, ale asi to není potřeba probírat zde na plénu Poslanecké sněmovny. Každopádně i legislativní proces bude trvat nějaký čas, takže musím souhlasit s tím, že to není samozřejmě okamžité řešení, které pomůže našim spotřebitelům, ani si nemyslím, že by to tady někdo za to vydával. Máme tady situaci, která je výjimečná, byť i v minulosti byly tady takovéto podobné cenové šoky, ale stále si myslím, že v dlouhodobém horizontu to pomůže spotřebitelům, že budou platit nižší ceny, než jaké by platili ceny, kdyby tato záležitost v zákoně zůstávala. Kdyby to bylo pro lidi výhodnější, a samozřejmě v této situaci, když jsou zrovna teď extrémně vysoké ceny, to může být do nějaké míry výhodnější, tak by to ti lidé dělali dobrovolně. Nechme lidi dělat dobrovolně, nechme trh fungovat tak, jak má fungovat, svobodné trhy, a není potřeba zákonem nařizovat takováto opatření. Je to umělé pokřivení trhu a já věřím, že najdeme mnohem efektivnější opatření pro snižování uhlíkové stopy, a že když bude v České republice méně řepky než kvůli tomuto tržnímu pokřivení, tak se konečně přestane plýtvat půdou a máme pro ni lepší využití. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším přihlášeným je paní poslankyně Peštová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla reagovat na pana poslance Michálka prostřednictvím pana předsedajícího. Já vám nerozumím. Jaké pokřivení trhu tady máte na mysli? Co to je pokřivení trhu? Čím je ten trh pokřiven? Tím, že tady je nějaká povinnost, která je daná? Která je daná Bruselem, který vy vzýváte, prostřednictvím pana předsedajícího? Mě to zajímá, co tam je za pokřivení. Tady je nějaká povinnost pro dodavatele pohonných hmot snížit o 6 %. Dodavatelé pohonných hmot v současné době nemají jinou možnost, protože - teď jsem to tady říkala - CNG, LPG 0,6 %, elektromobilitu - na to si přece hrát nebudeme, víme, jak na tom jsme. Každý z nás by musel mít elektromobil. Ano, říkáte tady dobíjecí stanice. Ale to se zatím bavíme ještě virtuálně, to je nějaká budoucnost. Takže mi řekněte čím? Biopalivy druhé generace? Takže vy mi chcete říct, prostřednictvím pana předsedajícího, že budeme tu slámu, kterou potřebujeme a zaoráváme, tak z ní budeme dělat biopaliva druhé generace? Kolik si myslíte, že to je procent? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP